5 sonuçtan 1 ile 5 arası

Konu: Tasavvufta Üç İlke: Zikir, Sabır, Şükür

Share
    Reyhani
    Reyhani - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)

Standart Tasavvufta Üç İlke: Zikir, Sabır, Şükür

Tasavvufta Üç İlke: Zikir, Sabır, Şükür

Zikir

Tasavvuf erbabı, aklından dünya ile ilgili işleri ve diğer insanları çıkarıp daima Tanrı'yı ve onun
    büyüklüğünü düşünmek ve O'nu anmak durumundadır. İşte zikir budur. Mevlana zikirle ilgili şunları
    söylemiştir:
    Yüce Allah buyurdu ki: " Ben, kulum beni nasıl sanırsa öyleyim ona; Kim beni anarsa, anarken onunlayım ben. Malında beni ananı, malımla anarım ben; toplulukta beni ananı, toplulukta anarım ben. Kendi kendine beni ananı, kendim anarım Ben(Mektuplar: 140).
    Bizim zikrimiz Allah Allahtır. Çünkü Allah'a ait olanlardanız., Allah'tan geliyor ve tekrar Allah'a gidiyoruz(Eflaki I:444).
    Birşeyi seven onu çok anar(Mektuplar:204)
    "Allah'ı zikredin" hitabı Hakk'ın ihsanı oldu. Ateşten bize nuru sığınak eyledi(Mesnevi II:1732).
    Zaman arı, su da Hakk'ı zikirdir. Bunun dışındakiler derttir, tasadır(Mesnevi IV: 447).
    Seni Hak'tan başka şeylerle meşgul eden dostlarınsa, hakikatte düşmanındırlar(Mesnevi IV:96).
    Yunus Balığın karnında ızdırap çekti. Ona ancak Hakk'ın tesbihi kurtarıcı oldu (Mesnevi II:3165).
    Balığın karnında tesbih edici olmasaydı, Orada kıyamete kadar mahpus kalırdı(mesnevi II:3166).
    Günlük namaz beş vakittir ama Aşıkların namazı devamlıdır(Mesnevi VI:2694).
    Mutasavvıflar ibadeti, sadece Allah'ı sevdikleri için yaparlar. Yoksa Allah'dan bir dünya menfaati istemek ve cennete girmek için değil. Mevlana, bu konuda şunları söylemiştir:
    Peygamber: "Eğer sen Allah'dan cennet istiyorsan, hiç kimseden bir şey isteme. Eğer kimseden bir şey istemezsen, cennetin ve Allah'ın yüzünün senin olacağına kefilim,
    buyurdu(Eflaki I:438).
    Tasavvufta zikir ibadettir. Sıradan insan günün belirli saatlerinde ibadet ederken Allah aşkı ile yanıp tutuşan insan, sürekli ibadet halinde ve dolayısıyla Allah ile beraber olacaktır. Çünkü seven, daima sevgilisi ile birlikte olmak ister. Ayrıca sadece kul Allah'ı anmaz, aynı zamanda Allah da kulu anmaktadır. Kul, Allah'ı nerede ve nasıl anarsa Allah da o kulu orada ve o şekilde anar.

Sabır

Tasavvufta insanın olgunlaşmasında sabrın büyük önemi vardır. Mevlana sabırla ilgili şunları söylemiştir:
    Tesbihlerin ruhu sabırdır. Sabır, başlı başına bir tesbihtir(Mesnevi II:3175).
    Allah yüzbinlerce kimya yarattı ama, insan sabır gibi bir kimya görmedi(Mesnevi III:1854).
    Sabret , zira sabırla güçlük ortadan kalkar. Sabır, ferahlığın anahtarıdır(Mesnevi III: 1848).
    Allah, kendi eserine bakanın yanında var, zatına bakanın yanında ise yoktur. Allah'dan başkasına kavuşmak ona gitmekle olur. Halbuki Allah'a sabır ile ulaşılabilir(Eflaki I:479).
    Mevlana'ya göre sabır, kişi için bir ibadet, Allah'ı düşünme ve anmadır. Allah'a ancak sabırla ulaşılabilir. Sabır aynı zamanda insan için bir ilaç ve huzura kavuşma yoludur.

Şükür

Tasavvufta şükür de önemli bir prensiptir. İnsan, onu yarattığı ve verdiği nimetler ve sağlık dolayısıyla Allah'a şükretmelidir. Mevlana şükür konusunda şunları söylemiştir:
    Hakk'a şükretmek herkese vaciptir. Ekşi yüzlü itirazcı mahrum ve meyus olur(Mesnevi 1:1587).
    Nimete şükür can; nimetse posttur. Zira şükür dosta götüren rehberdir(Mesnevi III:2912).
    Şükür, nimeti artırır(Mektuplar:204).
    Nimete şükürle gözlerin doyarsa, sen de fakirlere yüzlerce nimet dağıtırsın(Mesnevi III: 2914).
    Mevlana'ya göre şükretmeyen insan memnuniyetsiz, itirazcı, mahrum ve üzüntülü olur. Oysa şükür nimetleri artırdığı gibi, insanı Allah'a ulaştırır. Allah'a ulaşan insanın gönlü zengin olur ve bu yüzden cömert olup fakirlere yardım eder.

DIŞARDA
    Level completed: 46%,
    Points required for next Level: 540
    Level completed: 46%, Points required for next Level: 540
    Overall activity: 0%
    Achievements
    mihrab - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    21

Standart Cevap: Tasavvufta Üç İlke: Zikir, Sabır, Şükür

Allah CC razı olsun
    Sessizlik de bir çeşit konuşma sanatıdır

hasretin rüzgarında savrulan bir hayat

DIŞARDA
    Level completed: 0%,
    Points required for next Level: 0
    Level completed: 0%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 75,0%
    Overall activity: 75,0%
    Achievements
    MaHiR 01 - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Co Admin
    Yer
    Bir Boğaz yedi tepe
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    10

allah c.c razı olsun emeğine sağlık
    Ben cemiyetin îman selâmeti yolunda dünyamı da âhiretimi de feda ettim. Gözümde ne Cennet sevdası var, ne Cehennem korkusu. Cemiyetin, yirmibeş milyon Türk cemiyetinin imanı namına bir Said değil, bin Said feda olsun. Kur'ânımız yeryüzünde cemaatsiz kalırsa Cenneti de istemem; orası da bana zindan olur. Milletimizin îmanını selâmette görürsem, Cehennemin alevleri içinde yanmağa razıyım: Çünki; vücudum yanarken, gönlüm gül-gülistan olur.
    13.Asrın Müceddidi
    BEDİÜZZAMAN SAİD-İ NURSİ

DIŞARDA
    Level completed: 35%,
    Points required for next Level: 130
    Level completed: 35%, Points required for next Level: 130
    Achievements
    nazgülüm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    18

Emeklerinize sağlık Abi.Allah razı olsun.

DIŞARDA
    Level completed: 27%,
    Points required for next Level: 146
    Level completed: 27%, Points required for next Level: 146
    Overall activity: 16,7%
    Overall activity: 16,7%
    Achievements
    kuzat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Vip Özel Üye
    Yer
    İstanbul
    Post Thanks / Like
    Tecrübe Puanı
    15

"Sabır nusret bulmanın,kadri yüce olmanın ve şerefli yaşamanın sebep ve anahtarıdır."