DIŞARDA
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 0%
Achievements

Cennet Ehlinin Atları, Binekleri
Cennet Ehlinin Atları, Binekleri
Tirmizi der ki:
...Bize el-Mes'ûdî anlattı, Alkame'den,
... Bir adam Peygamber'e Sallallahu Aleyhi ve Sellem, ey Allah'ın Rasûlü Cennet'te at var mıdır, diye sorar. Buyururlar ki:
"Şayet seni Allah Cennet'e koyarsa, seni Cennet'te istediğin yere uçuran kırmızı yakuttan bir at üzere götürülmeyi istemeyeceksin (yani bu kendiliğinden olacak. Vallahü a'lem)"
Başka bir adam, bu sefer, Cennet'te deve var mıdır diye sordu. Rasûlulah; bu adama, arkadaşına söylediğini söylemedi.
"Allah seni Cennet'e koyarsa, orada senin için canının çektiği, gözünün zevk aldığı şeyler olacak, buyurdu." (Tirmizî, 2543, Cennetin sıfatı kitabının, Cennet atlarının sıfatı hakkında gelenler babı)
Tirmizî bu hadise dair başka bir sened,... zikreder bu senedin el-Mes'ûdî'nin kinden daha sahih olduğunu söyler.
Süfyan'dan, Alkame b. Mersed'den,
...Ebû Eyyûb der ki:
"Rasûllah'a Sallallahu Aleyhi ve Sellem bir bedevi arap geldi:
"Ey Allah'ın Rasûlü, ben atları severim, acaba orada at var mıdır? dedi. Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, Cennet'e girdiğin zaman, sana iki kanadı olan, yakuttan bir at getirilir, üzerinde taşınırsın, at sonra seni istediğin yere uçurur."
(Tirmizî, 2544. Tirmizî der ki: "Bu hadisin senedi kavî değildir. Ebu Eyyûb hadisi olarak sadece bu senedle onu biliyoruz. Seneddeki Ebu Sevre, Ebu Eyyûb'un yeğenidir, hadiste zayıf sayılmıştır. İbn Maîn, onun hakkında cidden zayıftır, der. Muhammed b. İsmail'den işittim, o, Ebu Sevre, hadisi münker bir kişidir, Ebu Eyyûb'den münker hadisler rivayet etmiştir, bunlara mütabaat yapılmaz, diyordu."
Ben derim ki:
"Alkame b. Mersed hadisine (birinci ve ikinci hadise) gelince bu hadiste Alkame farklı ifadeler kullanmıştır (ıddırâb). Bazen Süleyman b. Büreyde'den, o da babasından demiş, bazan Abdurrahman b. Sâbit'ten, o da Umeyr b. Sâide'den demiştir. Umeyr:
Ben atları severim, ey Allah'ın Rasûlü, Cennette at var mı? dedim, demiştir.
Alkame, bazan da Ensar'den, kendine Umeyr b. Sâide denen bir adam:
Ya rasulallah dedi, bazan Abdurrahman b. Sabit, Peygamber'den nakleder ki demektedir. (Yani ifâdeler hep farklıdır). Tirmizî bunu, el-Mes'ûdininkinden daha sahih göstermiştir. Çünkü Süfyan (ikinci hadisdeki Alkame'den önceki zat), el-Mes'ûdî (birinci hadisdeki Alkame'den önceki zat)'tan daha hafız (ezberi iyi) ve sebttir.)
Bunu Ebu Nuaym yine Alkame hadisi olarak şöyle rivayet etmiştir:
Ebu Sâlih'den, Ebu Hureyre'den;
"Bir bedevi arap, ey Allah'ın Rasûlü, Cennet'te deve var mıdır? demiş.
"Ey bedevi, Allah seni Cennet'e koyarsa, orada canının çektiği, gözünün lezzet aldığı şeyler göreceksin" buyurmuş. (Ebu Nuaym, Sıfat el-Cenneh, 426, Muhakkiki isnadı zayıftır, demiştir.)
Yine Alkame hadisi olarak, Ebû Hureyre'den şu rivayet yapılmıştır:
Ebu Hureyre dedi ki:
Rasûlullah Cennet'i zikredip şöyle buyurdu:
"Firdevs en yükseği ve mahalli en geniş olanıdır, Cennet nehirleri oradan fışkırır, kıyamet günü Arş da onun üzerine konur."
Bunun üzerine bir adam kalkıp:
Ey Allah'ın Rasûlü, ben atı seven bir adamım, Cennette at var mı? dedi. Buyurdular ki:
"Canım elinde olana yemin olsun ki evet, Cennette öyle atlar, öyle develer var ki kaçağandırlar, cennet yaprakları arasında uçar koşarlar, cennet ehli onların üzerinde istedikleri yerde birbirlerini ziyaret ederler."
Bu sefer başka bir adam kalkıp, ey Allah'ın Rasûlü, bana da develer sevdirilmiştir, dedi." (Ebu Nuaym, Sıfat el-Cenneh, 427. Muhakkik isnadı zayıftır, der.)
Ravi devamını zikretmiştir.
Ebu Sevre hadisine gelince o, ancak, Vasıl b. Es-Sâib yolu ile biliniyor, ondan, başkası rivayette bulunmamıştır. Bir de Yahya b. Câbir et-Tâî rivayet etmiştir, o kadar. Ebu Davûd onun "size ülkeler fetholunacak ve ordular kuracaksınız" (Ebu Davud, 2525) hadisini nakletmiştir.
İbn Mâce, Ebu Eyyûb'den "Peygamberi abdest alırken gördüm, sakalının arasında parmaklarını gezdiriyordu" hadisi ile; (İbn Mâce, 433. Zevâid'de bunun isnadı zayıftır, çünki Ebu Sevre ile Vâsıl er-Rukaşî'nrn zayıflıklarında ittifak vardır, denir.)
"geldiğinizi farkettirmedikçe" (Nur, 27) ayetinin tefsirine dâir bir hadisi nakletmiştir. (İbn Mâce, 3707. Edeb kitabının, izin isteme babı)
Tirmizî ise sadece bu Cennet atları hadisini nakletmiştir. (Tirmizî, 2544)
Ebu Nuaym bu hadisi Cabir b. Nuh, o da Vasıl'dan yolu ile;
"Cennet ehli beyaz asil hayvanlar üzerinde birbirlerini ziyaret ederler. Sanki o hayvanlar yakutturlar, Cennet'te hayvanlardan at ve deve dışında bir şey yoktur" şeklinde nakletmiştir. (Ebu Nuaym, Sıfat el-Cenneh, 428)
Ebu'ş-Şeyh der ki
... Bize Süveyd b. Saîd anlattı,
... Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem, şöyle buyurdu:
"Cennet ehli Cennet'e girdikleri zaman, onlara kanatları olan, işemeyen, pislik salmayan, kırmızı yakuttan atlar gelir, üzerlerine otururlar, atlar onları Cennet'te uçurur, o sıra onlara el-Cebbâr (olan Allah) görünür, onu görür görmez hemen secdelere kapanırlar. El-Cebbâr (olan Allah) onlara, başlarınızı kaldırın, bugün çünki amel günü değildir, bugün nimet ve ikram günüdür, buyurur. Onlar başlarını kaldırırlar, Allah onların üzerine bir koku yağdırır, misk yığınlarına uğrarlar, Allah bu yığınlar üzerine bir rüzgar gönderir, miski onlara doğru uçurtur. Nihayet ailelerine dönerler ve saçları dağılmış (misk) tozlar (ı) içindedirler."
(Bk. Sıfat el-Cenneh, 429; en-Nihâye, II, 515. Seneddeki el-Hakem b. Ebî Hâlid, İbn Zuheyr, hakkında İbn Maîn, sika değildir, (bir yerde de), bir şey değildir, Buharî, hadisi münkerdir, (bir kez de) onu terkettiler, demişlerdir, bk, Mizan el-İ'tidâl, I, 571; el-Mecrûhîn, I, 250-251. Süreyd b. Said hakkında, Ebu Hâtem, saduktur, tedlis yapar, Buharî, hadisi münkerdir, Nesâi, zayıftır demişlerdir, bk, Mizan el-İ'tidâl, II, 248-249)
Abdullah b. El-Mübarek der ki:
... Abdullah b. Amr şöyle demiştir:
"Cennet'te cins atlar, soylu hayvanlar vardır, sahipleri onlara binerler." (İbn el-Mübârek, Zevâid, ez-Zühd, s. 67)