Yine de siz gördügü (sey) üzerinde onunla tartisacak misiniz? (Necm Suresi, 6-12)
Daha birçok ayette de Kuran'i indirenin Cebrail oldugu haber verilmektedir. Bu ayetlerde Cebrail için "Ruhu'l Kudüs" ve "Ruhu'l Emin" seklinde de buyurulmaktadir:
Kendisiyle Allah'in konusmasi, bir beser için olacak (sey) degildir; ancak bir vahy ile ya da perde arkasindan veya bir elçi gönderip Kendi izniyle diledigine vahyetmesi (durumu) baska. Gerçekten O, Yüce olandir, hüküm ve hikmet sahibidir. (Sura Suresi, 51)
De ki: "Cibril'e kim düsman ise, (bilsin ki) gerçekten onu (Kitab'i), Allah'in izniyle kendinden öncekileri dogrulayici ve mü'minler için hidayet ve müjde verici olarak senin kalbine indiren O'dur. (Bakara Suresi, 97)
De ki: "Iman edenleri saglamlastirmak, Müslümanlara bir müjde ve hidayet olmak üzere, onu (Kur'an'i) hak olarak Rabbinden Ruhu'l-Kudüs indirmistir." (Nahl Suresi, 102)
Gerçekten o (Kur'an), alemlerin Rabbinin (bir) indirmesidir. Onu Ruhu'l-Emin indirdi. Uyaricilardan olman için, senin kalbinin üzerine (indirmistir). (Suara Suresi, 192-194)
Kendisine Cebrail tarafindan vahyedilen ilk ayetlerden sonra Peygamberimiz (sav)'e gelen vahyin belli bir süre kesildigi rivayet edilmektedir. Hadislerde vahyin kesilmesinden sonra ilk olarak Müddessir Suresi'nin ilk ayetlerinin Peygamber Efendimiz (sav)'e vahyolundugu ve kendisinin teblig görevine bu ayetlerin vahyinden sonra basladigi haber verilmistir.3 Bundan sonra Allah'in verdigi emirle, Peygamberimiz (sav) insanlara yalnizca Allah'a iman etmeyi, O'na kesinlikle sirk kosmamayi anlatti. Müddessir Suresi'ndeki ayetlerde söyle buyrulmaktadir:
Ey bürünüp örtünen, Kalk (ve) bundan böyle uyar. Rabbini tekbir et (yücelt) (Müddessir Suresi, 1-3)
Görüldügü gibi, Suara Suresi'nin 194. ayetinde vahyin Peygamberimiz (sav)'in kalbine indirildigi haber verilmektedir. Ala Suresi'nin 6. ayetinde ise Allah, "Sana okutacagiz, sen de unutmayacaksin" buyurarak, Peygamber Efendimiz (sav)'e Kuran'i Kendisi'nin ezberletecegini bildirmektedir. Kuran'in tüm ayetlerini bu sekilde ögrenmesi Rabbimiz'in Peygamberimiz (sav)'e bahsettigi mucizelerinden biridir.
Kuran ayetleri Peygamberimiz (sav)'in kalbine yerlestirilmis, kendisi tüm hayati boyunca Kuran ayetleriyle teblig yapmistir. Allah, Ala Suresi'nin 8. ayetinde "Ve seni kolay olan için basarili kilacagiz" buyurarak Peygamberimiz (sav)'e yardim ettigini ve Katindan bir nimet olarak onu basarili kilacagini müjdelemistir.
Rabbimiz, "...Iman edenlere yardim etmek ise, Bizim üzerimizde bir haktir" (Rum Suresi, 47) ayetiyle de bildirdigi gibi mübarek elçisine hep yardim etmistir. Bu kutlu sahsin kalbine ferahlik vermis, aklinda, ilminde, hafizasinda harikuladelikler yaratmistir.
Allah Kiyamet Suresi'nde de Kuran ayetlerini Peygamberimiz (sav)'e okutan ve unutturmayanin Kendisi oldugunu bildirmistir:
Onu (Kur'an'i, kavrayip belletmek için) aceleye kapilip dilini onunla hareket ettirip-durma. Süphesiz, onu (kalbinde) toplamak ve onu (sana) okutmak Bize ait (bir is)tir. Su halde, Biz onu okudugumuz zaman, sen de onun okunusunu izle. Sonra muhakkak onu açiklamak Bize ait (bir is)tir. (Kiyamet Suresi, 16-19)
Ayetlerde de görüldügü gibi, Allah özel olarak Kuran ayetlerini Peygamberimiz (sav)'in hafizasina yerlestirmistir. Allah bir baska ayette Peygamberimiz (sav)'e söyle buyurmustur:
Hak olan, biricik hükümdar olan Allah Yücedir. Onun vahyi sana gelip-tamamlanmadan evvel, Kur'an'i (okumada) acele etme ve de ki: "Rabbim, ilmimi arttir." (Taha Suresi, 114)
Peygamberimiz (sav) Allah'a olan coskulu imani, derin sevgisiyle Rabbimiz'in bütün emirlerine gönülden boyun egmistir. Allah da onu güçlü ve basarili kilmis, ona pek çok nimet bahsetmis, dünyada ve ahirette seçkinlerden kilmistir.
Peygamberimiz (sav)'e vahyin geldigi sirada sahit olunanlar
Allah Müzzemmil Suresi'nde Peygamber Efendimiz (sav)'e gece kalkip vahiy için hazirlik yapmasini buyurmus, vahyin ne kadar agir bir söz oldugunu haber vermistir:
Ey örtüsüne bürünen,
Az bir kismi hariç olmak üzere, geceleyin kalk:
(Gecenin) Yarisi kadar. Ya da ondan biraz eksilt.
Veya üzerine ilave et. Ve Kur'an'i belli bir düzen içinde (tertil üzere) oku.
Gerçek su ki, Biz senin üzerine 'oldukça agir' bir söz (vahy) birakacagiz.
Dogrusu gece nesesi (gece ibadeti, insanin iç dünyasinda uyandirdigi) etki bakimindan daha kuvvetli, okumak bakimindan daha saglamdir.
Çünkü gündüz, senin için uzun ugrasilar vardir.
Rabbinin ismini zikret ve her seyden kendini çekerek yalnizca O'na yönel. (Müzzemmil Suresi, 1-8)
Hadislerde de, Peygamberimiz (sav) Allah'tan vahiy alma gibi olaganüstü bir olayi yasarken bulundugu odada harikulade manevi olaylar yasandigi bildirilmektedir. Bazi hadislerde Peygamberimiz (sav)'e vahiy geldigi zaman çevresindekilerin ari ugultusu gibi bir ses duyduklari bildirilmektedir. Bazi kaynaklarda ise Peygamberimiz (sav)'in yüzünün yaninda ari ugultusu gibi bir ses duyuldugu aktarilmaktadir.4 Buhari ve Müslim, Hz. Ayse (ra)'dan su hadis-i serifi nakletmislerdir:
El-Haris b. Hisam Resulullah (sav)'a: "Vahiy nasil geliyor?" diye sordu. Söyle buyurdu: "Bazen çan sesi gibi bana çok agir bir sekilde gelip dediklerini kavradigimda benden ayriliyor. Bazen insan kiliginda gelir, bana konusur ve ben de onun dediklerini ezberleyip kavrarim.""5 Buhari ve Tirmizi Hz. Ayse (ra)'dan sunu da nakletmislerdir:
Andolsun ki O'nu söyle görmüstüm: Çok soguk bir günde vahiy inmisti. Melek yanindan ayrildiginda alnindan -sel gibi- ter bosaniyordu.6 Taberani ise Zeyd b. Sabit (ra)'dan sunu nakletmistir:
Ben Allah Resulü'ne gelen vahiyleri yazardim. O'na vahiy indiginde, siddetli bir yorgunluk hisseder ve inci tanesi gibi terler bosalirdi. Vahiy hali sona erdigi zaman O okur, ben de yazardim.7 Ebu Nu'aym, el-Feltan b.Asim'dan sunu nakletmistir:
Allah Resulü (sav)'e vahiy indigi zaman, gözleri açik, kulagi ve kalbi Allah tarafindan gelen (ayetlerde) olurdu.8 Ebu Nu'aym, Ebu Hüreyre (ra)'dan sunu nakletmistir:
Allah Resulü (sav)'e vahiy geldigi zaman, kendinden geçer gibi olurdu.9