Yalnız yanlış bir aşk için değil, bütün yanlışlar için, insan sağlam, istikrarlı ve kuvvetli bir hayat anlayışı geliştirmelidir. İnsan, hayatının ve felsefesinin temelleri ne kadar güçlü olursa, o kadar problemlere karşı direnci artar, olaylar önünde de dimdik, ayakta kalır.
Bunlar nasıl başarılacaktır?
1- Cinsellik tuzağına karşı tedbir alın. Kendinizi denetlemek ve kollamak için, kendi kendinize görev verin.
2- Yanlış yaptığınız zaman mutlaka kendinize bir ceza kesin. Bu üç gün, oruç tutma veya bir günde on günlük kaza namazı kılma olabilir.
3- Sizin gibi düşünenlerden ayrılmayın. Çünkü birlikteliğiniz kötülüklere karşı güç ve set olur.
4- Kendinizi, inancınızı ve moral değerlerinizi tanıtan, anlatan ve psikolojinizi güçlendiren kitaplar okuyun.
5- Kendinize iyi bir arkadaş grubu oluşturun. Sohbetler düzenleyin veya düzenlenen sohbetlere gidin. Böylece kendi denetiminizi daha iyi yaparsınız.
6- Günahların şiddetli ceza ve azaba dönüşeceğini unutmayın.
7- Cinselliğinizi tahrik eden sinema, kitap ve benzeri fantazilerden uzak durun.
8- İbadetlerinizi asla bırakmayın. Çünkü ibadetler, insanın en güçlü koruma polisleridir.
9- Sevginizi, aşkınızı Allah yolunda kullanmaya çalışın.
10- Günü ve zamanı geldiğinde evlenin. Evlilik, insanı cinsellik ve şehvet belâsından korur.
Bütün bunların yanında en önemli tedbir de şu olmalıdır:
Ben bir kulum. Bir imtihan yaşıyorum. Her davranışımın hesabını, her an karşıma çıkması muhtemel ölümle birlikte vermeye başlayacağım. Öyleyse her gece kendimi sorguya çekip, kendime sormalıyım:
Bu günkü manevî kazancım ne? Ölüme ne kadar hazırım? Bu denetim sizi zararlı olan her şeyden koruyacaktır.