YILBAŞI KUTLAYALIM MI?
Yılbaşı kutlamak uygun mu? Diye birçok sorulur her yılbaşı yaklaştığında… Ama nedense her sene cevaplanır ve aynı zihniyet devam eder. Hep düşünmüşümdür bizim medyamız ne biçim medya diye… Ramazan gelir birden Müslüman kesilen kanallar yılbaşı veya ıvır zıvır olunca birden 180 derece dönüyor adeta başkalaşıyordu. Şimdide aynen bu uygulamam devam ediyor. Biz bir Müslüman olarak artık uyanık olalım bu oyunlardan uzak duralım. Her haberde nerdeyse yılbaşı çekişli almazsan olmaz misali şu kadar para veriliyor, bu kadar zengin olacaksınız türünden reklâmlarla insanların dimağlarına işliyorlar. Haram olduğunu bile bile bu bileti alanlar hiç de az değil. Peki, soralım cevaplayalım…
----e peki biz ne yapmalıyız bizimde eğlenmek hakkımız değil mi?
*Eğlenmek insanın yapısında olsa da bu asla haram dairesi içerisinde değil, İslami esaslardan taviz verilmeden yapılmalıdır. Unutulmamalıdır ki eğlenmenin bir dozu, şakanın bir dozu ve her şeyin bir orta yolu vardır. Ve tekrar ediyorum asla haramla eğlence denen şey olmaz.
Ha ben yaparım kardeşim sanane diyenlere de… Cevabım sen bilirsin olur benden demesi sadece…
---Peki, ben diğer zamanlar asla bilet almam. Ama sadece yılbaşında alıyorum hem ben çıkan parayla cami yaptıracağım ve fakirlere yardım edeceğim… Olmaz mı ki?
-----iyi de bugünde içki içilmez mi ya? Hem yarında tatil arkadaşlarla takılacağız bugün şöyle bir dağıtacağız, bu akşamlık ne olur ki?
- Şimdi bakıldığı zaman aslında ne kadar da masum bir niyet gibi duruyor değil mi… ama hayır asla değil şimdi şeytan insana her zaman sol yanından değil bazen de sağ taraftan gelir ne demek yani bu? Bu şu demek insana bazı şeyleri helal gibi göstermek bunu da yaparken olumlu bir şeyi ön pilana koyar. Mesela namaza geleceksin. O anda arkadaşın aradı ona kapat ben namaz kılacağım demiyorsun da içinden “ya kapatırsam arkadaşıma ayıp olur, hem dinimizde iyi karşılamaz”. Gibi bahane yaratmana vesile olur bu da buna benzer.Asla ve asla haramla yapılan hiçbir şey helal olmaz.yılbaşı biletini ben iyi yerlerde kullanacağım gibi bahanelerde geçersizdir….
*neler olmaz ki? Asla bu bahaneler geçerli değildir. İnsan kendini bilmeli kendinden haberdar olmalıdır. İçkinin günah olmadığını bilmeyen kalmamıştır sanırım. insan arkadaşını iyi seçmelidir. Ki arkadaş arkadaşın aynasıdır.”sen bana arkadaşını söyle ben sana kim olduğunu söyleyeyim” sözleri boşuna denmemiştir. Kur anı kerimde bir sahne anlatılır denir ki biz o günahkârları çağırırız ve derler ki
Rabbim biz aslında kötü yola düşmeyecektik ama bizi arkadaşlarımız kandırdı. Arkadaşları çağrılır ve sorulur
—neden diye? Neden bunları kandırdınız?
Onlarda
—rabbim biz çağırdık onlarda geldi gelmeselerdi bize uymasalardı derler.
Ve hepsine atın cehenneme buyurulur. İyi düşünelim inşallah belki yarın çok geç olabilir.
Evet, arkadaşlar yılbaşı ile ilgili bugüne kadar birçok şey yazıldı çizildi önemli olan biz kendimiz acaba ne yapmalıyım? Diye sormalı yılbaşı kültürü kime ait diye sorabilmek ve ailemize çocuklarımıza iyi örnek olmalıyız. Sorular çoğaltılabilir aslında cevapları az çok herkes biliyor. Acaba bu cevaplardan ne kadar kendimize nasip çıkarıyoruz bu önemli.
Evet ,hindidir,yılbaşı ağacıdır,sudur budur,bizle alakası yok arkadaşlar!biz bugün bunların tersini yapalım inşallah vesselam….