DIŞARDA
Level completed: 0%,
Points required for next Level: 0
Overall activity: 0%
Achievements

Altinci Sua
Altinci Sua
Yalniz Iki Nüktedir.

[Namazdaki tesehhüdde bulunan
-1-
ilâ âhirenin iki noktasina gelen iki suâle iki cevaptir. Tesehhüdün sâir hakikatlerinin beyani baska vakte tâlik edilerek bu Altinci Suâda yüzer nüktesinden yalniz Iki Nüktesi muhtasar bir sûrette beyan edilecek.]
Birinci Sual: Tesehhüdün mübarek kelimâti, Miraç gecesinde Cenâb-i Hak ile Resulünün bir mükâlemeleri oldugu halde, namazda okunmasinin hikmeti nedir?
Elcevap: Her mü'minin namazi, onun bir nevi miraci hükmündedir. Ve o huzura lâyik olan kelimeler ise Mirac-i Ekber-i Muhammed Aleyhissalâtü Vesselâmda söylenen sözlerdir. Onlari zikretmekle o kudsî sohbet tahattur edilir. O tahatturla o mübarek kelimelerin mânâlari cüz'iyetten külliyete çikar ve o kudsî ve ihâtali mânâlar tasavvur edilir veya edilebilir. Ve o tasavvur ile kiymeti ve nuru teâlî edip genislenir.
Meselâ: Resul-i Ekrem Aleyhissalâtü Vesselâm, o gecede Cenâb-i Hakka karsi selâm yerinde

demis. Yani, "Bütün zîhayatlarin, hayatlariyla gösterdikleri tesbihat-i hayatiye ve Sânilerine takdim ettikleri fitrî hediyeler, ey Rabbim, sana mahsustur. Ben dahi bütün onlari tasavvurumla ve imanimla sana takdim ediyorum."
1- Bütün tahiyyeler, bütün mübarekler, bütün salâvat ve duâlar ve bütün kelimat-i tayyibe Allah'a mahsustur." Buhari, Ezân: 148, 150, el-Amel Fi's-Salât: 4, Isti'zân: 3, 28, Da'avât: 16, Tevhîd: 5; Müslim, Salât: 56, 60, 62; Ebû Dâvud, Salât: 178; Tirmizî, Salât: 100, Nikâh: 17; Nesâî, Tatbîk: 23, Sehv: 41, 43-45, 56, 100-104; Ibn-i Mâce, Ikâme: 24; Nikâh: 19; Dârimî, Salât: 84, 92; Muvatta', Nidâ': 53, 55; Müsned, 1:292, 376, 382... 4:409.