DIŞARDA
Level completed: 97%,
Points required for next Level: 6
Overall activity: 0%
Achievements

Cezbe Hali
İlk cezbelenenlerden bilali habestir.r.a.Bilali habeşi r.a. efendimiz,mescidi nebevide,bi zaman cezbelenip kendinden geçtı.Diğer sahabi efendilerimiz,onun bu haline akıl erdiremedi,Peygamber as. huzurunda böyle taşkınlık yaptığı için ona kızdi.Çünkü sahabiler,peygamber as. huzurunda,sanki başlarının üzerinde bir kuş varmış da uçup kaçacakmış gibi,sukunetle ve edeble dururlardı.Terbiye ve hürmetleri had safhadaydı.Hz. Bilal efendimiz:"Eger hidayet,peygamber as. elinde olsaydı;efendimiz ilkönce,akrabalarından,en yakınından başlar;sırasıyla arkadaşlarına,tanıdıklarına,so nra da kavmine öncelik verirdi.Halbuki ben onların çoğundan önce hidayete erdim.Onlardan bazılarına ise, hidayet hiç nasip olmadı.İmansız gittiler.İşte benim coşkunluğum bundandır."diye söylemiştir.İşte,hidayet ancak Allahın elindedir.
Cezbenin çeşitleri vardır:Kimileri ağlar,kimileri güler,kimileri değişik bir lisanla konuşur;ama kimse konuştuğundan birşey anlamaz.Kendinden geçip de bağırıp çağırmak,elinde olmadan çeşitli sözler sarfetmek de cezbe çeşitlerinden sayılır.İşte bu haller,bazen Allah cc. adı duyulduğunda veya anıldığında,bazen peygamber as. zikredilmesi esnasında,bazen Gavsın adı geçtiğinde veyahut görüldüğünde,ortaya çıkar.Kuran ıKerim okunurken de cezbe halinin yaşandığı çok görülmüşrür.Bunların hepsi manevi bir muhabbet ve zevkin tesiriyle meydana gelmektedir.Günümüzde cezbe, Menzilde ve Menzile bağlı sofiler hariç yeryüzunde nadiren görülmektedir.
Cezbe ehlinin en önemli prensibi;cezbeyi tutmak,gizlemek olmalıdır.Cezbe,istifra etmeye benzetilebilir.Çünkü insan,kusma ihtiyacı olduğu zamanların çoğunda bunu yapmaz ve gizler ve kusmayi tutabilir .Cezbe ehli de,yaşadığı bu gûzel manevi muhabbet halini mümkün olduğunca saklamalıdır.Amelimize,halimiz e riya karışma ihtimali varsa çok dikkatli olmamız gerekir.Çünkü riya,bütün güzellikleri bozucudur.Bu sebebten,cezbeyi tutmamız gerekir ve kesinlikle yalan cezbe evet var yalan cezbeye girenler var kesinlikle gavaumuz razı değil ve çok kiziyor herkes bilsin şeytana uymasin yalan cezbe seytandandir
S. İhsan Erol