Tavuk ve sair karnı yarılarak içi temizlenip yıkanmadan, tüylerini yolmak için

veya başka bir sebeple kaynar haldeki suya sokulursa, eğer su kaynar halinde

olup kaynar su etin içine sirayet adip karnına girecek kadar bir zaman kalırsa o

tavuk necis olup ebedi temiz olmaz.Ancak İmam-ı Ebu Yusuf'a göre temiz su ile

üç defa kaynatılıp suyu süzülmekle temiz olur.


Eğer su kaynar halde değilse ve ancak hararet derinin altına erişip tüy dipleri

açılacak kadar bir zaman kalmış olsa üç defa yıkamakla temiz olur.(Tahtavi s.128 Fethulkadir c.1s.210)


Üç defa yıkamakla temiz olur demenin manası, tavuk kap içindeki suya

konulduğunda o su necis olur.Dolayısıyla tavuk da o su içine girdiğinden üç

defa yıkanması lazım olur.Eğer su bir taraftan girip diğer taraftan çıkarda suda

necaset eseri görülmezse su da necis olmaz.

Lakin ilim sahibi ihtiyatlı insanlar su kaynar olmasa da temizlenmeden suya

sokulan tavuğu yemediler ve yenilmemesini tavsiye ettiler.



alıntı