Mayanalı Kahke
Malzemesi:
1 su bardağı zeytinyağı, 1 su bardağı toz şeker, yeteri kadar kabartma tozu, 2 çorba kaşıpı dövülmüş ananas
(mayana)
1 çay kaşığı çörek otu, 1 çay bardağı susam, 1 çay bardağı ılık süt ve alabildiği kadar un.
Yapılışı:
Süt ve şeker tencerede karıştırılarak eritilir. Üzerine un, yağ, anason, çörek otu,
susam ve kabartma tozu katılarak yoğrulur ve kulak memesi kıvamında hamur elde edilir.
Hamurdan alınan küçük parçalar simit biçiminde yağlanmış tepsiye dizilir ve pembeleşinceye dek pişirilir.
Patlıcan Kebabı
Malzemeler:
5 tane patlıcan (kişiye göre ayarlanır) Yarım kg yağlı kıyma, tuz, pul biber, karabiber
Üzeri İçin: 1 domates, 2 biber
Yapılışı:
Patlıcanlar soyulur ve dilimlenir. 15 dakika tuzlu suda bekletilir.
Kıymaya tuz, pul biber ve karabiber eklenip yoğurulur.
Her patlıcan dilimin arasına kıymayla köfte yapılıp konur ve fırın tepsisine dizilir.
Üzeri domates ve biberle süslenir. 180 derecelik fırınınızda 30-35 dak. pişirilir. Afiyet olsun...
Lebeniye
Malzemeler:
250 gr orta yağlı kuşbaşı
1 çay bardağı pirinç
1 çay bardağı nohut (Geceden ıslatılmış )
1 su bardağı yoğurt (süzme yoğurt – Yörede Basma Yoğurt)
1ad yumurta
3 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz, Nane
Yapılışı:
Kuşbaşı doğranmış etler üzerini geçecek kadar su eklenir.
Et biraz kaynadıktan sonra geceden ıslatılmış nohut ilave edilerek birlikte pişmeye bırakılır. ( Eğer haşlanmış nohut kullanılacaksa etler piştikten sonra ilave edilmelidir).
Et ve nohutun pişmesine yakın yıkanmış pirinçler ilave edilir.
Bir kapta yoğurt ve yumurta iyice karıştırılır ve ocak üzerinde daire şeklinde karıştırılarak hafifçe ısıtılır.
Daha sonra tenceredeki etli karışıma eklenir. Çorba iyice özleşinceye kadar pişirilir.
Gerek görülürse su ilave edilebilir. Piştikten sonra, nane hafifçe zeytin yağında yakılarak üzerin gezdirilir . Servis yapılır. AFİYET OLSUN...
Kilis Tava

Malzemeler:
1 kg orta yağlı kıyma. 1 orta boy soğan. 3 diş sarımsak, 2 kırmızı (salçalık) biber, 2 yemek kaşığı sıvı yağ, yarım demek maydanoz, karabiber,kimyon,pul biber,tuz
1 yemek kaşığı biber salçası, 3 adet patates.
Üzeri için: 2 Domates, 2 yeşil biber, 1 çay bardağı su.
Hazırlanışı:
2 kez çekilmiş kıymaya,ince doğranmış soğanı,ezilmiş sarımsakları, ince kıyılmış maydanozu, çok ince kıyılmış kırmızı biberleri, baharatları, salçayı ve
2 kaşık sıvı yağı ekleyip iyice yoğuruyoruz, yağlanmış tepsiye önce halka halka soyduğumuz patatesleri koyuyoruz sonra hazırladığımız kıymamızı elimizle bastırarak yayıyoruz.
Domatesleri halka halka,biberleri de uzun doğrayıp kıymanın üzerine diziyoruz,1 çay bardağı suyu üzerine döküp 200 derece fırında pişiriyoruz. AFİYET OLSUN…
Peynirli İrmik Helvası
Malzemesi:
1 su bardağı irmik, 2 su bardağı toz şeker, 3 su bardağı su 4 çorba kaşığı sadeyağ,
1/4 kg tuzsuz peynir (taze peynir olması yeğlenir), 1 tatlı kaşığı tarçın
Yapılışı:
Tencerede irmik ile yağ sararıncaya kadar kavrulduktan sonra üzerine şeker ve su eklenir,karıştırılarak koyulaşıncaya dek pişirilir.
Ateşte almaya yakın peynirler doğranarak eklenir ve helve tekrar karıştırtlır. Üzerine tarçın serpilir.
Katmer
Malzemesi:
1kg. un, 200 gr. tuz, 750 gr. şeker, 500 gr sadeyağ, 100 gr. dövülmüş Antep fıstığı, 100 gr. pudra şekeri, 50 gr. tarçın.
Yapılışı:
Hamur normal su ile yoğrulup, kıvamına getirilerek 50 gr’lık parçalar halinde top şekline sokulur. Dinlenmeye bırakılır.
Dinlendikten sonra merdane ile biraz açılarak ve daha sonra el ile serpilerek büyütülür ve ön taraftan ikiye katlanır.
Ortasından koyun sütünden
(kaynatılmış ve üzerinde tutan kaymağı toplanır)yapılmış kaymak yerleştirilir. Hamurun kalan kısmı da kapatılır.
Tavada tereyağında kızartılır. Kızartılan katmer eşit parçalara kesilerek üzerine önceden hazırlanmış şerbet dökülür.
Daha sonra Antepfıstığı, pudraşekeri ve tarçın serpilerek servise hazır hale getirilir.
Burma Tatlısı
Malzemesi:
2 kg un, 1,5 kg irmik, ceviz büyüklüğünde maya, şerbet için 2 kg şeker ve 2 kg sıvı yağ, 2 lt su, özel yapılmış kalın huni biçimindeki döküm aleti.
Yapılışı:
Ceviz büyüklüğündeki maya 2 lt ılık su ile karıştırılır. Üzerine 1,5 kg irmiği koyduktan sonra hamur kıvamına gelinceye kadar yoğrulur.
Bu hamur üzerine 2kg un aktarılıp beraber yoğrulur. Mayalanması için bekletilir
(15-20 dakika).
Daha sonra kalın huni biçimindeki bir aletle şekil verilerek kızgın yağ üzerine döküm yapılır.
Koyu pembe rengini alınca yağdan çıkartılarak ılık şeker şerbetine batırılır. Daha sonra çıkartılıp sıcak servis yapılır.
Züngül
Malzemesi:
500 gr. üzüm bastığı, iki su bardağı un, bir yumurta ya da bir kaşık kabartma tozu, iki su bardağı zeytinyağı, bir çay kaşığu tarçın.
Yapılışı:
Un, yumurta, kabartma tozu karıştırılarak bulamaç yapılır.
Kare şeklinde avuç içi kadar kesilen üzüm bastıkları, hazırlanan bulamaç hamuruna batırılarak, kızgın zeytinyağında kızartılır.
Servis tabağına alınarak, üzerine çekilmiş ceviz içi veya yeşil fıstık serpilir. Arzuya göre tarçın serpilerek servis yapılır.
Gerebiç
Malzeme:
2 kg. un, 1kg. irmik, ½ kg. şeker, ½ kg. pudra şekeri, yeteri kadar ceviz içi, 1kg. zeytinyağı
(diğer bitkisel yağlar kullanılmaz),
bir kahve kaşığı karbonat, yeterince hazırlanmış gerebiç baharatı
(tarçın, karanfil, zencefil, hindistan cevizi, mahlep)
Yapılışı:
Un ve irmik karıştırılır. Bu karışıma az tuz ve iyice dövülmüş mahlep ve karbonat katılır.
Zeytinyağı tavlanarak, bunların üzerine soğuduktan sonra dökülür. İyice yoğrulur ve bir tarafta toplanır.
İçinin Hazırlanması:
Ceviz içi çok ufak doğranır. Dövülmüş gerebiç baharatı ve şeker karıştırılır.
Hazırlanan hamurdan içli köfte sıkımlarından daha küçük sıkımlar oluşturulur ve el yardımı ile içli köftede olduğu gibi bu sıkımlar oyulur.
Oyulan sıkımların her birinin içersine hazırlanan içten yarım çorba kaşığı kadar konur.
Ağzı kapatılır ve gerebiç kalıbına konarak şekil verilir.
Kalıba vurulmuş gerebiçler tepsilere tek sıralı diziler halinde sıralanır. Gerebiçlerin tepsiye yapışmaması için tepsi yağlanır. Çarşı fırınında pişirilir.
Pişen gerebiçlerin üzerine pudra şekeri serpilir. Kilis de Ramazan Bayramının simgesi gerebiçtir.
Her Kilis evinde bayram öncesi yapılır ve bayramda gelen misafirlere ikram edilir.
Keşkek
Malzemesi:
Beş su bardağı aşure buğdayı
(döğme), ½ komposto tabağı nohut, ½ kg. yağlı parça koyun eti ½ çay bardağı zeytinyağı veya iki çorba kaşığı sadeyağ, bir baş soğan, kırmızı biber, karabiber, kimyon ve tuz.
Yapılışı:
Bir gün önceden nohut ve aşure buğdayı ıslatılır. Et yıkanır, kaynamaya başlarken su üzerindeki köpükler alınır.
Nohut ve tuz eklenir. Etle beraber nohut pişer. Bu aşamada aşure buğdayı, halka biçiminde doğranmış soğan, kırmızı biber katılır.
Karıştırmada ise kaşık dibe kadar daldırılmaz. Ocaktan alınırken de kimyon, karabiber eklenir.
Karıştırma işlemi bittikten sonra keşkeğin dinlenmesi için tencerenin ağzı kapatılır.
Daha sonra küçük parçalara ayrılmış olan etler yağda kızartılarak keşkeğe eklenir.
Şıhılmöhşe
Malzemesi:
3 kg. taze tüylü acur veya kısa kabak, bir baş soğan, ½ bağ maydanoz, bir su bardağı zeytinyağı, bir komposto tabağı tuzsuz ikiye bölünmüş sarı leblebi, bir su bardağı yoğurt, altı diş sarımsak, yeterince tuz ve karabiber.
Yapılışı:
Kabaklar veya acurlar yıkanır, oyulur ve karabiber tuz karışımı ile ovularak hazırlanır. Daha sonra süzgece alınır tekrar yıkanır.
Süzgeçte bırakılır. Suyu süzülünce zeytinyağında kızartılır.
İçinin Hazırlanması:
Kızartmadan artan zeytinyağında kıyma kavrulur. Ufak ufak doğranmış olan soğan kıymayla birlikte kavrulur.
Doğranmış olan maydanoz ocaktan alınırken kıymaya ilave edilir. İki saat kadar soğuk suda ıslatılmış olan leblebiler kıymaya karıştırılır. Karabiber ve tuz eklenir.
İçleri dolma doldurulur gibi doldurulur. Ağızlar birbirine geçecek yöntemle dizilir bir bardak su eklenerek pişirilir. Sunulurken üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.
Kümbülmüşviyye
Malzemesi:
Üç su bardağı çiğ köftelik bulgur, 300 gr. yağsız ve sinirsiz koyun veya dana eti
(kıyma), 300 gr. koyun gömlek yağı
( iç yağ),
bir adet baş soğan, ½ komposto tabağı ceviz içi, bir tatlı kaşığı tarçın, iki çorba kaşığı nane, yeterince karabiber, tuz ve kırmızı biber.
Yapılışı:
Bulgur tepsiye konur. Üzerine soğan küçük parçacıklar halinde doğranır. Nane, kırmızıbiber ve tuz eklenir.
Biraz yoğrulduktan sonra yağsız ette katılarak köfte, sakız kıvamına gelinceye kadar yoğrulmaya devam edilir.
Diğer yandan küçük bir tepsiye iç yağı ufak ufak doğranır. Sakız gibi olana kadar sıcak su yardımı ile yoğrulur.
Yoğrulmuş iç yağına tuz, karabiber, kırmızı biber, nane, ceviziçi ve tarçın konur.
Yoğrulduktan sonra küçük parçalara ayrılır. Her parçacığa bir badem içi şekli verilir.
Köfteden iri parçalar alınarak kısa bir yoğurmadan sonra gurup gurup sıkımlanır. Her sıkım içli köfte şeklinde hatta biraz daha büyük oyulur.
İçine hazırlanmış olan bir badem büyüklüğündeki içyağından konur. Parmaklar yardımıyla ağzı kapatılır.
Hepsi bu şekilde bitince bunlar meşe kömürü üzerine yerleştirilen ızgarada pişirilir. Pişirme işlemi fırında da yapılabilir.
İstenirse pişen kübbülmüşviyyeler sade yağda tekrar kızartılabilir.
Haytayla

Malzemesi[/I]:
1 su bardağı nişasta, 8-10 su bardağı süt, yeteri kadar gül suyu,1 su bardağı su.
Yapılışı:
Süt ve nişasta tencerede karıştırılarak eritildikten sonra kısık ateşte yine karıştırılarak koyulaşıncaya dek pişirilir.
Ateşten alınan karışım tepsiye yayılır. Daha sonra küçük küçük doğranan bu hamurun üzerine; su, toz şeker, gül suyu karışımı dökülür.
Oruk
Malzemesi: Üç su bardağı çiğ köftelik bulgur, 1 kg. orta yağlı makinede iki kez çekilmiş veya dövülmüş et,
iki çorba kaşığı nane, bir baş soğan, bir baş sarımsak, yeterince kırmızı biber, karabiber ve tuz.
Yapılışı:
Bulgur tepsiye konur. Su ile hemen ıslatılır. Kaşıkla karıştırılır. Soğan ve sarımsak çok küçük olarak üzerine doğranır.
Nane, kırmızı biber, karabiber ve tuz ilave edilerek yoğrulur. 20-25 dakika sonra et karıştırılır. Yumuşayıncaya kadar yoğurma işlemine devam edilir.
Köfte tepsinin bir yanında toplanır. Sıkımlanır ve sıkımlar şişlerde “Adana Şiş Kebap / Adana Kebap” şekline getirildikten sonra hafif meşe kömürü ateşinde pişirilir.
İstenirse sıkımlar ızgara köfte şekline de dönüştürülebilir.
Eşkili Malhıta
Malzemesi:
Üç su bardağı kırmızı mercimek, bir çay bardağı zeytinyağı, üç limon veya limon tuzu, iki baş sarımsak, yeterince nane, tuz.
Yapılışı:
Kırmızı mercimek iki kez soğuk suda yıkandıktan sonra tencereye konur.
Mercimek seviyesini 4-5 cm. geçecek kadar su eklenir. Kaynamaya başlamadan önce oluşan köpükler alınıp, atılır.
Küçük küçük doğranmış patlıcan veya pazılar tencereye dökülür. Çorba pişince ekşi konur. beş dakika sonra ateşten alınır.
Dövülmüş durumdaki bir baş (10-12 diş) sarımsak ile nane ilave edilir.
Zeytinyağı kızdırılır, kalan bir baş sarımsak dişlerine ayrılmış ve her diş iki parçaya bölünmüş olarak zeytinyağında pembeleştirilir. Çorbaya dökülür. Servis yapılır.