DIŞARDA
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 0%
Achievements

Berat Gecesi Namazı
Berat Gecesi Namazı -I
Şaban ayinin on besinci gecesi kilinacak olan namaz ; yüz rekattir. Bu namazin her rekatinda, Fatihadan sonra on kere ihlas süresi okunur. Yüz rekat kilan kisi bin defa ihlas süresini okumus olur.
Bu namaza hayir namazi da denmistir. Geçmis büyükler bu namazi toplu halde cemaatle de kilmislardir. Bu namazin çok fazileti oldugu gibi, hesaplanama-yacak kadarda çok sevabi vardir.
Hasan-i Basri Rahmetullahi Aleyh'den gelen rivayete göre:
"Otuz sahabeden dinledim, bu namaz için söyle dediler:
"Her kim bu namazi, berat gecesi kilar ise. Allah-u Teala'nin yetmis rahmet nazari ona ulasir. Her nazarda, kendisinin yetmis ihtiyaci yerine gelir. Bunlarin en küçügü, Allah-u Teala'nin magfiretidir.
Berat Gecesi Namazi -II
Berat gecesi kilinan namazlardan biride iki rekat olarak kilinir.
Birinci rekatta Fatiha okunduktan sonra kisa bir sure okunarak rükuya gidilir. Rükudan dogrulur ve secdeye gidilir. Secdede uzun sure kalinir, bu konuda belli bir tahdit yoktur, ne kadar dayanabilirsen.
Ikinci rekatta da ayni sekilde Fatihadan sonra kisa bir sure okunur. Ilk rekatta oldugu gibi secdeye gidildiginde yine uzun sure secdede kalinir. Gücünüzün yettigi kadar. Secdeden kalkilir tahiyatta okunacaklar okunur ve selam verilir. Selam ile birlikte eller dua için alemlerin Rabbine kalkar...
Bu namaz hakkinda Hz. Aise Radiyallahu An-hum'a validemiz, Resulullah Sallallahu Aleyhi ve Sellem'in söyle buyurdugunu nakletmistir.
-"Ya Aise, bu gecenin nasil bir gece oldugunu bilir misin? Bende
-"En iyisini, Allah ve Resulü bilir." Dedim. Söyle buyurdu:
-"Bu gece saban ayinin yarisidir. Dünya isleri ve kullarin isleri bu gece Yüce Hakka arz edilir. Bu gece cehennemden azat edilenlerin sayisi; kelb kabilesinin koyunlari sayisi kadardir. Bu gece bana izin verir misin"?
-"Olur" dedim. Kalkip namaza durdu. Ayakta durmasi hafif oldu. Fatiha suresini okudu; sonra da küçük bir sure okudu. Gecenin yarisina kadar secdede kaldi. Daha sonra ikinci rekata kakti. Ayakta iken, birinci rekatta okudugu kadar bir sey okudu. Sonra yine secdeye vardi. Bu secdede dahi, tan yeri agarincaya kadar kaldi. Secdede o kadar kaldi ki, bunun için Yüce Allah ruhunu aldi sandim. Bana gelmesi uzayinca, kendisine yaklastim. Hatta ayaklarina elimi sürdüm. Hareket ettigini görünce rahatladim. Secdesinde söyle dedigini isittim:
"Azabindan affina siginirim. Darginligindan rizana siginirim. Senden sana siginirim. Sanin yücedir. Sen kendi zatini övdügün gibi, seni övemem..."
Sonra kendisine sordum: "Ya resulullah, bu gece secdende bir seyler okudugunu duydum. Bunlari daha önce okudugunu hiç duymamistim. Böyle demem üzerine, bana sordu: "Sen onlari ögrenebildin mi"? Bu sorusuna karsilik: "Evet" deyince, söyle buyurdu:
"Onlari hem sen ögren, hem de baskalarina ögret."
Allah ile olduktan sonra ölüm de, ömür de hoştur...