2 sonuçtan 1 ile 2 arası

Konu: Balık depresyona iyi geliyor

    Share
  1. #1
    ***
    DIŞARDA
    Points: 2.250, Level: 28
    Points: 2.250, Level: 28
    Level completed: 67%,
    Points required for next Level: 50
    Level completed: 67%, Points required for next Level: 50
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%
    Achievements
    *GüLüM* - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Üyelik tarihi
    Jun 2013
    Mesajlar
    240
    Points
    2.250
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    13

    Standart Balık depresyona iyi geliyor

    Uzmanlar, balık ve balık yağında bulunan omega-3'ün kalp damar hastalıkları ile depresyona iyi geldiğini belirtiyor. Balık yağının şişmanlatmadığını vurgulayan uzmanlar, insanların omega-3'e olan ihtiyacının anne karnından başlayarak yaşam boyu devam ettiğini ifade ediyor.


    İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Lütfi Hocaoğlu, omega-3 içeren balık ve balık yağının insan sağlığı açısından çok önemli olduğunu söyledi. Hocaoğlu, "Beslenme ve kalp-damar hastalıkları üzerine yapılan araştırmalar bol miktarda balık tüketen toplumlarda, yani omega-3 yağ asitleri bakımından zengin beslenen kişilerde, kalp-damar hastalıkları ve depresyon görülme oranının daha az olduğunu ortaya koyuyor." dedi.




    İnsan vücudunun yaşam boyunca omega-3 yağ asitlerine ihtiyacı olduğunu belirten Hocaoğlu, "Omega-3 yağ asitlerinin 3 tipi vardır: DHA (Dokoza Hekzaenoik Asit), EPA (Eikoza Pentaenoik Asit) ve ALA (Alfa Linoleik Asit).



    Yağlı balıklar en önemli EPA ve DHA kaynaklarıdır. EPA ve DHA vücudumuzdaki tüm hücre zarlarının yapısına katılarak, kalp-damar hastalıkları, hipertansiyon, depresyon ve birçok kronik hastalıktan korunmada yardımcı olurlar. ALA ise bitkisel kaynaklıdır, en fazla keten tohumu yağı olmak üzere ceviz, semiz otu gibi bazı yiyeceklerde bulunmaktadır." diye konuştu.


    Omega-3 yağ asitlerinin pek çok hastalığa faydasının bulunduğuna dikkat çeken Hocaoğlu şöyle devam etti: "Omega-3 yağ asitlerinin faydalı olduğu hastalıkların başında; kalp-damar hastalıkları, trigliserid yüksekliği, bağışıklık sistemi gelişimi, görme bozuklukları, akne, alerjiler, alzheimer, davranış bozuklukları, demans, diyabet, egzama, enfeksiyon, enflamatuvar hastalıklar, hipertansiyon, hiperaktivite gelmektedir.



    Özellikle koroner arter hastalığı olanlar, kolesterol problemi yaşayan kişiler EPA ve DHA yönünden zengin beslenmelidir. Yapılan çalışmalar omega-3 ağırlıklı beslenen toplumlarda kalp krizi riskinin daha düşük olduğunu kanıtlamıştır. Ayrıca, sağlıklı gebelik ve emzirme dönemi için omega-3 desteği çok önemlidir. "


    Hocaoğlu, omega-3'lere olan ihtiyacın anne karnında başlayarak yaşam boyunca devam ettiğinin altını çizerek, "Erişkin bir insanın günde 1-1,5 gr omega-3'e ihtiyacı vardır. Omega-3 yağ asitlerinin en önemli kaynağı balık ve balık yağıdır. Ancak balıkların türleri değiştikçe bunların omega-3 içerikleri de değişir.

    Günlük 1 gr omega-3 desteği alabilmek için yaklaşık 0.2-0.5 gr balık tüketmek gerekir. Ancak günlük hayatımızda her gün balık tüketmek mümkün olmayabilir. Özellikle yazın av yasağı olması dolayısıyla bu tüketim daha da azalmaktadır.



    Bu nedenle kaynağına güvenilen, ağır metallerden arındırılmış saf ve konsantre balık yağı ve balıklı şurup takviyeleri almak bu ihtiyacın karşılanması için önemlidir. " ifadelerini kullandı.


    'BALIK YAĞI ŞİŞMANLATMAZ'
    Vücut tarafından üretilmeyen ve sağlık açısından büyük önem taşıyan omega-3 yağ asitlerinin, bazı bitkisel veya hayvansal besinlerden ya da dışarıdan takviye olarak alınması gerektiğini söyleyen Hocaoğlu, "Balık yağları ile ilgili toplumda bazı yanlış bilgiler yer alıyor. Balık yağı şişmanlatmaz aksine karbonhidratların yağa dönüşümünü azaltır" dedi.


    Diğer yanlış bilginin ise balık yağlarının yaz mevsimindeki tüketimiyle ilgili olduğunu ifade eden Hocaoğlu, "Omega-3'ler balıktan iki şekilde elde edilir, ya balığın karaciğerinden, ya da balığın sırt ve gövdesindeki yağlardan. Balığın karaciğerinden elde edilen yağlar yüksek oranda A ve D vitaminlerini içerir.



    Bu vitaminler yeterli miktarlarda alındığında vücut için gerekli vitaminlerdir, ancak yazın uzun süreli kullanımlarında aşırı A ve D vitamini yüklenmesi konusunda dikkatli olunmalıdır. Balığın gövdesinden elde edilen yağlar ise, A ve D vitaminlerini içermediği için yaz-kış ara vermeden güvenle kullanılabilir." şeklinde konuştu.
    (CİHAN)

  2. #2
    ***
    DIŞARDA
    Points: 455.346, Level: 100
    Points: 455.346, Level: 100
    Level completed: 0%,
    Points required for next Level: 0
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 100,0%
    Overall activity: 100,0%
    Achievements
    SiLa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

    EMEKTAR KURUCU

    .
    Üyelik tarihi
    Jun 2008
    Yer
    ISPARTA
    Mesajlar
    18.956
    Points
    455.346
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    10

    Standart

    Balığın sağlığımıza faydaları nelerdir?


    Haftada en az iki kez balık yiyorsanız, sağlığınızı koruyorsunuz demektir. Yapılan araştırmalar düzenli olarak balık yemenin fiziksel ve ruhsal sağlığımıza iyi geldiğini gösteriyor.
    Balık tüketmenin sağlığımıza yararları

    Kalp hastalığını ve felci önler: Balıkların hepsi yararlıdır, fakat kalbi koruyan omega-3 yağı bakımından somon, ton, sardalya, ringa, alabalık, morina, uskumru, kefal ve barbunya balıkları daha zengindir.
    Kolesterol metabolizmasını ayarlar: Balıkta bol miktarda bulunan Omega-3, damar genişletici, agregasyon önleyici etkisi vardır. Bu özelliklerinden dolayı kalp ve damar hastalıklarına karşı korunma sağlar.
    Kemikler için yararlıdır: Ton, sardalya gibi konserve balıklar ve yumuşacık kılçıklarıyla beraber yenilebilecek küçük balıklar, süt ürünlerinin yanında beslenmenizde daha fazla kalsiyum bulundurmanın en iyi yoludur.
    Şeker hastaları için yararlıdır: Şeker hastaları, kalp hastalığı ve felç riskinden daha çok etkilendikleri için balık yemek onlar için yararlıdır.
    Astım tehlikesini azaltır: Bazı bulgulara göre, haftada birden fazla, özellikle de yağlı balıklardan yiyen çocuklarda astıma tutulma oranı, fazla balık yemeyen çocuklara göre daha azdır.
    Balık prostat kanserini önler: Omega - 3 yağlarının antikanserojen etkisi çeşitli araştırmalar sonucu ortaya konulmuştur. Bilim adamları Omega - 3 yağlarınca zengin bir diyetin tümör ve metastas oluşumunu azalttığını belirtiyorlar.
    Balık kırışıklara karşı etkilidir: Avustralya'da yayınlanan bir araştırma, beslenmenin cilt yaşlanmasıyla ilintili olduğunu ortaya koydu. Balık yiyen insanların cildinin daha az yaşlandığı, kırışık sorunuyla daha geç tanıştığı görüldü.
    Balık yemek mutluluk ve enerji kaynağıdır: Serotonin 'rahatlık, mutluluk' hisleriyle bağlantılı önemli bir sinir iletkeni. 11 ülkede yürütülen araştırmalar, depresyon oranıyla tüketilen balık miktarının ters orantılı olduğunu gösteriyor.
    Balık yiyen kadınların çocukları daha zeki olur: İngiltere'de yapılan bir araştırma hamileliklerinde balık yağı açısından zengin bir diyet uygulayan kadınların çocuklarının daha zeki, daha çevik olduklarını ortaya koydu.
    Balık yemek için bütçenizi zorlamaya gerek yoktur: Bazı balıklar pahalıdır ama ucuz balıklar da bulunmaktadır. Et ve tavukta olduğu gibi, balığın yağlarını ayırmaya gerek yoktur. Böylelikle paranızı sokağa atmamış olursunuz.
    Yağ oranı azdır: İçinde sağlık için önemli olan Omega-3 yağı bulunmasına karşın, balıklar genel olarak daha az yağlıdır, kilo aldırmazlar.
    Bunaklık ve Alzheimer riskini azaltır. Balıkta bulunan yağ asidi beyindeki iltihaplanmayı önleyebiliyor, beynin ve sinir hücrelerinin gelişmesini sağlıyor, böylece bunaklık ve alzheimer riskini azaltıyor.
    Kanser: Yapılan bir araştırmada, kanser hücrelerini besleyen maddelere balık yağını karıştıran uzmanlar, bu uygulamanın kanser hücrelerini “intihara zorladığını” belirledi.

    Omega-3 Yağ Asitlerinin Faydaları

    Bebekler ve Çocuklarda

    • Büyüme ve gelişmesini desteklemesi
    • Merkezi sinir sisteminin gelişmesi
    • Bilişsel yetenekte ve öğrenim başarısının; beyin gelişiminin desteklenmesi
    • Görme keskinliğinin artmasında yardımcı
    • Kan ve dolaşım sağlığının korunmasında etkili
    • Anne karnındaki bebeğin sağlıklı gelişimi için elzem bir yağ asididir.

    Hastalık ve Sağlıkta / Yetişkinlerde

    • Kalp krizi ve ani inme riskini
    • Kanser (prostatı önler)
    • Zihinsel sağlık
    • Asabiyet ve depresyon
    • Şizofreni, bunama
    • Dikkat eksikliği
    • Bağırsak hastalıkları
    • Egzema ve birçok hastalık riskini ve oluşumu yavaşlamaktadır.
    • Kolestrol metobolizmasını düzenler.
    • Kemikler için yararlıdır.
    • Şeker hastalıkları için yararlıdır.
    • Astım tehlikesini azaltır.
    • Kırışıklıklarına karşı etkildir.







Benzer Konular

  1. Oyunlar çocukları depresyona sokuyor
    By sürur in forum Çocuk Sağlığı
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 31.01.11, 14:01
  2. Kadınlar depresyona daha yatkın
    By SiLa in forum Kadın Sağlığı
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 29.07.09, 11:02
  3. Depresyona Yol Açan Etkenler
    By SiLa in forum Depresyon
    Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 12.03.09, 10:34
  4. Cevaplar: 0
    Son Mesaj: 12.03.09, 09:25
  5. Habibullah geliyor! Baş tacımız geliyor!
    By S€d@t-@sLn in forum Hz. Muhammed (S.A.V.)
    Cevaplar: 1
    Son Mesaj: 03.11.08, 16:26

Bu Konudaki Etiketler

Yetkileriniz

  • Konu Acma Yetkiniz Yok
  • Cevap Yazma Yetkiniz Yok
  • Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
  • Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok
  •