Sual: Şeytan daha çok hangi yolla insanı kandırmaya çalışır?
CEVAP
Seytan çesitli yollarla vesvese vermeye çalisir. Hikmet ehli bir zat diyor ki: Seytanin, bilhassa su on yolla vesvese verdigini görüp, ona göre tedbir aldim:

1- Tul-i emel [uzun emel]
Zevk ve safa sürmek için çok yasamayi istemektir. Nerede, ne zaman ölecegimi bilmiyorum. Aniden de ölebilirim diyerek, su âyet-i kerimeyi hatirladim:
(Hiç kimse nerede ölecegini bilmez.) [Lokman 34]
Sonra su hadis-i serifi de düsündüm ve böylece seytanin verdigi vesveseden kurtuldum:
(Cenneti isteyen, uzun emelli olmasin, dünya isi, ona ölümü unutturmasin!) [I. Ebiddünya]

2- Nefse uymak
Her nimetin çetin bir hesabinin oldugunu ve asagidaki âyet-i kerimeleri düsünüp, nefsime uymadim:
(Onlari birak; yesinler, eglensinler ve bos ümit onlari oyalayadursun. [Kötü neticeyi] yakinda görecekler!) [Hicr 3]

(Nefslerinin arzularini ilah edinenleri görmedin mi?) [Casiye 23]

3- Ucub

Su âyet-i kerimeyi hatirladim:
(Onlardan kimi bedbaht, kimi mesuttur.) [Hud 105]
Hadis-i serifte de buyuruluyor ki:
(Üç sey felakete götürür: Cimrilik, nefse uymak, ucbetmek.) [Beyheki]
Mesut olacagimi bilmedigime göre, üstelik ucbun felaket oldugunu bile bile niye ucbedeyim dedim ve ucubtan kurtuldum.

4- Kibir
(Kalbinde zerre kadar kibir olan, Cennete giremez) hadis-i serifi ile asagidaki âyet-i kerimeleri düsünerek kibretmekten sakindim.
(Allah, kibredenleri sevmez.) [Nahl 23]

(Allah katinda en keremliniz, en çok takva ehli olaninizdir.) [Hucurat 13]
Asagidaki hadis-i serifi de düsünerek tevazu sahibi olmaya çalistim:
(Allahü teâlâ, tevazu üzere olmami emreyledi. Hiç kimseye kibirlenmeyin!) [Ebu Davud]

5- Müslümanlara saygisizlik
Su âyet-i kerimeyi hatirladim ve din kardeslerime hürmet ettim.
(Asil seref, ancak Allah�in, Peygamberinin ve müminlerindir.) [Münafikun 8]

6- Haset
Asagidaki âyet-i kerimeyi düsünerek kimsenin malina göz dikmedim:
(Biz, onlarin dünya hayatindaki maisetlerini aralarinda taksim ettik.) [Zuhruf 32]

7- Riya
Asagidaki âyet-i kerimeyi düsünüp ihlasa sarilip riyadan kurtuldum.
(Rabbine kavusmayi dileyen, salih amel islesin. Ibadette Ona hiçbir seyi ortak kosmasin.) [Kehf 110]

8- Cimrilik, 9- Tamah, 10- Hirs
Tamah, mal toplama, biriktirme hirsidir. Cimrilik ise, harcanmasi gereken yerde para harcamaktan kaçinmaktir. Önce su hadis-i serifi düsündüm:
(Cömertlik iman saglamligindan ileri gelir. Imani saglam olan Cehenneme girmez. Cimrilik, [imandaki] süpheden ileri gelir, böyle kimse de Cennete giremez.) [Deylemi]
Sonra su âyet-i kerimeleri düsünüp Allahü teâlâya güvendim ve insanlardan ümidimi kestim:
(Sizin yaninizdakiler tükenir. Allah katindakiler bakidir.) [Nahl 96]

(Kim Allah�tan korkarsa, Allah ona bir çikis yolu ihsan eder. Ummadigi yerden rizkini verir.) [Talak 2-3]

(Her canlinin rizki Allah�in üzerinedir.) [Hud 6]