Enes İbni Malik anlatıyor:

Birgün Peygamber Efendimiz(sav)ile oturuyorduk.'ın Elçisi:

"Şimdi şuradan cennetlik bir adam geçecek"buyurdu.daha sonra sözünü bitirir bitirmez Medineli Sad amca göründü.Yanımıza gelince selam verdi.Ayakkabıları elindeydi;yeni abdest aldığı için sakallarından su damlıyordu.
Bu olay ertesi gün,daha ertesi gü de aynı şekilde yaşandı.

Namazdan sonra Peygamberimizin genç Sahabilerinden Amr ibni As'ın oğlu Abdullah,Sa'd amcanın peşine takıldı:

"Amca! dedi."Babamla araız bozuldu;üç gün eve gitmeyeceğime yemin ettim;eğer kabul edersenevinizde üç gün misafir olmak istiyorum."

Sa'd amca bunu kabul etti.

Beraberce gittiler.

Abdullahın bize anlattığına göre üç gece aynı odada yattılar.

Abdullah,acaba bu Cennetlik adam nafile ibadet yapmak için ne zaman kalkacak diye geceleri boşuna bekleyip durdu.

Sa'd amca geceleri kalkıp namaz kılmadı.Yalnız uyanıpta sağa sola döndükçe 'ı anıyor,tekbir getiriyordu.Birde konuştuğu zaman sadece iyi ve hayırlı sözler söylüyordu.Sabah namazı olunca kalkıp namaza gidiyordu.Üç gece böyle geçti.Abdullah aradığını bulamamıştı.Sonunda Sa'd amcaya işin aslını anlattı:

"Amca!dedi."Babamla aramızda bir anlaşmazlık yok.Peygamber Efendimiz üç gün üst üste'Şimdi şuradan Cennetlik adam gelecek' buyurdu.Her defasında da sen çıkıp geldin.Bende senin evinde bir kaç gün kalarak yaptığın ibadetleri öğrenmeye ve senin gibi yaşamaya karar verdim.Fakat pek de önemli bir ibadetini görmedim.Hangi davranışın sebebiyle Efendimiz(sav) senin Cennetlik olduğunu söyledi?"

Sa'd amca:

"Gördüğünden başka yaptığım bir ibadetim yok"dedi.Abdullah kalkıp gidiyordu ki,"Dur yeğenim!"dedi.

"Ben hiçbir müslümana kin gütmem,ve Allah'ın birine verdiği nimeti kesinlikle kıskanmam."

O zaman Abdullah:

"Tamam, amca"dedi.Seni Cennetlik yapan,bizim sahip olmadığımız işte bu özelliğindir."

AHMED B. HANBEL,MÜSNED,III,166;ABDULLAH B. MUBAREK,EZ-ZÜHD,I,241-242;ABDURREZZAK,EL-MUSANNEF,XI,287;ABD B.HUMEYD,MÜSNED,S.350-351;BEYHAKİ,ES-SÜNENÜ'L-KÜBRA,VI,215HEYSEMİ,MECMA'U'Z-ZEVAİD,VIII,78-79.