BAYRAM BAKLAVASI




MALZEMELER :
1 su bardagi süt
2 yumurta
½ su bardagi cicek yagi
3 yemek kasigi tereyagi (odasicakliginda)
1 çorba kasigi sirke
1 pkt kabartma tozu
aldigi kadar un
1 pk nisanta (bugday)
dövülmüs ceviz
1 pk. Margarin (tereyagi) (üzeri için)
SERBETI IÇIN :
8 Su bardagi toz seker
8 su bardagi su
yarim limon suyu

YAPILISI :
Önce guzel ihlasla cekilen bir Bismillahirrahmanirrahim, ile benim elim degil Aise , Fatima anamizin eli diyerek basliyoruz baklavamiza...
Sütü ,yumurtalarimizi , ciçek yag ve tereyagi (eritilmeden ) -margarinde olabilir- , sirkeyi bir kaba koyup bir guzel hepsini karistiriyoruz,
sonra unu ve kabartma tozunu katiyoruz, burada aldigi kadar un katiyoruz, bu aldigi kadar unu tarifleri uygularken hic sevmem aldigi kadar ama ne kadar diye sorarim hatta kizarim tarifi yazanlara ama simdi onlari daha iyi anliyorum, neyse hamurumuza devam ediyoruz kulak memesi yumuksakligina ulasmadan biraz daha sert bir hamur elde edene kadar yoguruyoruz.Hamur kivama gelince yarim saat dinlendiriyoruz.
Hamur dinlendikten sonra 5 ana parçaya bölüyoruz, baklavamiz bes katli olacak, bir ana parcayida 15 yardimci parcaya bölüyoruz proje gibi mubarek
Sonra bu 15 parçayi tek tek merdane ile cay tabagi büyüklügünde aciyoruz,
bu 15 parçayi açtikça üst üste koyuyoruz, hamurun yapismamasi için her kata nisasta serpiyoruz, 15 parçanin açilmasi tamamlandiktan sonra hepsi bir arada iken yani 15 ide ustuste bir halde merdane ile tepsi büyüklügünde açiyoruz. Biraz kaymalar olabiliyor olsun en alt kat oldugu icin uzulmeyin devam ,
hamurumuz tepsi buyuklugunu alinca yaglanmis tepsimize ilk katimizi koyuyoruz. Üzerine bolll bol dövülmüs cevizimizi serpiyoruz.
Ve baklavamizin temelleri atildi …
Diger 2.3.4.ve 5. ana parçalarda 15’erli bölünüp ayni sekilde açiliyor, her kata bol bol ceviz serpistiriyoruz.
Tamami bittikten sonra el bileklerimiz oldukca agrimis ama baklavayi bitirmis olmanin sevinci ile kesmeye basliyoruz.
BAKLAVANIN KESIM SEMASI

Kesim islemi bittikten sonra üzerine 1 pk margarin veya tereyagimizi eritip döküyoruz..
nihayet pisirme safhasina geldiiik..en zor kisim !
Agir agir çikacaksin bu merdivenlerden
Eteklerinde günes rengi bir yigin yaprak…
Yazari kimdi ?
Agir agir düsük derecede pisiyoruz ki icini ceksin , üstü cabuk kizarabilir ama içi tam pismeyebiliyor bunun icin dikkatli pisirilmesi gerekiyor.
Baklavamiz pisdikten sonra sogumasi için bekliyoruz, bir taraftan serbetini hazirlamaya baslayabiliriz
sona yaklastik
Seker ve suyu bir tencereye koyup kaynatiyoruz, serbet koyulasmaya baslayinca limon suyunuda katiyoruz, biraz daha kaynatiyoruz..
Püf nokta : Serbetin tam kivamina geldigini daha kolay anlayabilmemiz icin koyulasinca tirnagimiz üstüne bir damlacik damlatiyoruz, boncuk gibi durur ve akmazsa serbet olmus demektir
Serbeti baklavamizin üzerine döktükten sonra tepsinin üstünü baska bir tepsi ile kapatip en az bir gece –veya gün- beklemesi gerekiyor serbeti içine cekmesi icin.
Tavsiye : Arife gecesi islatip bayram sabahi acilisi yapmak cok guzel oluyor )
Dilerseniz üzerine dövülmüs cam fistigida serpebilirsiniz.
AFIYET OLSUN.