Bu mektûb, yüksek, nakîb seyyid seyh Ferîde ?rahmetullahi teâlâ aleyh" yazilmisdir. Birkaç fâideli bilgi verilmekdedir:
Allahü teâlâ, bizi ve sizi, yüksek ceddinizin yolunda bulundursun ?aleyhi ve alâ âlihi minessalevâti efdalühâ ve minetteslîmâti ekmelühâ"! Hâce Ciyûnun nikâh yemegi günlerinde, mubârek Dehli sehrine gelmisdim. Yüksek hizmetinizde bulunmagi da düsündüm. O gün, yola çikilacagini isitdik. Elde olmiyarak, bu düsüncemize kavusamadik. Derme çatma birkaç kelime ile basinizi agritiyorum. Yaninizda olsak da, uzakda bulunsak da, bütün gücümüzle selâmetinize, yüksek varliginiza yakismiyan herseyden uzak kalmaniza düâciyiz. Size karsi olan iyi düsüncelerimiz kapladigi zemân, öyle oluyor ki, yüksek meclisinize geleyim, temiz kapinizda bekliyerek, size lâyik olmiyan birseyi içeri birakmiyayim. Uygunsuz kimseleri, kiymetli sohbetinize yaklasdirmiyayim diyorum. Bununla berâber, her istenilen seye kavusulamiyacagini da bilmekdeyim. Boynumu bükerek, arkadan âcizâne düâ etmekdeyim. Cenâb-i Hak, belki kabûl buyurur. Hâce Ubeydüllah-i Ahrâr ?kuddise sirruh" hazretleri, Hak teâlânin kendisine vermis oldugu büyüklükle buyurdu ki, (Bir kimse, öyle büyük olsa ki, Onun yikilmasi ile bütün âlem yikilmis olsun. Böyle olmagi istemek her ne kadar küfr olur ise de, ne yapalim ki, hiçbirimizin elimizde olmiyarak, beni böyle büyük yapmislardir). Bugün böyle bir büyüklük ve genislik, hemen hemen, sizin yüksek varliginizda bulunmakdadir. Çünki sizin iyi, râhat olmaniz, herkesin râhat olmasi demekdir. Aksi de böyledir. Bunun için insanlarin sizin iyiliginize düâ etmeleri, yagmur düâsi etmek gibi, herkese iyilik istemekdir. Fekat çok yazik oldu ki, o büyüklük ve yükseklik, simdi hashas dânesi ve parmak yeri kadar kaldi. Bu hashas dânesi, dostlarin ve düâcilarin gönlünde büyük bir üzüntü olmakdadir. Lutf ediniz! Bunlarin üzüntülerini gideriniz! Bu düâciniz, çok zemândan beri, böyle seyler yazmamisdim. Çok gelmesinden, usanç vermesinden çekinmisdim. Fârisî beyt tercemesi:
Nazli yârim, esen havadan incinir,
gül gibi, sabâh rüzgârindan incinir.
Fekat, üzmemek için susmak, sevmege yakismaz. Fârisî beyt tercemesi:
Hâfiz, senin vazîfen, yalniz bir düâ,
duyar mi, hiç duymaz mi düsünme aslâ!
Çok zemân olur ki, Mekke-i mükerreme ve Medîne-i münevvere ?harese-hümallahü anil-âfât" sehrlerini ziyâret etmek istiyorum. Dehli yolculugumuzun sebebi de, bu istek olmusdu. Bu istegimizin yerine gelebilmesi, sizin uygun bulmaniza ve rizânizi almamiza bagli oldugundan, Dehliden yola çikmaniz, bu ziyâret arzûmuzu da geriye birakdi. Iyilik, fâide, Allahü teâlânin yaratdigindadir. Vesselâm.
Kimseye etmem sikâyet, aglarim ben hâlime,
titrerim mücrim gibi, bakdikca istikbâlime!