Yapay tatlandırıcılar enerji içeren ve enerji içermeyen tatlandırıcılar olarak 2 gruba ayrılır (Tablo 11). Besin veya kalori değeri olan tatlandırıcılar günlük diyetin bir bölümüdür. Genellikle tatlandırıcılar isminin sonunda “oz” (sukroz-sofra şekeri kurabiye gibi yiyeceklerde emniyetli olarak kullanılmaktadır.

Sorbitol gibi şeker alkollerinin sukroza göre emilimleri daha yavaştır. Sorbitolün büyük miktarlarda alınması (yaklaşık 30 gr/gün) ishale neden olur. Sukroz ve fruktoz gibi 4 kcal/gr enerji değeri olan

şeker alkolleri çiklet çikolata üretiminde kullanılmaktadır ve diyet programı içinde yer almaları halinde erej değerleri göz önünde bulundurulmalıda

Aspartam Siklamat ve Acesulfame K enerji değeri olmayan tatlandırıcılardır. Teknik olarak aspartar -enerji değeri vardır. Günlük maksimum dozu 40 mg/kg ve birim dozu 20 mg/dl olan aspartam sukrozdan 180 kat fazla tatlıdır ve az miktarlarda kullanılması nedeniyle enerji değeri olmayan tatlandırıcılar grubunda da sayılmaktad -Aspartam fenilketonürili hastalar tarafından kullanılamaz. Sakarinde oldu t ^ gibi. ağızda acı bir tat bırakmaz. Sakız \ e içeceklerde (diyet kola gibi) kullanılmaktadır. Yüksek ısıda değişere’-şekere benzer tadını kaybettiğinden pişirme işlemine tabi tutulamaz ancak yiyecekler pişirildikten sonra ilave edilebilir.

Sakarin ve siklamat ilk senaaa edilen tatlandırıcılardandır. Sakarin sukrozdan 300 kat fazla tatlıdır. Kullanımından sonra ağızda acı ve :-):-):-):-)lik bir tad bırakmaktadır