Onlara dedim: "Sizler cesaretle ve efelikle taninmissiniz ve dünyaya ait ehemmiyesiz seyler için fedakarlik gösterirsiniz. Elbette Risale-i Nur'un kudsi hizmetinde ve cihana deger uhrevî neticelerine mukabil, merdâne ve fedakarâne cesaret ve metanet gösterip sadakatinizi muhafaza edersiniz" dedim. Onlar da tam kabul ettiler.

• • •

Aziz, siddik kardeslerim ve hizmet-i Kur'aniyede kuvvetli arkadasim,
Bu defa kahraman Tahir'i umumunuz namina gördüm ve onda, bir Lütfi, bir Hafiz Ali, bir Hüsrev ve bir Said (fakat genç Said) müsahede ettim. Cenab-i Hakka çok sükrettim. Bu defa onun kokusunu alip, o daha gelmeden benim yanima gelen komiser ve taharri adamlari münasebetiyle, benden, talebeler tarafindan sual edilen bir mesele, belki size de bir faydasi var diye gönderildi.

• • •

Daimî hizmetinde bulunan Risale-i Nur sakirtleri tarafindan edilen bir suale cevaptir.

Sual: Bu kadar zamandir hizmetinizde bulunuyoruz. Dünyaya, hayat-i içtimaiyeye ve siyasete dair bir alâkanizi, merakinizi görmedik. Daima Imân ve ahiret dersinden baska bir mesgalenizi görmüyoruz. Öyle anlamisiz ki, bu on sekiz senedir vaziyetiniz böyle imis. Nedendir ki, Isparta'da hiç birsey yokken memleketi heyecana getirip sizi mahkemeye verdiler? Ve yüz arkadasinizi, dört ay mahkeme tahkikati neticesinde dünyayla, siyasetle alâkaya dair hiçbir sey bulamadilar. Yalniz kendilerini ve mahkemelerini ebedî mahcup edecek bir bahane buldular ve yüzden, yalniz bes on adama bes alti ay ceza verdiler.
Hem burada alti seneden ziyade karakolun nezareti ve nazari altinda oturdugun odanin pencereleriyle daima senin her vaziyetin karakolca görüldügü halde, bundan iki üç ay evvele kadar her vakit gizli, âsikâre seni tarassut, kaç defa taharri etmeleri, dostlari senden kaçirmak için tahkikatlarla sana en mühim ve karisik bir siyasetçi gibi bakmalari nedendir? Biz bundan hem müteessir, hem mütehayyiriz. Ancak iki üç aydir yaniniza serbest gelebiliyoruz. Evvel de korkarak, gizli gelebilirdik. Bu meseleyi bize izah et.
Elcevap: Ben de sizin gibi, belki sizden çok ziyade bu vaziyetten hem hayret, hem taaccüp ediyordum. Bu sualinizin izahli cevabi, Yirmi Yedinci Lem'a olan mahkemeye karsi müdafaat lem'asiyla, On Altinci Mektup risalesidir. Simdilik kisaca bir iki esas beyan ediyorum.