“Yas Dönümü”döneme özgü degisikliklik ve sikâyetleri ortaya cikartir.
“Yas dönümü” sizi nasil etkileyecektir?
Bukadinlarin çogunda ortaya çikabilecek sorunlari gözden geçirmekte yarar vardir.
“ATES BASMASI”
“Ates basmasi sikâyetiyle doktora bas vurmam hayli güç oldu. Arkadaslarim beni neredeyse doktora gitmekten vaz geçirecekti Her kadin bu sikâyetlere katlanmali diyorlardi”
Ates basmasi sikâyetiyle doktora bas vurmak’çok isabetli bir davranistir. Ates basmalarivücudumuzun hormon (iç salgi) dengesinin degistiginin bir isaretidir. Doktorunuz bu durumu taniyip size gerekli tedaviyi uygulayacaktir.
Bu durumdadoktorunuzun tavsiye edecegi östrojen tedavisiyle ates basmalarindan kurtulmak artik sizin elinizdedir.
“KASlNTILAR BENI DELI EDlYOR”
“Her zaman vücut temizligine öZen gösterir ve özellikle Adet zamanlarinda dikkatli oluRdum. Adetlerim iki yildir kesildi. O zamanlarkasinti ve akintim menopoza bagli olabilirmis. Acaba bu dogru mudur?
Sizi böylesine rahatsiz eden probleminiz“yas dönümü”nde bu hormonlar artik yapilmamakta ve sizin kasinti ve akinti sikâyetleriniz ortaya çikmaktadir. Doktorunuzun uygulayacagi tedaviyle bu yakintilariniz kaybolacaktir.
“HER SEY CANIMI SIKIYOR. MORALIM DEVAMLI BOZUK”
Çocuklarim evdeyken“yasdönümü”ne bagli olabilir mi?”
Simdi artik çocukrariniz büyümüs ve bir anlamda sizden kopmus olduklarindanfakat yine de tam çözüm sagiayamaz.
Gerçekten“yas dönümünün sik rastlanan helirtilerindendir ve bunlara katlanmak gereksizdir.
Doktorunuzrahat ettirecektir.
“BAZEN KOCAM BENI ISTEMIYORMUS GIBI DAVRANIYOR”~
Benim artrk görünüsüme aldirmadigimievime eskisi gibi bakmadigimi söylüyor.”
Kocanizin dediginde dogruluk payi oldugunu kabul etmelisiniz. Fakateslerini desteklemektedir.
“HAYATIMDA BU KADAR SIKILMAMISTIM”
“Öteden beri gezmekten hoslanirdimsik sik idrar etmek ihtiyacini hissediyorum ve hatta bazen de idrarimi kaçiriyorum.”
Mesane kontrolunun kaybi menopozda rastlanan bir durumdur. Doktorunuz bunu defalarca tedavi etmistir; sikayetinizi çekinmeden kendisine anlatmalisiniz.
“BU DÖNEMDE DOGUM KONTROLU UYGULAMAK GEREKLI MIDIR ARTIK?
“Yaklasik sekiz aydir adetlerim düzenini yitirdi ve son üç aydan beri de tamamen kesildi. Simdiartik dogum kontrolu uygulamasam olmaz mi?”
Hayir. Doktorlardogum kontrolü uygulamasini birakmamanizi ögütler.
“TEDAVIDOGUM KONTROLU HAPI GIBI BIR ILAÇLA MI OLMAKTADIR?”
“Bazi doktorlarindogum kontrolu hapi yutmaya benzer mi?”
Her iki ilaç da hormon ilaci oldugu haldekadinin gebe kalmasini önler.
Menopozda kullanilan östrojen tedavisiyseona eksilen östrojeni disardan vermek demektir.
“ÖSTROJEN TEDAVISI CILDIME IYI GELIR MI?”
“Doktorumöströjenlerin cildi güzellestirdigini okudum. Bu dogru mudur?”
Kadinin kendi vücudunun yaptigi östrojenlerinbazi kadinlar ciltlerinin de giderek kuruyup esnekligini yitirdigine dikkat eder.
Böylecetedavinin esas amaci bu degildir.
“KOCAM ANLAMIYOR”
“Ortak yasamimizdabir kaç gün dargin duruyoruz. Bunun yasima bagli oldugunu ve beni artik böyle kabul etmesini anlatmaya gayret ediyorum”
Hem haklitedavisi kabil bir tibbi durumdur sizinki.
‘’NICIN BAZI KADINLAR BU DÖNEMDE ÇOK SINIRLI OLURLAR?”.
“Benimle yasit arkadaslarimdan birionlari azarliyor. Ates basmalariiidan hiç sikayet etmedi. Bu davranisi menopoza bagli olabilir mi?”
Büyük ihtimalledoktoruna görünüp tedavi edilmesini ögütleyebilirsiniz.
“BU ÖSTROJENLERMÜSEKKIN HAPLAR (TRANKILIZANLAR) GIBI MIDIR?
“Ablamaöstrojenlere benzer mi?”
Östrojenlerle müsekkinlerdaha etken tedaviyi tercih etmektedirler.
Zatenher zaman ortaya çikabilecek endise halinin ilâcidir yas dönümünün ana tedavisini olusturamaz.
“LÜTFENHAYAT KIRKINDAN SONRA BASLAR DEMEYIN ARTIK”
“Belki bu deyimbana oldugu gibi ters etki yapmaz ama ben bu lafa çok sinirleniyorum. Tabii ki hayat kirkinda baslamaz ve bunu iddia etmek saçmadir”.
Evetgereken tedaviyi görmüs ve uyumlarini saglamis orta yasli kadinlarin sakin güzelligini görün.
Bu kadinlarin bazilarihayranlik uyandirmaktadir.
Siz de “yas dönümü” devresinde uyumunuzu saglayipkadinliginizi ve güzelliginizi sürdürebilirsiniz