1/871- Enes b. Mâlik'ten (Radıyaiiahüanh)
Bir kişi Hz. Peygamber'e geldi ve dedi ki: 'Ey Allah'ın Rasûlü, Allah'ın bana farz kıldığı namazı bildir!'
RasÛlullah (Sallaüahü aleyhi ve sellem) '.
"Allah kuluna beş (vakit) namazı farz kıldı" buyurdu.
'Bundan önce ya da sonra bana (emredilen) bir farz var mı?'
"Allah kuluna beş (vakit) namazı farz kıldı." RasÛlullah bu sözünü üç kere tekrarladı. Bunun üzerine o kişi:
'Seni hak (din) ile gönderen (Allah'a) yemin ederim ki buna ne bir şey ilâve edeceğim ve ne de bir şey eksilteceğim' deyince RasÛlullah:
"Eğer sözünde durursa cennete girer" dedi.
2/872- İbn Abbas (Radıyallahü animma) anlattı
Peygamberinize (önce) elli (vakit) namaz farz kılındı, o Peygamber (SaiiaUahu aleyhi ve seiiem) izzet ve celâl sahibi Allah'tan bunu azaltmasını dileyince Allah beş (vakit) namazı emretti.
3/873- Enes b. Mâlik'ten (Radıyaitaha anh)
Rasûlullah (Saiiaiiahu aleyhi ve sellem) şöyle anlattı:
"(Miraç gecesi) Yüce Allah ümmetime elli (vakit) namazı emretti. Bu emri alıp dönerken Musa'ya uğradım, 'Yüce Allah ümmetine neyi farz kıldı?'diye sordu.
Ben de 'Allah onlara elli (vakit) namazı emretti' dedim.
Bunun üzerine Musa; 'Yüce Rabbine müracaat et, (azaltmasını iste,) zira ümmetin bunu (tam) yapamaz' dedi.
Ben de İzzet ve celâl sahibi Rabbime müracaat ettim ve yansını indirdi. Musa'nın yanına uğradım ve durumu haber verdim. O tekrar:
'Rabbine geri dön, (azaltmasını iste,) zira ümmetin bunu yapamaz' dedi. Rabbime müracaat ettim ve şöyle buyurdu:
'Bu emir beş (vakittir) ve elli (vakte) denktir. Verilen söz benim katımda değişmez.'
Tekrar Musa'nın yanına uğradım. Bana:
'Rabbine müracaat et!' deyince kendisine:
'Mükemmel ve ulu olan Rabbimden utanıyorum'diye cevap verdim,"
(Rasûlullah anlatmasına şöyle devam etti
"Sonra beni (Cebrail) oradan aldı ve Sidretü'l-müntehâ'ya getirdi, beni öyle renkler sardı ki ne olduğunu bilmiyorum. Sonra cennete götürül*düm, ne göreyim orada inciden kubbeler var ve onun toprağı da misktir."
4/874- Hz. Âişe annemiz (Radıyaiiahn anhâ) anlattı
Namaz önce ikişer rekat farz kılındı. Sonra Rasûlullah (SaiiaHaim alevin ve ) ikâmet halinde namazı artırdı ve yolculukta eski halinde bıraktı.
5/875- İbn Abbas (Radıyaiiahuanhama) anlattı;
İzzet ve celâl sahibi Allah, namazı Peygamberinizin diliyle mukim olana dört, yolcuya iki ve korku halindekikişiye tek rekat kılmasını emretti.
NOT: Bu rivayette İbn Abbas'tan gelen korku namazının anlaşılmasında problem var:
Korku namazının ikamet halinde dört ve yolculukta iki rekat olması ittifakla sabit bir hükümdür. Savaşta imkan bulunursa (pasif savunma vb. durumlarda) ordu iki kısma ayrılır; İki rekat kılınan namazın bir rekatı imamla, diğeri de münferiden kılınır. İbn Abbas bu rivayette ordunun iki ayrı grubunun imamla kıldıkları birer rekatı zikretmiş olabilir, daha sonra kendileri bir rekatı münferiden kılarlar. Çünkü imamın iki, ama cemaatin bir rekat kılması diğer bütün rivayetlere ve temel esaslara uygun değildir. Tahavî (v.321/933) İbn Abbas'tan bu konuda iki zıt rivayetin bulunduğunu zikreder; biri Mücahit'ten gelen "bir rekat' rivayeti, diğeri Ubeydullah b. Abdullah'tan gelen 'iki rekat' rivayetidir. Bir konuda iki zıt rivayet bulunduğunda ikisi de terk edilir ya da zıt olan rivayet temel esaslara uygun olarak tevil edilir.
6/876- Abdulah b. Ömer'den (RadıyaiiaM anhüma)
(Miraçta) namaz elli vakit, Cünüplükten dolayı yedi kere gusül ve idrardan dolayı da yedi kere abdest emredilmişti. Rasûlullah (Saiiaiiahtı aleyhi ve seüem) orada bu (farzların) azaltılmasını istemeye devam etti, tâ ki namaz beş vakit, Cünüplükten dolayı bir gusül ve idrardan dolayı bir kere abdest emredildi.