DIŞARDA
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 0%
Achievements

Cennete İlk Girecek Ümmet
Cennete İlk Girecek Ümmet
Buhari ve Müslim'de, Ebu Hureyre Radıyallahu Anhu den gelen Hemmam b. Münebbih hadisinde Ebu Hureyre, Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu demiştir:
"Biz kıyamet gününde öne geçen ilkleriz, ancak onlara (ehl-i kitaba) kitab daha önce verilmiş bize ise sonra verilmiştir. Yani onların bize karşı öncelikleri sadece bu kadardır. " (Buhari, XI, 517 ve 238, 876, 896, 2956, 3486, 6664, 7036, 7495; Müsiim, 855, Cuma kitabının, bu ümmetin Cuma gününe hidayeti babı)
Hadisde geçen "beyde" sirâ=ğayra=illâ, gibi (ancak, ne var ki anlamında) dır.
Müslim'in Sahih'inde, Ebu Hureyre'den gelen Ebu Salih hadisinde Ebu Hureyre Radıyallahu Anhu, Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu demiştir:
"Biz kıyamet günü sonra gelmiş ilkleriz. Biz cennete ilk girecek olanlarız. Ne var ki onlara kitab bizden önce verilmiş, bize ise sonra verilmiştir. Onlar ihtilaf etmişlerdir, Allah bizi onların ihtilaf ettikleri hakka izni ile hidayet etmiştir." (Müslim, 855)
Buhari ve Müslim'de yine Ebu Hureyre'den gelen Tavus hadisinde Ebu Hureyre, Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu, demiştir:
"Biz kıyamet gününde, sonra gelmiş ilkleriz. İnsanların Cennet'e ilk girecek olanları bizleriz, ancak kitab onlara önce verilmiş bize ise sonra verilmiştir." (Müslim, 855)
Darekutni der ki: Züheyr b. Muhammed'den, Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem buyurdu ki:
"Cennet, ben girinceye kadar bütün peygamberlere, ümmetim girinceye kadar diğer ümmetlere haramdır."
(Hadisi ed-Darekütni, el-Efrâd'da ve Ebu Ahmed b. Adîy el-Hâfız ile es-Sa'lebi rivayet etmiştir, bk. Tefsir İbn Kesir, I, 404, ayrıca İbn en-Neccâr rivayet etmiştir, bk. Kenz el-Ummâl, X, 416. Bu hadisin isnadı hakkında Darekutni şunları söylemiştir: "Zühri'den, ğarib bir hadistir, Abdullah b. Muhammed b. Akil'in, Zühri'den, bundan başka hadis rivayet ettiğini bilmiyorum, onu, Amr b. Ebi Seleme'den başkasının Züheyr'den rivayet ettiğini de bilmiyorum.")
Bunlara göre bu ümmet, yerden ilk önce çıkacak olan ümmettir, mevkif (mahşer) de en yüksek yere ilk duracak olan ümmettir, Arş'ın gölgesine ilk önce erecek ümmettir, aralarında hesapları ilk görülecek ümmettir, sıratı ilk geçecek olan ümmettir, Cennete de ilk girecek olan ümmettir. Cennet, Muhammed Sallallahu Aleyhi ve Sellem girinceye kadar diğer peygamberlere, ümmeti girinceye kadar da diğer ümmetlere haramdır.
Cennet'e ilk girecek ümmet hususu ile ilgili olarak Ebu Davud Sünen'inde...
Ebu Hureyre'den şunu rivayet etmiştir:
Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu:
"Bana Cebrail gelip elimi tuttu ve ümmetimin gireceği kapıyı gösterdi."
Ebu Bekir (bunu duyunca) dedi ki:
Ya Rasulallah, isterim ki seninle beraber olayım ve sana bakıp durayım. Bunun üzerine Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem;
"sen var ya, ey Ebu Bekir, ümmetimden Cennet'e ilk olarak girecek kişisin." (Ebu Davûd, 4652, Sünnet kitabının, halifeler babı)
Ebu Bekir'in "isterim ki seninle olayım" sözü, kesin imanın daha da artmasına, bildirilenlerin görülenler derecesine çıkmasına olan hırsından dolayıdır. Nitekim Halil İbrahim şöyle demiştir:
"Rabbim, ölüleri nasıl diriltirsin bana göster. (Allah) inanmıyor musun? dedi. (ibrahim) dedi ki, elbette! Ancak kalbim mutmain olsun diye (istiyorum)." (Bakara, 260.)
İbn Mace'nin Sünen'inde rivayet etliği, Übeyy b. Ka'b Radıyallahu Anhu den gelen, Rasûlullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem ;
"Hakk'ın ilk musafaha edeceği, ilk selam vereceği ve elinden tutup cennet'e koyacağı ilk kişi Ömer'dir" buyurmuştur. (İbn Mace, 104, Mukaddime'nin, Ömer Radıyallahu Anhu in fazileti babı.) hadisine gelince; bu hadis cidden münker bir hadistir.
İmam Ahmed, (bu hadis rivayet edenler arasında bulunan) Davud b. Atâ hiç bir şey değildir demiş, Buhari de, hadisin münker bir hadis olduğunu söylemiştir.