279-.......Ebû Zabyân haber verip şöyle demiştir: Ben Zeyd'inoğlu Usâme(R)'den işittim, şöyle diyordu: Rasûlullah (S) bizi (Cu-heyne kabilesinden) el-Huraka üzerine gönderdi. Bizler o kavme sa*bah baskını yapıp, onları bozguna uğrattık. Ensâr'dan bir mücâhidle ben, onlardan (Mirdas ibn Amr ve İbnu Nehîk el-Fedekî denilen) bir adama kavuştuk. Onu çevirdiğimizde:
— Lâ ilahe ille'ttah, dedi.
Bu söz üzerine Ensârî arkadaşım ondan el çekti. Fakat ben mız*rağımı ona sapladım ve onu öldürdüm. Medine'ye geldiğimizde bu iş Peygamber'e ulaştı. Bunun üzerine Peygamber:
— "Yâ Usâme! Sen o adamı Lâ ilahe illellah demesinin ardın*dan mı öldürdün?" buyurdu.
Ben:
— O bu sözü ölümden korunmak için söyledi, dedim. Peygamber ise "Onu niçin öldürdün?" sorusunu hiç durmadan
tekrar ediyordu. O kadar ki ben, keski bu günden önce İslâm'a gir*miş olmayaydım diye temenni ettim.

280-.......Yezîd ibnu Ebî Ubeyd şöyle demiştir: Ben Selemeibnu'l-Ekva'dan işittim, şöyle diyordu: Ben Peygamber (S) ile bera*ber yedi gazvede bulunup düşmanla cenk ettim. Peygamber'in hazır*layıp gönderdiği seriyyelerden dokuz seriyye içinde de gazveye gittim. Bu seriyyelerden birinde başımızda Ebû Bekr kumandan idi. Bir ker-re de Usâme ibn Zeyd kumandan idi.
Ve Umer ibnu Hafs ibn Gıyâs şöyle dedi: Bize babam, Yezîd ibn Ebî Ubeyd'den tahdîs etti ki, o şöyle demiştir: Ben Seleme'den işit*tim, şöyle diyordu: Ben Peygamber'in beraberinde yedi gazve yap*tım. Peygamber'in göndermekte olduğu seriyyeler içinde de dokuz gazveye gittim. Bir kerresinde başımızda Ebû Bekr, bir kerresinde de Usâme kumandan idi.

281-.......Seleme ibnu'1-Ekva' (R): Ben Peygamber'in berabe*rinde yedi kerre gazveye gittim. Bir kerre de Peygamber'in başımıza kumandan yaptığı Usâme ibn Zeyd ibn Hârise'nin maiyyetinde gaz*veye çıktım, demiştir.

282-.......Seleme ibnu'1-Ekva': Ben Peygamber'in beraberindeyedi kerre gazveye gittim, dedi de Hayber, Hudeybiye, Huneyn gü*nü ve Kared günü gazvelerini zikretti.
Râvî Yezîd ibn Ebî Ubeyd: Ben gazvelerden kalan üçünü unut*tum, demiştir