SORUNLARI ÇÖZEBİLECEK İRADE...
Prof. Toktamış ATEŞ
Sayın Fethullah Gülen’in bir süreden beri ZAMAN gazetesinde yayınlanan ve “Ufuk Turu” başlığını verdiği geniş deneme, ya da sohbetini dikkatle ve zaman zaman zevkle okudum.
Aslında Sayın Gülen bu yazısında, Türkiye’nin bir dağ gibi büyüyen sorularını yanıtlamaktan çok, bu sorunları çözebilecek “iradenin” ardındaki “ruh yapısının” ve “manevi güc”ün nasıl olması gerektiği konusunu işlemiş. Ve bu çerçeve içinde “olan”dan çok “olması gereken” üzerinde durmuş.
Bu konuda kimi meslektaşlarımın yorumlarındaki abartılmış ifadeler, beni biraz “ihtiyatlı olmaya” itiyor mu bilemiyorum. Fakat doğrusu istenirse, “Ufuk Turu”nda aradığım kimi soruların yanıtlarını bulamadığımı itiraf etmek durumundayım. Bu yazıda Sayın Gülen’in toplumsal bilimlerdeki birikiminin zenginliği, değişik vesilelerle sergileniyor. Aynı biçimde edebiyat, müzik vb. alanlardaki zengin birikiminin izlerini de bulabiliyoruz. Ancak tüm bu zenginlik sergilemelerinin, günümüz sorunlarına bir çözüm getiremediği açıktır.
Sayın Gülen’in Türkiye Müslümanlığı yaklaşımı, yıllardan beri benim de yazarak, konuşarak savunduğum bir yaklaşımdır. Aynı görüşü paylaşmaktan son derece mutlu oldum. Ayrıca bu “Tur”da birlikte dolaşırken, birçok noktada benzer duygular içinde olduğumu memnuniyetle gözledim.
Bir insanın iç zenginliğini sergilemesi ve duygularını açıklıkla dile getirmesi, (bence) sorunlara çözüm olmuyor ama, “karşılıklı anlama” ve “anlaşma” yolunda umud verici bir başlangıç oluyor.