Donanım Konusu

DONANIM KONUSU

Yoğun olarak kullanılan bir işletim sisteminin yeni sürümü (ya da sürümleri) piyasaya çıktığında, donanım üreticilerinin büyük kısmı da ürünleri için geliştirdikleri sürücüleri güncellemek zorunda kalırlar. Bu durum, özellikle Windows XP ile birlikte çok daha net bir biçimde ortaya çıktı. Örneğin birkaç yıl önce satın aldığınız bir modeminiz var ve bilgisayarınıza Windows XP'nin iki sürümünden birisini kurdunuz... Eğer gerekli sürücüleri modemle birlikte gelen CD içerisinde ararsanız, büyük bir hayal kırıklığı yaşarsınız. Çünkü bu CD büyük ihtimalle Windows 98 sürücülerini içermektedir ve Windows 98 sürücüleri de Windows XP ile uyumlu değildir. Peki ama bu tip bir sorun karşısında ne yapmamız gerekiyor? Tabii ki, modemin üreticisinin web sitesini ziyaret etmeli ve ürün için geliştirilen yeni Windows XP sürücülerini bilgisayarımıza indirmeliyiz. Kurulum işlemini de bu sürücüler yardımıyla yapmalıyız. Yeni nesil donanımlarda ise, sürücü CD'leri zaten Windows XP sürücülerini içerirler.

Biraz da Windows'un eski sürümlerinden tanıdığımız "Tak ve Kullan" özelliğinden bahsedelim. Bu özellik, işletim sistemi veritabanına kayıtlı olan donanımların sürücü kurulumu gerektirmeden kullanıma hazır hale gelmelerini sağlamaktadır. Windows XP'nin bu konuda son derece başarılı olduğu söylenebilir; çünkü veritabanı içerisinde binlerce donanım bulunmaktadır. Eğer hangi donanımların Windows XP tarafından sorunsuzca desteklendiğini öğrenmek isterseniz, Microsoft'un resmi internet sitesini ziyaret edebilir ve "Hardware Compatibility List" (HCL - Donanım uyum listesi) bölümüne göz atabilirsiniz.

Bir de küçük hatırlatma... Yıllar önce satın aldığınız bazı donanımlar, Windows XP tarafından kesinlikle desteklenmiyor olabilirler. Yani bu tip donanımlar için uygun bir sürücü bulma şansınız bulunmayabilir. Bu yüzden donanımları sisteme eklemeye başlamadan önce, kesinlikle yukarıda bahsettiğimiz "Hardware Compatibility List" bölümünden yardım almalısınız.