***
DIŞARDA
Points: 455.346, Level: 100
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 100,0%
Achievements


En İyi Kızartma Nasıl Yapılır ?
En İyi Kızartma Nasıl Yapılır ?
Sağlıklı beslenmenin son derece önem kazandığı günümüzde kızartma yöntemi çok da fazla tercih edilmemeye başlandı. Ancak bazen tek istediğimiz mis gibi kokular yayan çıtır çıtır kızartılmış yiyecekler. Madem kalorileri almaya karar verdik o zaman hakkını da verelim düşüncesiyle en iyi kızartma için bir kaç tüyo hazırladık...
Kızartma hepimizin bildiği gibi yiyecekleri bol miktar yağda kısa sürede pişirme yöntemidir. Sıcak yağla çalışmaya başlamadan önce;
-Yağı dikkatli seçmeliyiz. Yanma noktası yüksek olan yağ her zaman tercih edilmeli. Kızartacağımız malzemenin pişme derecesi ile yağın yanma derecesi arasındaki fark ne kadar yüksek olursa o kadar iyi sonuçlar alabiliriz. Fındık yağı, kanola yağı, susam yağı, ayçiçek yağı tercih edilebilir.
-Oldukça derin ve ağır bir kızartma tenceresi tercih etmeliyiz. Kullanacağımız yağı soğuk tencereye koyup üzerinde biraz boşluk bırakırsak malzemeyi tencereye attığımızda sıçrayan yağlardan korunup daha güvenli bir pişirme süreci yaratabiliriz. Pişirmeye başlamadan önce yağa ekleyeceğimiz çeyrek çay kaşığı tuz da sıçramayı önleyecektir.

-Kullanacağımız malzemenin kuru olmasına dikkat edelim. Yağa atmadan önce havlu kağıt üzerinde bekleterek veya una ya da ekmek kırıntısına bulayarak kızartmak doğru yöntem olacaktır.
-Malzemeyi yüksekten yağa fırlatmak doğru olmayacaktır. Yakın bir mesafeden kızgın yağın içine bırakmak en güvenli yöntem.
-Küçük miktarlarda kızartma yapılmalı. Malzeme yağa girdiği anda yağın derecesi düşmeye başlayacaktır. Yeteri kadar boşluk kalmazsa malzeme yağı emmeye başlar ve istenen çıtırlık elde edilemez.
-Yağı orta ateşte ısıtmaya başlayalım. Eğer dereceyi kontrol edebilecek bir termometreniz varsa mutlaka kullanın. İdeal derece 180-200 derecedir. Eğer termometreniz yoksa yağa attığınız bir parça ekmek 60 saniye içinde kahverengileştiğinde derecenin 190 civarlarında olduğunu anlayabilirsiniz.

-Kızartma yaparken başından çok ayrılmamalı. Malzemeler kahverengileştiğinde ya da tarifte verilen dereceye kadar geldiğinde metal ve yanmaz bir kevgir yardımıyla tencereden alıp yağı biraz çekmesi için havlu kağıt üzerine almak doğru olacaktır.
-Kızarttığımız yiyecekleri önceden ısıttığımız 100 derece fırında kızartma işlemi tamamlanana kadar muhafaza edebiliriz.
-SU ve YAĞ asla karıştırılmamalı. Suyu kızmış yağın bulunduğu yerden mümkün olduğunca uzak tutalım. Yağ ile su temas ederse karışım patlayacaktır. Böyle bir durumda üzerine bir kapak kapatarak alevler engellenebilir.
Tempura Nedir ?

Japonlara ait hem çok hafif hem de harika görseller sunan bir kızartma yöntemi. Hamur içinde deniz mahsulleri ve sebzeleri kızartma tekniği olan tempuranın hamuru un, yumurta ve su karıştırılarak yapılıyor. Yalnız tempurayı tempura yapan çok önemli detayları var. Hamuru yaparken kullanacağınız tüm malzemelerin (un, yumurta, su) oldukça soğuk olmaları gerekiyor. Bunun sebebi çok soğuk malzeme ve çok sıcak yağın birleşimi malzemenin yağı çekmesini engellemek. Ayrıca hamur çok fazla çırpılıp oluşan topaklar dağıtılmaya çalışılmamalı. Geleneksel tempura yalnızca deniz mahsulü ve sebzelerle yapılmaktadır. Karides, yılan balığı, yengeç, kırmızı tatlı biber, patlıcan balkabağı, kabak...
Evinizi Kızartma Kokusundan Uzak Tutmak İçin
-Havalandırmayı mutlaka açın.
-Camları açıp mutfak kapısını kapatın.
-Kokulu mumlarda yardım alın.
-Bir tencerede tarçın çubuğu veya defne yaprağı kaynatın