Yirmi yedinci mektub'un zeyli ve Ikinci kismi

(Hulûsi-i Sânî ve büyük bir âlim olan Sabri Efendinin fikralaridir.)

Meb'us-u Âlem Aleyhissalâtü Vesselâm Efendimiz Hazretlerinin insanlari hayrette birakan ve cüz'î suûru olana iman-i kâmil bahseden, fevkalhad ve hârikulâde mânen bin envâ-i mu'cizât-i Ahmediyeyi ihtiva eden ve pek âli ve azîm kiymeti müsbet ve müsellem bulunan On Dokuzuncu Mektubun dördüncü cüz'ünü, nazar ve teveccüh-ü fâzilânelerinde min-gayr-i haddin vekilleri bulundugum mûmâileyh Hulûsi Beyefendiye irsal kilinmak üzere istinsaha baslamistim.
Bin mucize-i Muhammediye münderic olan On Dokuzuncu Mektup, mukaddemen dahi arz edildigi vecihle, arzumun fevkinde pek ziyade ulvî ve nuranî mebâhis ve vekâyi-i risalet-meâbiyeyi beyan ve müjdeyle ruh ve kalb-i âcizîyi bahâr-i âlem gibi gül ve gülistanliga çevirmistir. Bu hususta kalben hisseyledigim duygulardan mütevellid ve lâzimü'l-arz medh ü senâyi gayet parlak bir tarzda arzetmek, ehass-i emelim ise de, maalesef söylemekten âciz bulundugumu beyanla iktifa ediyorum. Yalniz su noktayi hissettim ki:
O vekâyide siz cismen degilse de, fakat ruhen, Server-i Kâinat Efendimiz Hazretleriyle beraber idiniz tasavvur ediyorum. Zira o vekayi-i mezkûrenin künyesiyle, mevkiiyle, an'anesiyle kat'iyen müsahede ve ol vecihle nakil ve tahrir buyurdugunuza kani ve kailim.
On Altinci Mektubu Atabey'e giderken götürdüm. Ekseri noktalar bir kisim ihvâni aglatti. Ve amcazâdem Zühdü Efendi, On Altiyi okuyunca, "Simdiye kadar bilmedigim ve görmedigim nuranî ve pek kesretli sürur-u mânevîyi ihtiva eden bir pencere bugün kalbimde açildi. Su pencereden hâsil olan netâyici yazmak iktidarimin fevkinde ise de, avn-i Ilâhîye dayanarak bir arîzayla arz etmek ehass-i emelimdir. Nihayetsiz selâm ve hürmetlerimi teblige tavassutunuzu rica ederim" dediler.
Sabri
• • •
Gönül ister ki, hemen Risaletü'n-Nur'un umumunu yaziversem de mâmelekimde bulunan dürr-i yektâlari istidadim nisbetinde mütalâaya baslasam.
Otuz Birinci elmas külliyatini avn-i Hak ve inâyet-i ekremîleriyle iki gün evvel ikmale muvaffak oldum. Ahmed kardesime ait derkenari tefhim ettim.