Zerre iman ne demek?
Sual: Hiçbir iyilik ve ibadeti olmayan günahlar içinde yüzen bir kimseihlâsla kelime-i şehadeti söylese ve o hâl üzere ölse cennete gider mi?
CEVAP
Günahlar içinde yüzüp ibadetten uzak kimsenin imanla ölmesi çok zordur. Ancak imanla ölebilirsegünahlarının cezasını çektikten sonra elbette Cennete gider. Bir hadis-i şerif meali şöyledir:
(Kalbinde zerre kadar imanı olan kişi ateşten çıkar.) [BuhariMüslim
Tirmizi]
İbadeti ve iyiliği küçük görmemelidir. Basit sandığımız bir iyilik kurtuluşumuza sebep olabilir. Bir hadis-i şerif meali de şöyledir:
(Ömründe hiç hayır yapmayan bir Müslüman[başka Müslümanların ayağına batmasın diye] bir dikeni yoldan kaldırdı. Onun bu işi
Allah indinde makbul oldu ve Cennete gitti.) [Ebu Davud]
Sual: Zerre imanı olan Cennete mutlaka girecek deniyor. Zerre iman nedir?
CEVAP
Amentü’deki altı esasa inananPeygamber efendimiz ne bildirdiyse hepsine inandım
beğendim
hepsini kabul ettim diyen kimse
zerre imana kavuşmuş demektir.
Allah'ın rahmeti geniştirMuhammedün Resulullah demeye lüzum yok dense
İslamiyet ile alaka kesilir
zerre iman hasıl olmaz. Bir hadis-i şerif meali:
(Lâ ilahe illallah Muhammedün Resulullah diyerekkalbinde zerre kadar imanı olan kişi ateşten çıkar.) [Buhari
Müslim
Tirmizi]
İmanın altı şartına inanılsaiçinden birine
mesela Peygamberlerden birine inanılmasa
hatta bir farzı
bir sünneti beğenmese
o kimse mümin olamaz. Yani imanın altı şartına inanmamış olur.
Zerre imanla ölebilmek için de haramlardan kaçmayaibadetleri yapmaya çalışmalıdır. Çünkü işlenen günahlar iman nurunu söndürebilir
yani o insanı küfre sürükleyebilir.
Sual: Kelime-i şehadeti söyleyip imanla ölen herkes mutlaka Cennete girecek midir?
CEVAP
Zerre imana sahip olan elbette girecektir. Ancakibadet etmeyen ve günahlardan kaçınmayan imanını muhafaza edemez
küfre düşer. Muhafaza edebilen ise muhakkak Cennete girer.
Hazret-i Muaz anlatır:
Resulallah(Ya Muaz
Allahü teâlânın
kulları üzerine ve kulların Allahü teâlâ üzerine hakkı nedir) buyurdu. Ben de
(Allah ve Resulü daha iyi bilir) dedim. (Allahü teâlânın kulları üzerine hakkı
Allah’a [Onun bildirdiği gibi inanarak
beğenerek] ibadet etmeleri ve Ona şerik koşmamalarıdır. Kulların Allah üzerine hakkı da
Ona şerik koşmayanı azap etmemesidir) buyurdu. (Ya Resulallah insanlara bu müjdeyi vereyim mi?) diye sorunca
(Hayır
buna güvenirler de iyi işlerden vazgeçebilirler [diğer emir ve yasaklara riayet etmeyip felakete düşebilirler]) buyurdu. (Buhari
Müslim
Tirmizi)
Resulullah(Allah’tan başka ilah olmadığına
Muhammed’in Allah’ın Resulü olduğuna ihlasla şehadet eden [bunu muhafaza edip müslüman olarak ölen] herkese
Allahü teâlâ ateşi haram kıldı) buyurunca
(Ya Resulallah bunu insanlara haber vereyim mi?) dedim. (O zaman buna güvenirler de iyi işlerden vazgeçerler) buyurdu. (Buhari
Müslim
Tirmizi)
Hazret-i Muazbildiği şeyi gizlemek günahından kurtulmak için bunu vefatından az önce haber verdi.
Sual: Büyük günah işleyen müminler de Cennete girecek midir?
CEVAP
Şefaate kavuşursa hiç Cehenneme girmeden Cennete girecektir. Şefaat büyük günahlar için olacaktır. Zerre imanı olan kıyamette büyük nimete kavuşacaktır. Peygamber efendimizyemin ederek şöyle buyuruyor:
(Şunları yeminle söylüyorum:
1- Facir olan [çeşitli günahlar işleyen]maişetini kazanmaktan da ahmak olan mümin Cennete girecektir.
2- Günahları sebebiyle Cehennem ateşi yakmış olan da Cennete girecektir.
3- Kıyamette Allahü teâlâ hiç kimsenin hatırına hayaline gelmeyecek şekilde müminleri affedecektir.
4- Allahü teâlâöyle çok mağfiret edecek ki
İblis bile acaba ben de affolacak mıyım diye başını kaldıracaktır.) [Beyheki]
(Şunlar kimde bulunursa Allahü teâlâonun vücudunu Cehenneme haram eder
onu şeytandan ve nefsinden korur. Nefsi [günah olan] bir şeye heves ettiği halde nefsine hakim olup
onu yapmayan ve nefsi
[hayırlı bir şeyi
bir ibadeti] yapmak istemediği halde onu yapan
nefsinin şehvet ve gazabına hakim olur. Şunlar da kimde bulunursa
Allahü teâlâ onu rahmetine gark ederek Cennetine koyar: Bir yoksulu barındırmak
zavallı birine acımak
hizmetçiye iyi muamele etmek
ana ve babasına infak etmek.) [Deylemi]