Cennet Ekini
Allah Teâla buyurur ki:
"Orada canların çektiği, gözlerin zevk aldığı şeyler vardır." (Zuhruf, 71)
Ebû Hureyre Radıyallahu Anhu'den Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem bir gün sohbet ediyordu. Yanında çöl araplarından bir adam vardı. Buyurdu ki:
"Cennet ehlinden bir adam, Rabb'i Azze ve Celle'den ekin ekmek (çiftçilik yapmak) için izin istedi. Allah, istediğin (sevdiğin) şeyler için de değil misin, buyurdu, Adam, evet ya rabbi, fakat ben çiftçilik yapmak istiyorum dedi ve koştu, tohumu serpti, göz açıp kapamadan ekin bitti, serpildi, hasat etti topladı, dağlar gibi yığınlar oluştu. Allah; al bakalım ey Adem oğlu, seni de hiç bir şey doyurmaz, buyurdu. Çölden gelen adam (Rasûlullah'ın Sallallahu Aleyhi ve Sellem bu sözlerine karşılık), ey Allah'ın Rasûlü, bu adam olsa olsa ya bir Kureyş'li olur, ya Ensar'dan biri çünki çiftçiliği bunlar yaparlar. Bize gelince biz çiftçilik işini bilmeyiz, dedi. Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem, güldü." (Buhari, XIII, 487 ve V, 27, Hars ve muzâra kitabının, arazinin altın ve gümüşle kirası babı)
Bunu, Buhari Tevhîd kitabında Rabb Teâlâ'nın Cennet ehli ile konuşması bâbınde rivayet etmiştir. Başka bâbda da geçer.
Bu hadis, Cennet'te ekimin olduğunu gösteriyor. Tohum da bu işdendir. En güzel yer ağaçlar ve ekinleri olan yerdir. Eğer, muhtaç olmadığını Allah kendisine bildirdiği halde bu adam niçin öyle bir iş yapmak için izin istemiştir denirse, deriz ki herhalde o adam bizzat kendi eliyle başlayıp dikeceği bir ekin işi için izin istemiştir. Aslında buna muhtaç değildir. Zaten bu derdine çare de olunmuştur. (Yorulmadan hasat ve toplama işi dahi tamam olmuş bitmiştir). Ben Cennet'te ekin işi ile ilgili bu hadisten başka hadis bilmiyorum.
Doğrusunu Allah bilir.

İbrahim b. el-Hakem, babasından o da İkrime'den şunu rivayet etmiştir:
İkrime der ki:
"Bir adam cennet'te iken birden kendi kendine Rabbim bana izin verse çiftçilik yapardım dedi. Ne bilsin, birden melekler kapısına dikilir selâmün aleykûm, derler, Rabbin sana diyor ki:
İçinden bir şey arzu ettin. Ben onu bilmişim. Allah bizimle beraber sana tohum gönderdi. Adam, saçın, der. Hemen dağlar misali ekin biter. Rabb, Arş'ının üstünden adama der ki:
Ye ey Adem oğlu, çünki Adem oğlu doymaz."
(İsnadında İbrahim b. el-Hakem b. Ebân vardır. Zehebi, bunun hakkında, onu terkettiler, onu hesaba katan çok azdır, babasından mürsel hadisleri muffasıl gibi rivayet etmiştir, İbn Main, bir şey değildir. Nesaî, hadisi terkedilmiştir, İbn Adiyy, rivayetlerinin çoğuna mütabeat yapılmaz, demişlerdir, bk, Mizan el-İ'tidal, I, 27.)