DIŞARDA
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 0%
Achievements

Ilim ciddiyet ister.......
Ilim ciddiyet ister
Imam-i Ahmed bin Hanbel, ilim tahsilinde olanlarin geceyi tamamen uyku ile geçirdigini gördü mü, ona ilim ögretmekten vazgeçerdi. Bir gün Ebû Isme, hadîs-i serif okumak için ona gelmisti. O gece Imamin evinde misafir idi. Abdest suyu getirip bir kenara koydu. Safak sökmeden önce Ebu Isme’nin odasina gedi ve gördü ki o uyuyor. Suya bakti, oldugu gibi duruyor. Onu uyandirdi ve dedi ki:
- Buraya gelis sebebinizi söyler misiniz? Ebu Isme:
“Sizden hadîs okumak için geldim, yâ Imam” dedi. Bunun üzerine Imam:
“Gece teheccüd namazi kilmadigin halde nasil hadîs okuyacaksin? Bu halinle sen, nereden gelmissen oraya dönersin” buyurdu.
Imam-i Mâlik hazretleri buyuruyor ki: “Ilim, rivayet ve kuru bilgi çoklugu degildir. Ilim, faydali olan ve kendisiyle amel edilen seydir.”
Imam-i Safiî hazretleri anlatiyor: “Imam Mâlik bana dedi ki:
“Ey Muhammed, amelini un yap, ilmin de ona katilacak tuz olsun.”
Imam-i Safiî hazretleri buyurdu ki: “Âlime yakisan odur ki; kendisiyle Rabbi arasinda kalan iyi amellerden çokça yapsin. Çünkü asikâr olan amelsiz ilmin uhrevî faydalarinin azligidir.” “Iyilerden birinin rüyada görülüp de “Rabbim beni ilmim sayesinde bagisladi” dedigi pek nadirdir.
Imam-i a’zam Ebû Hanîfe hazretlerini, vefatindan sonra birisi rüyada görmüs ve “Ne haldesin, yâ imam?” diye sormus. Imam-i azam, “in magfiretine mazhar oldum” buyurmus. “Ilmin sebebiyle mi, yâ imam?” demesine de su karsiligi vermistir: “Heyhât! Ilmin birtakim sartlari, âfetleri ve mes’uliyetleri vardir. Onun âfetlerinden kurtulmus olanlarin sayisi azdir.”
Hazreti Ali buyurdu ki: “Husu olmayan namazda hayir yoktur. Bos söz konusulmanin terk edilmedigi oruçta hayir yoktur. Dikkat etmeden Kur’an-i kerim okumakta hayir yoktur. Vera olmayan ilimde hayir yoktur. Cömerdlik olmayan malda, zenginlikte hayir yoktur. Devamli olmayan nimette hayir yoktur. Ihlas, tazim ve tekrim olmayan duada hayir yoktur.”
Hadisi seriflerde buyuruldu ki:
Kimde su üç sey varsa, dünya ve ahiret nimetlerine kavusur:
1- Belâya sabir. 2- Kazaya riza. 3- Bolluk ve rahatlikta dua.
Üç kisinin hesabi kolay olur: 1- Vermeyene veren. 2- Zulmedeni affeden.
3- Gelmeyene giden.
Üç sey saadettir: 1- Iyi komsu. 2- Genis ev. 3- Uygun binek (vasita).