Cennetin Kapısını İlk Çalacak Olan
Enes hadisi daha önce geçti. Bu hadisi Taberani ziyade ile şöyle rivayet etmiştir. (Peygamber) dedi ki:
"Hazin (bekçi) kalkar ve senden önce kimseye açmayacağım, senden sonra da kimseye kalkmayacağım, der."
Hazin'in sadece Peygamber'e Sallallahu Aleyhi ve Sellem kapı açmak üzere kalkması, Onun Sallallahu Aleyhi ve Sellem meziyet ve rütbesini göstermek içindir. Hazin başka kimseye hizmet için artık kalkmayacaktır. Hatta bütün Cennet bekçileri O'na hizmete kıyam edeceklerdir. Peygamber Sallallahu Aleyhi ve Sellem onların üzerine bir padişah gibidir. Bu bakımdan Allah, Hazini kulu ve elçisinin hizmetine vermiş, o da yürümüş gelmiş O'na kapıyı açmıştır.
Ebu Hureyre Radıyallahu Anhu, O'ndan Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurduğunu nakleder:
"Cennetin kapısını ilk açacak olan benim. Ancak bir kadın yanıma sokulu verir, ona, ne oluyorsun, sen kimsin derim, kadın, ben yetimlere kol kanat germiş bir kadınım, der,"
(el-Heysemî, Mecmau'z-Zevâid, VIII, 162'de şöyle der: Bunu Ebu Ya'lâ rivayet etti, senedinde Abdüsselam b. Aclân var, onu Ebu Hâtem ve İbn Hıbbân tevsik etmiştir. Hatâ ve muhalefeti de var, diğer ravileri sikadır der.)
Tirmizi de, İbn Abbas Radıyallahu Anhu dan. İbn Abbas der ki:
"Bir gurup oturmuş Rasulullah'ı Sallallahu Aleyhi ve Sellem bekliyorlardı. Derken çıktı, onlara yaklaştı, onların tartışmalarını ve söyledikleri sözleri işitmişti.
Birileri, hayret, Allah yaratıklarından dost (çok yakın dost = halil) edinmiş, İbrahim'i halil edinmiş diyordu.
Bir diğeri, konuştuğu Musa meselesinden daha hayret verici ne olabilir, Allah O'na kelam etmiş konuşmuş, diyordu.
Öbürü İsa, Allah'ın kelimesi ve ruhu diyor, bir diğeri Allah, Adem'i süzüp seçmiş diyordu.
Peygamber çıkıp üstlerine vardı, selam verip buyurdu ki:
"Sözünüzü işittim, hayretinize şahit oldum.
İbrahim, halilullah diye hayret ediyorsunuz ama o öyledir.
Musa neciyyullah (Allah'ın özel olarak gizlice konuştuğu) diye hayret ediyorsunuz, ama öyledir.
İsa Onun ruhu ve kelimesi diye hayret ediyorsunuz ama O öyledir.
Adem'i süzüp seçmiş diye hayret ediyorsunuz ama O öyledir.
Ama bakın ben habibullah'ım (Allah'ın sevdiğiyim), bununla çalım satmıyorum (gururlanmıyorum), ben ilk şefaat edecek olanım (şâfî), kıyamet günü şefaati ilk kabul edilecek olanım, çalım satmıyorum, ben kıyamet günü hamd sancağını (livâül-hamd) taşıyacak olanım. Çalım satmıyorum, cennet (kapısı) nın halkasını ilk devindirecek olanım. Allah bunun üzerine bana kapıyı açacak (açtıracak), beni oraya girdirecek, yanımda müminlerin fakirleri olacak, çalım satmıyorum ve ben öncekilerin de sonrakilerin de en şereflisi (ekremi) yim, çalım satmıyorum."
(Tirmizi, 3616, Menâkıb kitabının, Peygamberin Sallallahu Aleyhi ve Sellem fazileti babı, burada Tirmizi, bu ğarib bir hadistir der.)
Enes b. Malik'den Radıyallahu Anhu gelen hadisde Enes, Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu demiştir:
"İnsanlar diriltildikleri zaman ilk çıkan benim. Onlar dinlemeye başladıkları zaman hatipleri benim. Heyetler halinde giderlerken komutanları benim. Hapsolundukları zaman (beklemedelerken) şefaatçileri benim. Ümit kestiklerinde müjdecileri benim. Hamd sancağı benim elimdedir. O gün cennetin anahtarları benim elimdedir. Ben o gün Adem çocuklarının Rabbim'e karşı en değerli olanıyım. Fakat övünüp hava atmıyorum (lâ fahra). Bana, sedefinde inciler gibi bin hizmetçi hizmet eder, başımda dolaşırlar." (Tirmizi, 3610, bu hadis, hasen-ğaribtir der; ed-Dârimî, I, 26-27, Mukaddime'nin, Peygambere verilen fazilet babı.)
Bu hadisi Tirmizi ve Beyhaki rivayet etmiştir, ifade Beyhaki'den aynen alınmıştır.
Müslim'in Sahih'inde de Enes'den gelen, Muhtar b. Fülfül hadisinde şöyle geçer. Enes Rasulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem şöyle buyurdu demiştir:
"Kıyamet günü tebası (uyanları) en çok kişi benim. Cennet kapısını ilk çakacak benim." (Müslim, 196, İman kitabının, Peygamberin, ben cennette ilk şefaat edecek olanım sözü babı.)