2 sonuçtan 1 ile 2 arası

Konu: Sert cevap vermek

Share
    DIŞARDA
    Level completed: 0%,
    Points required for next Level: 0
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 100,0%
    Overall activity: 100,0%
    Achievements
    SiLa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

EMEKTAR KURUCU

.
    Yer
    ISPARTA
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    10

Sert cevap vermek

Sert cevap vermek

Sual: sual sorunca, çok sert cevaplar veriliyor. İkinci bir sual sormaya cesaret edemiyor. Özellikle hanımlara sert cevap verilmesi onları çok üzüyormuş) deniyor. Dinimiz, yumuşak cevap verilmesini emretmiyor mu?
    CEVAP
    Elbette yumuşak cevap vermek gerekir, fakat sadece kendini haklı görüp karşı tarafı suçlamamalı. Kabirde sorulmayacak lüzumsuz şeyler soran olduğu gibi, imtihan etmek için de soranlar oluyor. Verilen cevaplara itiraz edildiği de oluyor. Biz de, (Bize inanmıyorsanız hiç sormayın, inanıyorsanız itiraz etmeyin) diyoruz. Böyle söyleyince de karşıdaki kırılıyor. (İnanmasam sorar mıyım) diyor. (İnanıyorsan niye itiraz ediyorsun) diyoruz. Bu da tartışmaya, huzursuzluğa sebep oluyor. Bunlara meydan verilmemeli. Sual sorarken de, tepkiye sebep olacak şekilde sert ve uygunsuz sözlerden uzak durmalıdır.

Allahü teâlâ, yumuşak olmayı emrediyor. Bir âyet-i kerime meali:
    (Kötülüğü, en güzel şekilde önle! [Öfkeyi sabırla, cahilliği yumuşaklıkla, kötülüğü afla önle ki] o zaman düşman sana, yakın dost gibi olur.) [Fussilet 34]

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
    (Allahü teâlâ yumuşak olana verdiğini, sert olana vermez.) [Müslim]

(Mümin sert değildir. Yumuşaklığından dolayı ahmak zannedilir.) [Deylemi]

(Yumuşak davranmayan, hayır yapmamış olur.) [Müslim]

(Sertlikten, çirkin şeyden sakının! Yumuşaklık insanı süsler, çirkinliği giderir.) [Müslim]

(Yavaş, yumuşak davranmak, Allah’ın kuluna verdiği büyük bir ihsandır) [Ebu Ya’la]

(Hak teâlâ yumuşak huyluya yardım eder, sert ve öfkeliye yardım etmez.) [Taberani]

(Kızınca, öfkesini yenerek yumuşak davrananı Allahü teâlâ sever.) [İsfehani]

(Mümin, yumuşaktır, munis deve gibi boyun eğer, ıh denilen yere çöker.) [Beyheki]

(Saygısızlık edene yumuşak davranan, Cennette yüksek derecelere kavuşur.) [Taberani]

(Kibirsiz, yumuşak, cana yakın ve sert olmayanlara cehennem haramdır.) [Beyheki]

(Yumuşak huya dört elle sarıl! Sertlikten uzak dur!) [Buhari]

(Öfkelenen, dilediğini yapmaya gücü yettiği halde, yumuşak davranırsa, Allahü teâlâ da onun kalbini emniyet ve imanla doldurur.) [İbni Ebid-dünya]

(İlim öğrenmeye gelenleri Resulullah'ın emrettiği ilmi öğrenmeye hoş geldiniz” diyerek güzel karşılayın! Sorularına cevap verip problemlerini güzelce çözmeye çalışın!) [İbni Mace]

Resulullah efendimiz, nasihat isteyen kimseye, (Kızma, sinirlenme) buyurdu. O kimse, birkaç kere nasihat isteyince, yine (Kızma, sinirlenme) buyurdu. (Buhari)

DIŞARDA
    Level completed: 0%,
    Points required for next Level: 0
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 75,0%
    Overall activity: 75,0%
    Achievements
    MaHiR 01 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Co Admin
    Yer
    Bir Boğaz yedi tepe
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    10

Standart Cevap: Sert cevap vermek

Allah c.c razı olsun. Emeğine sağlık.
    Ben cemiyetin îman selâmeti yolunda dünyamı da âhiretimi de feda ettim. Gözümde ne Cennet sevdası var, ne Cehennem korkusu. Cemiyetin, yirmibeş milyon Türk cemiyetinin imanı namına bir Said değil, bin Said feda olsun. Kur'ânımız yeryüzünde cemaatsiz kalırsa Cenneti de istemem; orası da bana zindan olur. Milletimizin îmanını selâmette görürsem, Cehennemin alevleri içinde yanmağa razıyım: Çünki; vücudum yanarken, gönlüm gül-gülistan olur.
    13.Asrın Müceddidi
    BEDİÜZZAMAN SAİD-İ NURSİ