Ana-babaya iyilik yapmak Allah katında ona yaklaşmanın en faziletlerindendir.Resulullah( s.a.v)buyurdular ki:"Ana-babaya iyilik yapmak nafile namazdan,oruçtan,hacdan,umrede n ve Allah yolunda cihat etmekten daha faziletlidir."
Allahü Teala ana babaya iyilik yapmanın ehemmiyetini bildirmek için kendine ibadetten hemen sonra anababaya iyiliği emretti ve şöyle buyrdu:"Rabb'in ancak kendisine ibadet etmenizi ve ana-babya iyilik yapmanızı kat'i olarak emretti..."(İsra,23),"...Bana ve ana-babana şükret,dönüş de banadır."(Lokman,14)
Ana hakkı,baba hakkından daha çoktur.Onun için anaya iyilik etmek evleviyetle farzdır.Allahü Teala,İsa(a.s) hikaye ederek Kur'an_ı Kerim'de bunu açıkça tavsiye etmiştir.
"O (İsa a.s) dedi ki:Haberiniz olsun,ben Allah'ın kuluyum,O bana kitap verdi ve beni bir Peygamber yaptı ve beni-her nerede olsam-mübarek kıldı ve hayatta olduğum müddetçe bana namaz ve zekat tvsiye buyurdu ve beni valideme hürmetkar kıldı,bir cebbar(zorba) şakiy(isyankar) kılmadı."(Meryem,30-31-32)
'Gerçi insana ebeveynini de tavsiye ettik,anası onu meşakkat üstüne meşakkatle taşıdı...'(Lokman,14) buyurmuştur.
Resulullah Efendimiz(s.a.v) buyurdular ki:
-'Evlat önce namazdan suale çekilir,sonra ana baba hakkından.Kadın da önce namazdan sual edilir, sonra kocasının hakkından.'
-'Babalarınıza iyilik ediniz ki çocuklarınız da size iyilik etsinler.'
-'Muhakkak cennetin kokusu beş yüz yıllık mesafeden duyulur.Ana-babsına asi olan ve sıla-i rahmi(akraba müsabetlerini) kesen kimseler bu kokuyu duyamaz.'
-'Cennet,anaların ayakları altındadır.'
Süfyan bin Uyeyne (r.a) şöyle buyurdu:"Kim beş vakit namazını kılarsa Allah'a şükretmiştir.Kim de beş vakit namazdan sonra anası babsı için dua ederse ana babasına şükür(teşekkür)etmiş olur."