***
DIŞARDA
Points: 455.346, Level: 100
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 100,0%
Achievements


Sıcak Günlerde Oruç tutmanın önemi ve püf noktaları
Son bir kaç yılla birlikte daha bir kaç yıl daha ramazan ayı yazın sıcaklarına denk geldiğinde oruç zamanı geldiğinde bir çok kimse ramazan ayında oruç tutmaktan vazgeçer yada gözünde çok fazla büyütür. Oysaki peygamber Efendimiz Muhammed Mustafa ( S.A.V )’in bu konuda ki söyledikleri insanları düşündürmeye yetecek kadar büyük ve önemlidir. Bu nedenle Sıcaklarda oruç tutmanın diğer günlere oranla sevabı tahmininizden daha fazladır. en güzel cevap ise Peygamber Efendimizden gelmiştir. İşte Peygamber Efendimize göre sıcaklar oruç tutmak: ” Sıcaklarda Oruç Tutmak Cihattır”. Bu güzel ve tetikleyici açıklama ile birlikte sizl değerli kardeşlerime sıcaklarda oruç tutarken nelere dikkat etmelisiniz.Susuzluk en büyük sorun olacağından ve sıcakların artmasıyla birlikte insan vücudunun sıvıya duyacapı ihtiyacıda göz önünde bulundurarak bir detay hakkında bilgi vermek isterim. Tıbbi olarak sıcaklarda oruç tutmanın püf noktaları:
RAMAZAN AYINDA SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT
Ankara Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Kliniği Klinik Şefi Doç. Dr Serdar Güler Ramazan ayının sıcaklara denk geldiği bu dönemde insanların su ve uyku ihtiyaçlarını yeterli miktarda karşılamaları gerektiğini ifade etti.
İftar ve sahur vakitlerinde ağır gıdalardan kaçınılması gerektiğine dikkat çeken Dr. Güler, şöyle konuştu:
“Ülkemiz için önemli sayılan bu özel aylarda daha önce almadığımız yiyecekleri de alırız. Bu yanlış bir davranıştır. Ne kadar hafif yiyecekler yersek sıcaklarda ramazan daha rahat geçer. Sahurda tuzlu ve susatacak gıdalardan (et, soğan, sarımsak, peynir vb) kaçının. Protein ihtiyacını baklagillerden ve yumurtadan karşılayabilirsiniz.”
Vatandaşlar arasında sahurda fazlasıyla yemek yenildiğinde aç kalınmayacağı gibi bir yanlış bilgilenmenin olduğunu öne süren Dr. Güler, “Çok yemek yenildiği zaman tok kalınmayacaktır. Aksine daha fazla açlık hissedeceklerdir” dedi.
AĞIR TATLILARDAN KAÇININ
Tatlıların tok kalmayı sağlamayacağını belirten Dr. Güler, Ramazan ayında tatlı tüketimine ilişkin ise şunları söyledi:
“Tatlılar kalorisi yüksek gıdalardır. Tatlıya tadını veren yağdır bu da kalori demektir. Baklava gibi ağır tatlılardan kaçınılması gerekir. Sütlü ve muhallebi türü tatlılar tüketilmelidir. Tatlı ihtiyacı sıcak ramazan ayında kavun karpuz gibi meyveler ve dondurma gibi hafif tatlılarla karşılanmalıdır.”
(Kaynak:imanvekuran)