Bizi Aldatan Bizden değildir

Rasulullah Efendimiz (s.a.v.) pazarda bir buğday satıcısına uğradı,elini buğday çuvalının içine sokunca parmakları yaşlığa isabet etti. Bunun üzerine buğday sahibine:

- Bu ne?
diye sordu.Buğday sahibi:

- Ey Allah'ın Rasulu!Yağan yağmur isabet etti. dedi.O zaman Peygamber Efendimiz (s.a.v.):
"Onu insanların görüp aldanmamaları için yığının üzerine koymalı değil miydin? Bizi aldatan bizden değildir." buyurdular

Hadiste bir tüccara söylenen bu söz,sadece o tüccar için yahut sadece ticari meseleler için mi geçerliydi?elbetteki değil

Günümüzde,belki manevi belki maddi sebeplerden geçerliliğini yitirmeye yüz tutan dürüstlük,aslında olması gereken normal bir hal olmaktan çıkmış;tabir yerindeyse,ancak parmakla sayılacak kadar insan da bulunan bir "haslet"haline gelmeyi başlamıştır,ne acıdır ki

Çıkış yolu bulamadığımız,belki de bulamadığımızı sandığımız durumlarda tek çıkış yolunun yalana başvurmak olduğunu düşünmüşüzdür çoğumuz.belki bir anlık gafletin, hayatımızda nasıl da telafisi zor hatalara sürüklediğine,geçici zevklerin ilk önceleri nekadar cazib geldiğini,sonrasın da yanlışa ve yalnızlığa itelediğine şahid olmuşuzdur.bu ve benzeri sebepler çoğaltılabilir.ki yalana kapı aralayan sebeplerdir

Unutmamak lazımdır ki, karanlıkta yıldızlar daha iyi parlar.

Ortam kötü, dindar olamıyorum, dinimi gereği gibi yaşayamıyorum diyenleri ben anlamıyorum. Ortamın kötülüğünden bize ne? Biz inandığımız gibi yaşarız.

Çevreden, ortamdan etkilenmemek mümkün mü

Haramı istemeyen adam hayal edemiyorum! Peygamberler, arifler hariç... Kahramanlık, harama bulaşmamaktadır. Haramlar çok cazip; onun için cennet gibi bir mükafat veriyor bize Allah. Yani ortamdan etkilensek bile, yine inancımızın gereğini yapacağız

İnsanları iyi seçmek lazım. Herkesle sohbet edilmez. Herkesle oturulup kalkılmaz. Alimleri ziyaret etmek, ruhumuza olumlu tesir eder. Sisli, sıkıntılı bir havadan kurtulup, çiçekli, yemyeşil bir bahçeye girmek gibidir Alimleri ziyaret etmek.

İnsan geçici zevklere aldanmamalı. Allah'ın vaat ettiği zevklere odaklanmalı.

Beşer şaşar.hiç kimse dört dörtlük "mükemmel" insan olamaz elbette.

Hangi hal üzre olursa olsun,zaman mekan ayırt etmeksizin dürüstlük,iyi analiz,temkin ve tedbir,ilim irfan ve tabiki tevekkül her insanda olması gereken ve ilk akla gelen ögelerdir diyebiliriz.Vesselam