Buharî ve Müslim'de Ebu Hureyre'den şu hadis gelmiştir:
"Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyurdu ki:
"Cennet ile Cehenem tartıştılar. Cehennem, bana zorbalar ve mütekebbirler giriyor. Cennet bana da zayıf ve miskinler giriyor dedi. Allah Azze ve Celle buyurdu ki: Sen azabımsın, seninle dilediğime azab ederim, sen de rahmetimsin, seninle de dilediğime rahmet ederim, her biriniz için kendi toplumu vardır." (Buhari, VIII, 595; XIII, 434. Müslim, 2846.)

Başka bir rivayette de şöyle geçer:
"Cehennem ile Cennet tartıştılar. Cehennem, benim için mütekebbirler ve zorbalar tercih edildi, Cennet ise bana, ne oluyorda hep insanların zayıfları, aşağı görülenleri ve acizleri giriyor, dedi.
Allah Sübhanehû Cennet'e sen benim rahmetimsin, seninle kullarımdan dilediğime rahmet ederim, Cehennem'e de, sen de azabımsın kullarımdan dilediğime seninle azab ederim, her birinize kendi halkı girecek, buyurdu.
Cehennem dolmayacak ta ki Allah kademini üzerine koyacak, cehennem yeter yeter diyecek o zaman büzülecek birbirine girecek. Allah yaratıklarından kimseye zulmetmez. Cennet'e gelince Allah orası (nın dolması) için başka halk yaratacak." (Buhari, VIII, 595, XIII, 434. Müslim, 2846)
3. Cennette Yer Kalacak Cehennem'de Kalmayacak...
Buhari ve Müslim'de geçer. Enes b. Malik Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu demiştir:
"Cehenneme durmadan atılır, dahası yok mu der. Nihayet İzzet Rabb'i ona kademini koyar. Cehennem hemen birbirine girer büzülür, yeter yeter, izzetine ve keremine yemin olsun ki tamam der. Ama Cennet'te hala bir fazlalık bulunacak. Ta ki Allah orası için bir halk yaratacak onları Cennet'in o fazla yerine koyacak." (Buhari, XI, 545, XIII, 369. Müslim, 2848)
Müslim'de geçen diğer bir ifadede, "Cennet'te Allah'ın kalmasını dilediği kadar bir yer kalır, sonra Allah Sübhanehû orası için bir halk yaratır, onları Cennet'in fazla yerine yerleştirir" diye geçmektedir.
Diğer bir ifade de; "Cennet'te Allah'ın istediklerinden, O'nun kalmasını istediği kadar bir yer kalır" diye geçer. (Müslim, 2848)

Buhari'nin Sahihinde Ebu Hureyre'den gelen bir ifadede geçen "ateş için dilediklerini yaratır oraya atar, ateş, dahası yok mu" (Buhari, XIII, 434) sözü ise bazı ravilerin düştüğü bir hatadır, o ravi ifadeyi karıştırmıştır. Sahih rivayetler ve Kur'anın nassı bunu reddetmektedir. Çünki Allah Sübhanehû Cehennem'i iblis ve ona tabi olanlarla dolduracağını belirtmiştir. Çünki o, kendilerine karşı delil gelmiş ve rasulleri yalanlamış olanların dışında kimseye azab etmez. Şöyle buyurur:
"Ne zaman oraya bir gurup atılsa oranın bekçileri size bir uyarıcı gelmedi mi derler. Onlar da evet bize uyarıcı geldi, biz yalanladık ve Allah hiç bir şey indirmemiştir dedik derler." (Mülk, 8-9)
Allah yaratıklarından kimseye zulmetmez.
4. Cennet Ehli Uyumaz
İbn Merduye rivayet eder:
... Cabir, Rasulullah, Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu demiştir:
"Uyku ölümün kardeşidir, Cennet ehli de uyumazlar."
(Bk. İbn Kesir, Tefsir, IV, 158. en-Nihaye, II, 470. İbn Rahaveyh'den; İbn el-Cevzi, el-İlel el-Mütenahiye, II, 931)

Taberani rivayet eder:
... Cabir der ki:
"Rasulullah'a Sallallahu Aleyhi ve Sellem Cennet ehli uyur mu diye soruldu, buyurdu ki:
"Uyku ölümün kardeşidir, Cennet ehli uyumaz."
(Bk. İbn Kesir, Tefsir, IV, 158; en-Nihaye, II, 470-471. Heysemi, Mecmau'z-Zevaid, X, 410 da bunu Taberani ve el-Bezzar rivayet etmiştir, el-Bezzar'ın ravileri sahih hadis ravileridir, der.)