Ünlü beslenme uzmanı Jonny Bowden herkesin kolaylıkla bulabileceği en sağlıklı 11 yiyeceğiüstelik nasıl yeneceğine yönelik önerileriyle açıkladı.
Dünyanın saygın gazetelerinden New York Timesaz tüketilen ama sağlık için en faydalı 11 besini internet sitesinde duyurdu
en çok okunan haber oldu.
Pancar: Bowdenpancarı kırmızı ıspanak olarak düşünün diyor. Çünkü pancarda
folit asitin yanı sıra kanserle savaşta önemli olan doğal kırmızı pigmentler bol miktarda bulunuyor.
Nasıl yenmeli: Tazeçiğ ve rendelenmiş olarak salatalarda kullanılabilir. Pişirmek antioksidan özelliğini düşürecektir.
Lahana: Kanserle mücadele eden enzimleri destekleyen sülforafenlahana da bol miktarda bulunmaktadır.
Nasıl yenmeli: Asya usulü lahana salatası ya da burger ve sandviçlerde kıtır olarak tüketilebilir.
Tarçın: Kan şekeri ve kolstrolün kontrolünde yardımcıdır.
Nasıl yenmeli: kahve gibi sıcak içeceklere serpilmelidir.
Nar: Kan basıncını yani tansiyonu düşürür ve antioksidant yüklüdür. Nasıl yenmeli: Taze yenebilir ya da suyu içilebilir.
Erik kurusu: Antioksidant yüklüdür.
Nasıl yenmeli: Pestil olarak ya da pişirilerek yenebilir.
Kabak çekirdeği: Balkabağının en besleyici yeri çekirdeğidir. Kabak çekirdeği erken ölüm riskine karşı etkili magnezyum deposudur. Nasıl yenmeli: Çerez olarak ya da salatalarda kullanılabilir.
Sardalye: Dr. Bowdensardayeyi ‘sağlık konservesi’ olarak nitelendiriyor. Omega 3 yönünden zengin olan sardalye
doğal yollardan cıva içermez ve kalsiyum deposudur. Ayrıca demir
magnezyum
fosfor
potasyum
çinko
bakır ve manganezin yanı sıra B vitaminin tüm çeşitlerini içerir.
Nasıl yenmeli: Zeytinyağı ya da sardalye yağı içinde dinlendirilen sardalyeler tek başına ya da salata içinde yenilebilir.
Zerdeçal: ‘Baharatların süperstarı’ zerdeçalkansere ve iltihaplara karşı güçlü özellikleri vardı.
Nasıl yenmeli: Sahanda yumurta ya da her türlü sebze yemeğinde kullanılabilir.
Yabanmersini: Pek çok meyve ve sebzeyi dondurarak saklamakbesleyiciliklerini azaltsa da bu durum yabanmersini için geçerli değildir. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalarda yabanmersininin daha iyi bir hafıza ile ilişkili olduğu görülmüştür.
Nasıl yenmeli: Yoğurt ya da sütle birlikte veya bademle beraber yenmesi tavsiye edilir.
Balkabağı: Az kalori ile uzun sure tok tutar. Ayrıca bu yüksek lifli sebze bağışıklık sistemini uyaran vitaminlerce zengindir.
Nasıl yenmeli: Tarçınhindistancevizi ve çok az tereyağı ile karıştırılarak yenebilir.