Böyle Olmuyor

Sınavlara sayılı günler kaldı. Öğrencileri bekleyen tehlike aynı: Bahar! Güzellik ve coşku mevsimi olan bahar sınavlara hazırlanan bir öğrenci için çok tehlikeli olabilir. Aylarca düzenli çalışmış birçok öğrencinin bahar aylarında çalışmayı bıraktığı bilinen bir gerçek. Gevşekliğin, bıkkınlığın resmidir bahar. Bahara yenilenin rakipleri karşısında şansı çok azdır.

Uzun süredir fark ettiğim bir gerçeği söylemek zorundayım: Çocuklarımız çok az ders çalışıyor. Bir kısmı bunu itiraf ediyor. “Evet hedeflerim çok büyük ama bu hedeflere ulaşmak için hiçbir şey yapamıyorum.” diyenler az değil. Anlayacağınız tatlı canlarını biraz sıkmaya gelmiyorlar. Tembellik, atalet, keyfine düşkünlük… Onların muvaffakiyetini dört gözle bekleyen velilerin haberi olsun! Böyle olmaz, bu çetin yarışta keyfini bozmayanların maalesef hiç şansı yok. “ Hiçbir zafere çiçekli yollardan gidilmez.” diyenler söylenedursun biz günümüzü gün edelim; gezelim, eğlenelim, film seyredelim sonra parlak bir geleceğin hayallerini kuralım. Öyle mi? Gördüğü eğitimin düzeyi ne olursa olsun gayret etmeyen, başkası eğlenirken sıkıntıyı yudum yudum içmeyen başarılı olamaz. Kolay değildir elbette, arkadaşları gezip eğlenirken kapalı bir mekanda kafa yormak, zevklerinden feragat etmek herkesin yapabildiği bir şey değildir; ancak bu işin başka yolu da yoktur.

Ne yapıp edip şu çocuklarımız motive etmemiz gerekiyor. Onları çalışmaları gerektiğine dair ikna etmek önemlidir. Yoksa “ Çalışmazsan bacaklarını kırarım.” Laflarıyla bir yere varamayız. Ders çalışmaya kendileri karar vermeli.

Öğrencilerimizi çalışmaktan alıkoyan en önemli faktörlerden biri de seyredenleri afyon gibi kendine bağlayan dizi filmlerdir. Her evde haftada birkaç dizi takip ediliyor. Babaların dizileri, annelerin dizileri, bacıların dizileri birbirini izliyor. Kazara aynı saate diziler denk gelirse hiç olmazsa reklam aralarında diğerine bakılıyor. Dizilerin dayanılmaz cazibesi, çay muhabbet ve sınırsız rahatlık… Sonra gelsin başarı! Yarım saat filme hazırlık, iki saat seyredenleri donduran film, ve bir saat de filmin ruhta bıraktığı korkunç etki… Birileri çocukların ders çalışmasını mı bekliyor? Çok beklerler.
Mevsim bahar, hayat kırılgan, dersler zor, filmler heyecanlı, çocuklarımız tembel… Böyle olmuyor, kimse kendini kandırmasın. Bir şeyler yapmalı

Celal Kaplan