Yeni Müslüman olanSual: Yeni Müslüman olan bir yabanci arkadas var. Buna ilk önce neyi ögretmeliyiz?
CEVAP
Ilk önce imani, yani Allahü teâlâyi, Onun sifatlarini, Resulullah efendimizin Allah’in Peygamberi oldugunu, Amentü’de bildirilen alti esasi, sonra da Islam’in bes sartini ögretip namaz kilmasini saglamalidir. Çünkü bir hadis-i serif meali söyledir:
(Kitab ehli olan bir kavme görevle gidince, önce, La ilahe illallah Muhammedün Resulullah demeye davet et. Bunu kabul ederlerse, günde bes vakit namazin farz oldugunu bildir. Bunu da kabul ederlerse, Allah’in Müslümanlarin zenginlerinden alinip fakirlerine verilen zekati farz kildigini söyle.) [Buhari, Müslim, Ebu Davud]

Bu hadis-i serifte ilk önce, Allah’a imanla birlikte Resulünü de tasdik bildirilmistir. Resulullahi tasdik etmeyen mümin ve Müslüman olamaz.

Sual: Yeni müslüman olanin veya akil-balig olan çocugun, önce Kelime-i sehadet söylemesi ve bunun manasini ögrenip, inanmasi gerekir mi?
CEVAP
Evet gerekir. Bundan sonra, Ehl-i sünnet âlimlerinin kitaplarinda yazili olan itikad, yani iman edilmesi gereken bilgileri ögrenip, bunlara inanmasi gerekir.

Sonra Ehl-i sünnetin dört mezhebinden birinin kitaplarinda yazili olan fikih bilgilerini, yani Islam’in bes sartini ve helal, haram olan seyleri ögrenmesi ve bunlara inanmasi ve uygun yasamasi gerekir.
Bunlari ögrenmek ve uymak gerektigine inanmayan, önem vermeyen mürted olur. Yani kelime-i sehadet getirerek müslüman olduktan sonra, tekrar kâfir olur.

Nikahli müslüman bir kiz, baliga oldugu zaman, Müslümanligi bilmezse, nikahi bozulur. Yani mürted olur. Allahü teâlânin sifatlarini ona bildirmelidir. O da, tekrar etmeli ve (bunlara inandim) demelidir. (Dürr-ül-muhtar)

Ibni Abidin hazretleri bunu açiklarken diyor ki:
Kiz küçük iken, ana-babasina tâbi olarak müslümandir. Baliga olunca, ana-babasinin dinine tâbi olmasi devam etmez. Islamiyet’i bilmeyerek baliga olunca, mürted olur. Iman edilecek seyleri isitip de, inanmamis kimse, kelime-i tevhid söylese, yani (La ilahe illallah Muhammedün resulullah) dese, müslüman olmaz. (Amentü billahi...) de bulunan alti seye inanan ve (Allahü teâlânin emirlerinin ve yasaklarinin hepsini kabul ettim, begendim) diyen kimse müslüman olur.

Her müslüman, çocuklarina Amentü’yü ezberletmeli, manasini iyice ögretmelidir! Çocuk bu alti seyi ögrenmez ve inandigini söylemezse, balig oldugu zaman müslüman olmaz, mürted olur.

Sadece Allah’a inandim demek kâfi degildir. Amentü’de bildirilen alti husustan birini, mesela kaderi inkâr eden, kâfir olur, bütün iyi amelleri yok olur.
(Redd-ül-muhtar)

Sual: Kâfir (Beni Islam’a uygun defnedin) dese, mümin sayilir mi?
CEVAP
Hayir. Kelime-i sehadeti veya manasini söylerse evet.

Sual: Yeni Müslüman oldum, fikih bilgilerim yok sayilir, her seyi yeni ögreniyorum, küfre sebep olan seylerin hepsini de bilmiyorum. Bilmeyerek küfre düsürecek bir sey yaparsam veya söylersem, benim durumum o zaman ne olur? Bilmeyerek yaparsam imanimi kaybetmis olur muyum?
CEVAP
Hayir imaninizi kaybetmis olmazsiniz. Polonya gibi bir yerde, yeni Müslüman olmus bir kimse, elbette küfre düsüren bir çok seyi bilemez. Bilmedigi için de hemen ona küfre düstün denmez. Peki ne yapmali? (Allahü teâlâya ve Resulüne ve Onun Allahü teâlâdan getirdiklerinin hepsine inandim, begendim, kabul ettim. Allahü teâlânin ve Resulünün dostlarini severim ve düsmanlarini sevmem demek kâfidir.) Dinimizin bildirdigi bir seyde süpheye düsen kimse, (Allahü teâlâ ve Onun Peygamberi, bu sey ile neyi bildirmek istemis ise, öylece iman ettim, inandim) demelidir.

Not: Diger maddelerde Amentü’nün bu 6 esasi hakkinda genis bilgi verilmistir.