Vip Özel Üye

"Rabbim! Beni, ana-babamı, iman etmiş olarak evime girenleri, iman eden erkekleri ve iman eden kadınları bağışla, zalimlerin de ancak helâkini arttır."(8)
Duanın kabul edilmesinin vesileleri olarak, diğer inanan kardeşlerimizi de duaya dâhil etmek olduğunu hadislerden şöyle öğreniyoruz.
دَعْوةُ المرءِ المُسْلِمِ لأَخيهِ بِظَهْرِ الغَيْبِ مُسْتَجَابةٌ ، عِنْد رأْسِهِ ملَكٌ مُوكَّلٌ كلَّمَا دعا لأَخِيهِ بخيرٍ قَال المَلَكُ المُوكَّلُ بِهِ : آمِينَ ، ولَكَ بمِثْلٍ » رواه مسلم .
“Bir müslümanın, yanında bulunmayan din kardeşine yapacağı dua kabul olunur. Bir kimse din kardeşine hayır dua ettikçe, yanında bulunan görevli bir melek ona, ‘duan kabul olsun, aynı şeyler sana da verilsin’ diye dua eder.”(9)
Dua ederken dikkat etmemiz gereken durumlardan birisi Kur’an-ı Kerimde bizlere şöyle aktarılmaktadır.
ادْعُواْ رَبَّكُمْ تَضَرُّعاوَخُفْيَةً إِنَّهُ لاَ يُحِبُّ الْمُعْتَدِينَ
“Rabbinize yalvara yakara ve sessizce dua edin. Çünkü O haddi aşanları sevmez.”(10)
Dua etmekte tevazu vardır. Dua etmemekte ise böbürlenme vardır. Dua eden kul olduğunun, yaratıldığının farkındadır. El açıp dua etmeyi kabul etmeyen ise Yaratanından sanki hiçbir isteyeceği yokmuş gibi yanlış bir düşüncenin içindedir. Bir ayette şöyle buyrulmaktadır.
وَقَالَ رَبُّكُمُ ادْعُونِي أَسْتَجِبْ لَكُمْ إِنَّ الَّذِينَ يَسْتَكْبِرُونَ عَنْ عِبَادَتِي سَيَدْخُلُونَ جَهَنَّمَ دَاخِرِينَ
“Rabbiniz dedi ki: "Bana dua edin, size icabet edeyim. Doğrusu Bana ibadet etmekten büyüklenen (müstekbir)ler; cehenneme boyun bükmüş kimseler olarak gireceklerdir.” (11)
Günümüzde beddua etmenin de çok yaygınlaştığını üzülerek görmekteyiz. Kişiler kendine, birbirlerine, ana-baba çocuklarına beddua etmektedir. Oysaki Efendimiz (s.a.s.) bir hadislerinde böyle bir dua şeklinden uzak durmamızı istemektedir. Hadis-i Şerif şöyledir.
لا تَدعُوا عَلى أَنْفُسِكُم ، وَلا تدْعُوا عَلى أَولادِكُم ، ولا تَدْعُوا على أَمْوَالِكُم ، لا تُوافِقُوا مِنَ اللَّهِ ساعة يُسأَلُ فِيهَا عَطاءً ، فيَسْتَجيبَ لَكُم » رواه مسلم .
“Kendinize beddua etmeyiniz; çocuklarınıza beddua etmeyiniz; mallarınıza da beddua etmeyiniz. Dileklerin kabul edildiği zamana denk gelir de Allah bedduanızı kabul ediverir.”(12)
Ramazan ayı farklılıkların çokça yaşandığı bir ay. Diğer aylara göre ibadet hayatımızda, sosyal yaşantımızda birçok farklı güzelliklere ulaşabilmekteyiz. Bu ayı bir fırsat bilerek, kendimiz, yakın veya uzak akrabamız, milletimiz, bütün inananlar için, hatta bütün yaratılanlar için duada bulunmalıyız. Sevgili Peygamberimizden aktaracağım dua örnekleriyle vaazımızı sonlandırıyoruz.
“Allahım! Kulağımın şerrinden, gözümün şerrinden, dilimin şerrinden, kalbimin şerrinden ve cinsel organımın şerrinden sana sığınırım”(13)
“Allahım! Cehennem fitnesinden, cehennem azâbından, zenginliğin ve fakirliğin şerrinden sana sığınırım.”(14)
“Allahım! Alaca hastalığından, akıl rahatsızlığından, cüzzâm illetinden ve kötü hastalıklardan sana sığınırım.”(15)
“Allahım! Sana teslim oldum, sana inandım, sana güvendim. Yüzümü, gönlümü sana çevirdim, senin yardımınla düşmanlara karşı mücâdele ettim. Kitabın ile hükmettim. Şimdiye kadar yaptığım, bundan sonra yapacağım, gizlediğim, açığa vurduğum ve senin benden daha iyi bildiğin günahlarımı affeyle! Öne geçiren de sen, geride bırakan da sensin. Senden başka ilâh yoktur.”(16)
Allahım! Âcizlikten, tembellikten, cimrilikten, ihtiyarlayıp ele avuca düşmekten ve kabir azâbından sana sığınırım. Allahım! Nefsime takvâ nasip et ve onu her türlü günahtan temizle; onu en iyi temizleyecek sensin. Ona yardım edip eğitecek sadece sensin. Allahım! Faydasız ilimden, ürpermeyen gönülden, doyma bilmeyen nefisten ve kabul olunmayan duadan sana sığınırım.”(17)
“Dayanılamayacak dertten, insanı helâke götürecek tâlihsizlikten, başa gelecek fenalıktan ve düşmanı sevindirecek felâketten Allah’a sığınınız.”(18)
“Allahımi! Beni affet; bana acı; bana hidâyet ve afiyet ver ve beni rızıklandır!”(19)
Yüce Rabbim dualarımızı makbul eylesin. Dua etmeyi de bizlere nasip etsin. Duaları makbul olmayanlardan eylemesin. Geceniz mübarek olsun. Allah’a emanet olun.
Ahmet ÜNAL >> Vaiz
1. Riyazü’s-Salihin, Hadis No: 1504
2. Müslim, Zikir, 90-91, Müslim, Zikir, 92
3. Muhammed sûresi (47), 19
4. İbrâhim, 14/41
5. Ali- İmran, 3/191-194
6. Bakara, 2/201
7. Bakara, 2/286
8. Nuh, 71/28
9. Riyazü’s-Salihin, Hadis No: 1498
10. Araf, 7/55
11. Gafir, 40/60