3 sonuçtan 1 ile 3 arası

Konu: İslam Dininde Edep, iyi huy güzel terbiye demektir. Tasavvuf ehlileri edebi şöyle tan

Share
    DIŞARDA
    Level completed: 0%,
    Points required for next Level: 0
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 100,0%
    Overall activity: 100,0%
    Achievements
    SiLa - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

EMEKTAR KURUCU

.
    Yer
    ISPARTA
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    10

İslam Dininde Edep, iyi huy güzel terbiye demektir. Tasavvuf ehlileri edebi şöyle tan

İslam Dininde Edep, iyi huy güzel terbiye demektir. Tasavvuf ehlileri edebi şöyle tanımlamışlardır : Konuştuğu zaman boşa konuşmamak, dilini korumak, yalnız kaldığında da, kalbini herşeyden korumaktır. Edeb, senden büyük olanlara saygı göstermek senden küçük olanlarada şefkatli davranmaktır. Kendi dengindekilerle de, güzel anlaşmaktır. Sevgili Peygamberimiz Hazreti Muhammed (s.a.v) Hz.’leri üstün ahlak‘ı tamamlamak için gönderilmiştir. Ve Şöyle buyurmuştur: Rabbim beni terbiye etti, terbiyemi de ne güzel etti demiştir. Efendimizin terbiyesi edebi insanlık için çok güzel bir örnektir. (c.c) Hz.’leri Efendimizi alemlere rahmet olmayı hoşgörüyü, affı, iyilik yapmayı, yumuşak huyluluğu, güler yüzlü olmayı, doğru sözlü olmayı, doğru özlü olmayı öğretmiştir. İslam Tasavvufu’na göre edep tüm güzel huyların süsüdür. Ebu Osman : İnsan bedeni için güzel edepten üstün olan bir şey görmedim. Kul edep ile dünya ve ahiret aleminde, yüksek hallere yüksek derecelere ulaşır demiştir İslamiyette her hareketinin her davranışının bir edebi vardır : Konuşmanın edebi, yemenin içmenin edebi, çalışmanın, oturup kalkmanın edebi v.s…. Kur’an-ı kerim helal kazanmamızı helal yememizi, kazançlarımıza haram karıştırmamayı, ölçü ve de tartıyı tam yapmayı emreder.Yemekten önce elleri yıkamak, yemeğe başlamadan önce besmele ile başlamak, sağ elimizi kullanarak yemek yemek, yemeğin içine üflememek başkalarını rahatsız edecek tiksindirecek hal ve hareketlerde bulunmamak ve yemek bittikten sonra elhamdülüllah demek yemeğin adabındandır.
    Konuşurken doğru konuşulmalı kimseye hakaretvari konuşmamalı, kırıcı ya da kötü söz söyleyip gönül kırmamalı, vaktini boş sözlerle harcamamalı, Büyüklerin yanında yüksek sesle konuşmamalı, dedikodu gıybet denilen illetden kaçınılmalı vara yoğa gerekli ya da gereksiz yemin etmemeli. Yüce Kur’an aşağıda yazıcağımız kimselere itaat edilmemesini emreder :
    Şu Yazılanlardan Hiç Birine İtaat Etme :
    1 - Çok günah işleyenlerden
    2 - Saldırganlardan
    3 - Yemin edip duaranlardan
    4 - Herkesi kınayanlardan
    5 - Aşağılşık insanlardan
    6 - Hayra engel olanlardan
    7 - Kaba insanlardan

8 - Söz getirip götürenlerden
    9 - Kötülükle damgalı olanlardan
    İşte bu kötü vasıfları taşıyan kimselerden uzak durmalı, bu tip insanlara uymamalı ve peşinden gidilmemelidir. Zira bunlar insanların ahlakını bozarlar.

DIŞARDA
    Level completed: 22%,
    Points required for next Level: 315
    Level completed: 22%, Points required for next Level: 315
    Overall activity: 0%
    Overall activity: 0%
    Achievements
    Nuralanur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Yer
    xxx
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    18

Standart Cevap: İslam Dininde Edep, iyi huy güzel terbiye demektir. Tasavvuf ehlileri edebi şö

Okudum abla Allah cc razı olsun

Rabbim bizleri edepli kullarındandan eylesin
    Allah’a bin kere hamd olsun. Sonra, ben cemiyetin iman selâmeti yolunda âhiretimi de feda ettim. Gözümde ne Cennet sevdası var, ne Cehennem korkusu. Cemiyetin, yirmi beş milyon Türk cemiyetinin imanı namına bir Said değil, bin Said feda olsun.

DIŞARDA
    Level completed: 0%,
    Points required for next Level: 0
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 75,0%
    Overall activity: 75,0%
    Achievements
    MaHiR 01 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Co Admin
    Yer
    Bir Boğaz yedi tepe
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    10

Standart Cevap: İslam Dininde Edep, iyi huy güzel terbiye demektir. Tasavvuf ehlileri edebi şö

Güzel paylaşım için emeğine sağlık.
    Cezakallahu Hayran...
    Ben cemiyetin îman selâmeti yolunda dünyamı da âhiretimi de feda ettim. Gözümde ne Cennet sevdası var, ne Cehennem korkusu. Cemiyetin, yirmibeş milyon Türk cemiyetinin imanı namına bir Said değil, bin Said feda olsun. Kur'ânımız yeryüzünde cemaatsiz kalırsa Cenneti de istemem; orası da bana zindan olur. Milletimizin îmanını selâmette görürsem, Cehennemin alevleri içinde yanmağa razıyım: Çünki; vücudum yanarken, gönlüm gül-gülistan olur.
    13.Asrın Müceddidi
    BEDİÜZZAMAN SAİD-İ NURSİ