SÜMEYYE BİNTİ HABBAT (R.ANH)

islamın yayılmasıyla başlayan bu zorlu sınavın ilk hanım şehididir. kalbindeki iman aşkı ve hiç bir şekilde davasından dönmemesiyle bütün hanımlara rehber teşkıl edilmiştir. gerek bizler olsun ve gerekse tüm mümin hanımlara bir şehadet örneği olan hz sümeyye islamiyet uğruna ,allahın dini uğruna en büyük infakını en kıymetlisiyle ( eşi, oğlu, ve canı) yapmıştır. hz sümeyyenin (r.anh) babası habbattır.bu hayatının devamını Allah'ın emri ile hz yasir ile birleştiren hz sümeyye(r.anh) bu evlilik ile ammar ve abdullah'ı dünyaya getirir. ve islamiyet kendini daha yeni yeni göstermeye başlamışken tüm ailede islamın güzel esintileri yayılmaya başlamıştı.hz sümeyye(r.anh) bir cariyeydi ama kendine kıymetli diyen kendiyle övünen bir çok kadından daha üstün bir onura sahipti, bu güzel onuru islamiyete girmekle daha da arttırmış ve asıl onurluluğu o zaman yaşamıştı.teslimiyet ve şehadet örneğini hanımlar üzerinde en güzel sergiliyen hz sümeyye (r.anh) bütün hanimlar için bir rahber durumuna gelmiştir. gerek aile efradına gerekde din uğruna bir çok fedakarlık yapmış olan hz sümeyye(r.anh) kadının layik olduğu değere kendini yüce Allah'ın izni ile ulaştırabilmiş bir hanım sahabidir. şehidlerden bahsederken özellikle kendini gönüllerimizde saklayan hz sümeyye direk beynimizin ve kalbimiziğn en anlamlı yerinde kendini ortaya çıkarıyor.hz yasir kardeşini aramak için yemenden gelip mekkeye yerleşmiş ve ebu huzeyfe'ye sığınmıştır.ebu huzeyfede cariyesi olan sümeyyeyi yasir evlendirmiştir. resulullah'ın tebliğine ilk cevap verenlerden olanların elbette sıkıntılar ve bunun karşılığında mükafatları daha fazla olur. hem cahilliklerinin intikamını nefislerinden alabilmek hemde Rabbin güzel dinini ve güzel elçisini insanlara haykırmak için müslümanlığını gizlemeyen yedi kişi arasında yer almışlardı. elbetteki o yedi kişinin sıkıntı ve imtihanları yaptıkları büyük güzellik kadar büyük bir acı da olacaktı. kimsesiz ve korumasız olan yasir ailesinin arkasında sığınabilecekleri ve arkalkalarını dayayabilecekleri bir insan olmadığı için zalim müşriklerin olabildiğince işkencelere maruz kalmışlardı.aç sussuz kalan o yedi kişinin imanına zerre kadar hafiflik gelmemiş ve aksıne iman ve aşkları daha fazla artmıştı.müşrikler onları dinden döndürmeye çalışırlardı ama onlar bir kere hakkı bulmuşken nasıl dönebilirlerdi ki bu onların kalplarindekiydi. bir gün yasir ailesi müşriklerin işkencekeri altındayken resulullah onların yanında geçmiş ve onlara yüreklerini kuş gibi hafifleten acıları tatlandıran bir müjde vermişti resulullah; " sabredin ey yasir ailesi, sizin varacağınız yer cennettir".bu müjde hz sümeyye'nin iman ve tebatını arttırmıştır.daha çok imana bağlanmıştır. ey kıymetlilerini Allah için kurban eden bu örnek hanım eşini ve oglu abdullah'ı gözlerinin önünde şehadet cümleleriyle cennete doğru yolcu etmiştir.
işkence altında olduğu bir durumda ebucehil yayına gelerek
_ nasıl olur da sen atalarının dinini terkedip muhammedin ilahına tabi oluyorsun. dedi.hz sümeyye (r.anh)
_bana hidayet ihsan etmişken benimle allah hakkında mı tartışiyorsun.dedi
bunun üzerine ebu cehil
_bana inandığın ilahını göster. hani nerde ilahın
o da
_gözler onu görmez. o bütün gözleri görür. o latiftir, haberdardır. ayetini okuyarak cevap verdi,
ebu cehil
_sen muhammede ancak cemaline aşik olsuğun için iman ettin dedi.
hz sümeyye(r.anh) ona hakaret edip bağirdı. yüzüne tükürdü.ebu cehilde bunun üzerine mızrağını saplayarak onu şehid etmişti
uhud savaşinda ebu cehil öldüğünde resulullah ammarın yanına gidip Allah annenin katilini katletti. dedi
Allahu tealanın yolunu tutmuş, hak dini bulmuş olan bu hanım sahabi hiç tereddüt bile etmeden tüm varlığını allaha ev onun elçisine adamıştı. en sonunda cennetle müjdelenenlerden olmuştu. Allah ona rahmet etsin...
evet bizler için bir örnek teşkil eden sümeyye, davanda bağlılığı öğretenlerden örnek sümeyye, bana bir rehber oldun ey sümeyye. kararmış geçmişlere bir işik oldun gönüllerde, cennetti Rabbinin sana verdiği ahde karşısında sende kazandın ey sümeyye, hani bil sende gör şimdiki hanımların durumunu. sen rehber ol bizlere. içinde yeşerttiğin şehadet aşkini Rabbim aşılasın bizlerede. hadi sümeyye bizler için yakar rabbimize. affetsin bizleri battiğimiz bu derin günah izlerinde. neredesin ey sümeyye kabirden selamlarin en güzeliyle cevap verecek misin bizlere?. şimdiki korkak ve pısırık erkeklere gelde örnek ol ey sümeyye. duamdır rabbimden buluştursun bizlrei cennet bahçelerinde. ey sümeyye cennette buluşursak bile, sen kanının nasıl rab için aktığını anlatacaksun bana, oysa ben neler anlatabilirim ki, neler yaşayabildim ki, nelerimi infak edebildim ki, selam sana ey sümeyye, görelim insallah seni firdevste (aminn)