5 sonuçtan 1 ile 5 arası

Konu: Regaib ile ilgili ayet-i Kerimeler:

Share
    DIŞARDA
    Level completed: 0%,
    Points required for next Level: 0
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 0%
    Achievements
    ArzuNur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    27

Standart Regaib ile ilgili ayet-i Kerimeler:

Regâib kelimesi Kur'an'da geçmemektedir. Ancak "regabe"den türemis olan çesitli kelimeler, Kur'ân'da sekiz yerde geçmekte ve "regabe"nin ifâde ettigi mana için kullanilmaktadir .

Ayrica, "Süphesiz Allah’in gökleri ve yeri yarattigi günkü yazisina göre aylarin sayisi on ikidir. Bunlardan dördü haram aylardir. Iste bu, Allah’in dosdogru kanunudur. Öyleyse o aylarda kendinize zulmetmeyin." (Tevbe Suresi, 36) Hz. Peygamber’in ( a.s.m ) ( asagida hadisler bölümünde bulunan) bir hadisinde, ayet-i kerimede isaret buyurulan haram aylarin, Zilkade, Zilhicce, Muharrem ve Recep aylari oldugu vurgulanmaktadir: "
    Receb Ayi ve Regaib Gecesi ile Ilgili Hadis-i Serifler:

• Allahü teâlâ, Receb ayinda oruç tutanlari magfiret eder. [Gunye>

• Receb-i serifin bir gün basinda, bir gün ortasinda ve bir gün de sonunda oruç tutana, Receb’in hepsini tutmus gibi sevap verilir. [Miftah-ül-cenne>

• Ramazan ayi disinda Allah rizasi için bir gün oruç tutan, iyi bir yaris atinin bir asirda alacagi mesafe kadar Cehennemden uzaklasir.) [Ebu Yala>

• Su bes gecede yapilan duâ geri çevrilmez. Regaib gecesi, Sabanin 15. gecesi, Cuma, Ramazan bayrami ve Kurban bayrami gecesi.) [Ibn-i Asâkir>

• “Receb-i Serîf’in birinci gününde oruç tutmak üç senelik, ikinci günü oruçlu olmak iki senelik ve yine üçüncü günü oruçlu bulunmak bir senelik küçük günahlara kefaret olur. Bunlardan sonra her günü bir aylik küçük günahlarin af ve magfiretine vesile olur.” buyuruyorlar. (Camiu-s sagir)

• Ibn-i Abbas -radiyallahu anh- Hazretleri: “Resulullah -sallallahu aleyhi ve sellem- Recep ayinda bazen o kadar çok oruç tutardi ki, biz O’nu hiç iftar etmeyecek zannederdik. Bazen de o kadar çok iftar ederdi ki, biz O’nu hiç oruç tutmayacak zannederdik.” buyurmustur. (Müslim)

• Muhakkak zaman, Allah’in yarattigi günkü sekliyle akip gitmektedir. Yil on iki aydir. Bunlardan dördü haram aylardir. Ve üçü ard arda gelmektedir. Zilkade, Zilhicce, Muharrem bir de Cemaziye’l-âhirle Saban aylari arasinda gelen Mudar kabilesinin ayi Recep ayidir." (Buhârî, Tefsir, Sure, 8,9)

• "Recep ayi Allah’in ayi, Saban benim ayim, Ramazan da ümmetimin ayidir." (Aclûnî, Kesfu’l-Hafâ, 1/423)

• Yine mübarek üç aylardan ilki olan Receb ayinin önemi ve degeri hakkinda Enes b. Malik ( r.a. )'dan söyle rivayet edilir: Receb ayi girdiginde Hz. Peygamber söyle derdi: "Allahim! Recep ve Saban'i bize mübarek kil ve bizi Ramazan'a ulastir." (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/259)

• Receb’in ilk cuma gecesini ihya edene, Allahü teâlâ, kabir azabi yapmaz. Duâlarini kabul eder. Yalniz, 7 kimsenin duasini kabul etmez: Faizci, Müslümanlari asagi gören, ana babasina eziyet eden, Müslüman olan ve dinin emirlerine uyan kocasini dinlemeyen kadin, çalgici, livata ve zina eden, bes vakit namazi kilmayan. [Bu günahlardan vazgeçmedikçe, dualari kabul olmaz.> [Saadet-i Ebediyye>

• Receb büyük bir aydir. Allah bu ayda hasenati kat kat eder. Receb ayinda bir gün oruç tutana, bir yil oruç tutmus gibi sevaba kavusur. 7 gün oruç tutana, Cehennem kapilari kapanir. 8 gün oruç tutana Cennetin 8 kapisi açilir. On gün oruç tutana, Allah istedigini verir. 15 gün oruç tutana, bir münadi, “Geçmis günahlarin affoldu” der. Receb ayinda Allahü teâlâ Nuh aleyhisselami gemiye bindirdi ve o da, Receb ayini oruçlu geçirdi. Yanindakilere de oruç tutmalarini emretti. [Taberânî>

• Kim Receb ayinda, takva üzere bir gün oruç tutarsa, oruç tutulan günler dile gelip “Ya Rabbi onu magfiret et” derler. [Ebû Muhammed>

• Hz. Aise ( r.a ) validemiz, “Resûlullah, pazartesi ve persembe günleri oruç tutmaya çok önem verirdi.” buyuruyor. Çünkü Hadis-i Serifte, “Ameller Allahü teâlâya pazartesi ve persembe günleri arz edilir. Ben de amelimin oruçlu iken arz edilmesini istiyorum.” buyururdu. (Tirmizî)

• Receb ayinda yapilan dua kabul edilir, günahlar affedilir. Bu ayda günah isleyenin cezasi da kat kat olur. Hz. Hüseyin ( r.a) anlatir:
    “Kâbe’yi tavaf ederken, yanik sesle Allahü teâlâya dua eden bir kimsenin sesini isittik. Babam bunu çagirmami emretti. Güzel yüzlü, temiz bir kimseydi. Ancak sag tarafi felç olmus, kurumus, hareketsiz idi. Ona, “Sen kimsin, durumun ne böyle?” dedim. O kimse dedi ki:
    “Adim Menazil... Ben çalgi çalmak, sarki söylemekle söhret salmis, Arabistan’in ünlülerinden bir gençtim. Hep nefsin arzulari pesinde kostum. Receb ve Saban aylarinda bile, bu günahlara devam ederdim. Salih babam, beni bu günahlardan kurtarmaya çalisti. Bana, “Allahü Teâlânin azabi siddetlidir, bir anda kahredebilir. Kötü arkadaslardan vazgeç, bu kötü isleri birak! Melekler ve bu aylar senden sikâyet ediyorlar” dedi. Nasihate hiç tahammülüm yoktu. Babamin üzerine yürüyüp, döverek susturdum. Üzüntülü ve kirik kalble, “Bu aylarda oruç tutup, geceleri ibadet ediyorum. Beytullah’a gidip serrinden korunmak için, Allahü teâlâdan yardim dileyecegim” dedi. Bir hafta oruç tutup, Kâbe’ye giderek, “Ey Rabbim, mazlumlarin âhini yerde birakmazsin. Bu ayda, bu mübarek yerlerde yapilan dualari red etmezsin. Hakkimi oglumdan al, onu felç et!” diye dua etti. Henüz duasi bitmeden sag tarafim felç oldu. Beni gören, “Baba bedduasina ugramis kisi” derdi.”
    Hz. Hüseyin, “Baban bu hâline ne dedi?” buyurdu. O genç, “Babamdan özür diledim. Onun da babalik sefkati galip gelerek beni bagisladi. Beddua ettigi yerde, bu sefer sifa bulmam için hayir dua etmek üzere deve ile gelirken, devenin ürkmesi ile babam düsüp öldü. Simdi çaresizim.” diyor. Hz. Ali bu felçli gence dua ediyor, Receb’de yaptigi bu dua bereketiyle de Hak teâlâ ona sifa ihsan ediyor.

Allah ile olduktan sonra ölüm de, ömür de hoştur...

DIŞARDA
    Level completed: 23%,
    Points required for next Level: 155
    Level completed: 23%, Points required for next Level: 155
    Achievements
    hüzünyılı - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    18

Standart Cevap: Regaib ile ilgili ayet-i Kerimeler:

emeğine sağlık Allah razı olsun

DIŞARDA
    Level completed: 69%,
    Points required for next Level: 63
    Level completed: 69%, Points required for next Level: 63
    Achievements
    mahir_1616 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Üye

Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    0

Çok mübarek ve çok sevablı ibadet ayları olan şuhuru selase (üç aylar) gelecek. Her hasenenin sevabı başka vakitte on ise,Receb-i Şerifte yüzden fazladır.Şa'ban-ı Muazzzamada üç yüzden ziyadedir.Ramazanı mübarekte bine çıkar.Ve Cuma gecelerinde binlere ve Leyle-i Kadir'de otuz bine çıkar.Bu pek çok uhrevi faideleri kazandıran ticaret-iuhreviyenin bir kudsi pazarı ve ehli hakikat ve ibadet için mümtaz bir meşher ve üç ayda seksen sene bir ömrü ehli imana te'mineden şuhur-u selaseyi, böyle bize çok kar veren Medrese-i Yusufiye'de geçirmek elbette büyük bir kardır.Ne kadar zahmet çekilse ayn-ı rahmettir.(şualar)
    Allah razı olsun kardeş çok güzel ellerine sağlık şimdiden tüm Alemi islamın Regaib kandilini ve üç aylarını tebrik ediyorum ve inşaallah hayırlara ve fütühatlara vesile olmasını niyaz ediyorum..

DIŞARDA
    Achievements
    Vip Özel Üye
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    27

Alıntı hüzünyılı Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    emeğine sağlık Allah razı olsun

Sağolun, teşekkür ederim. Allah(c.c) cümlemizden razı olsun inşaallah...

DIŞARDA
    Achievements
    Vip Özel Üye
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    27

Alıntı mahir Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
    Çok mübarek ve çok sevablı ibadet ayları olan şuhuru selase (üç aylar) gelecek. Her hasenenin sevabı başka vakitte on ise,Receb-i Şerifte yüzden fazladır.Şa'ban-ı Muazzzamada üç yüzden ziyadedir.Ramazanı mübarekte bine çıkar.Ve Cuma gecelerinde binlere ve Leyle-i Kadir'de otuz bine çıkar.Bu pek çok uhrevi faideleri kazandıran ticaret-iuhreviyenin bir kudsi pazarı ve ehli hakikat ve ibadet için mümtaz bir meşher ve üç ayda seksen sene bir ömrü ehli imana te'mineden şuhur-u selaseyi, böyle bize çok kar veren Medrese-i Yusufiye'de geçirmek elbette büyük bir kardır.Ne kadar zahmet çekilse ayn-ı rahmettir.(şualar)
    Allah razı olsun kardeş çok güzel ellerine sağlık şimdiden tüm Alemi islamın Regaib kandilini ve üç aylarını tebrik ediyorum ve inşaallah hayırlara ve fütühatlara vesile olmasını niyaz ediyorum..

Amin...
    Sağolun, teşekkür ederiz. Allah(c.c) cümlemizden razı olsun inşaallah...

Bu Konudaki Etiketler