16/90- Süphesiz Allah, adaleti, iyilik yapmayi, yakinlara yardim etmeyi emreder; hayasizligi, fenalik ve azginligi da yasaklar. O, düsünüp tutasiniz diye size ögüt veriyor.

2/282- Ey iman edenler! Belli bir süre için birbirinize borçlandiginiz zaman bunu yazin. Aranizda bir yazici adaletle yazsin. Yazici, Allah’in kendisine ögrettigi sekilde yazmaktan kaçinmasin, (her seyi oldugu gibi dosdogru) yazsin. Üzerinde hak olan (borçlu) da yazdirsin ve Rabbi olan Allah’tan korkup sakinsin da borçtan hiçbir seyi eksik etmesin (hepsini tam yazdirsin). Eger borçlu, akli ermeyen, veya zayif bir kimse ise, ya da yazdiramiyorsa, velisi adaletle yazdirsin. (Bu isleme) sahitliklerine güvendiginiz iki erkegi; eger iki erkek olmazsa, bir erkek ve iki kadini sahit tutun. Bu, onlardan biri unutacak olursa, digerinin ona hatirlatmasi içindir. Sahitler çagirildiklari zaman (gelmekten) kaçinmasinlar. Az olsun, çok olsun, borcu süresine kadar yazmaktan usanmayin. Bu, Allah katinda adalete daha uygun, sahitlik için daha saglam, süpheye düsmemeniz için daha elverislidir. Yalniz, aranizda hemen alip verdiginiz pesin ticaret olursa, onu yazmamanizdan ötürü üzerinize bir günah yoktur. Alis-veris yaptiginiz zaman da sahit tutun. Yazana da, sahide de bir zarar verilmesin.72 Eger aksini yaparsaniz, bu sizin için günahkârca bir davranis olur. Allah’a karsi gelmekten sakinin. Allah size ögretiyor. Allah her seyi hakkiyla bilendir.73 72-73

38/26- Ona dedik ki: “Ey Dâvûd! Gerçekten biz seni yeryüzünde halife yaptik. Insanlar arasinda hak ile hüküm ver. Nefis arzusuna uyma, yoksa seni Allah’in yolundan saptirir. Allah’in yolundan sapanlar için hesap gününü unutmalari sebebiyle siddetli bir azap vardir.”

4/135- Ey iman edenler! Kendiniz, ana babaniz ve en yakinlarinizin aleyhine de olsa Allah için sahitlik yaparak adaleti titizlikle ayakta tutan kimseler olun. (Sahitlik ettikleriniz) zengin veya fakir de olsalar (adaletten ayrilmayin). Çünkü Allah ikisine de daha yakindir. (Onlari sizden çok kayirir.) Öyle ise adaleti yerine getirmede nefsinize uymayin. Eger (sahitlik ederken gerçegi) çarpitirsaniz veya (sahitlikten) çekinirseniz (bilin ki) süphesiz Allah yaptiklarinizdan hakkiyla haberdardir.

4/58- Allah size, emanetleri mutlaka ehline vermenizi ve insanlar arasinda hükmettiginiz zaman adaletle hükmetmenizi emrediyor. Dogrusu Allah, bununla size ne güzel ögüt veriyor! Süphesiz ki Allah hakkiyla isitendir, hakkiyla görendir.

42/15- (Ey Muhammed!) Bundan dolayi sen çagriya devam et ve emrolundugun gibi dosdogru ol. Onlarin heva ve heveslerine uyma ve söyle de: “Ben Allah’in indirdigi her kitaba inandim ve aranizda adaleti gerçeklestirmekle emrolundum. Allah bizim de Rabbimiz, sizin de Rabbinizdir. Bizim islediklerimiz bize, sizin isledikleriniz sizedir. Bizimle sizin aranizda tartisilacak bir sey yoktur. Allah hepimizi bir araya toplayacaktir. Dönüs de ancak O’nadir.”

5/42- Onlar, yalani çok dinleyen, harami çok yiyenlerdir. Eger sana gelirlerse ister aralarinda hüküm ver, ister onlardan yüz çevir. Onlardan yüz çevirecek olursan sana asla hiçbir zarar veremezler. Eger hükmedecek olursan aralarinda adaletle hükmet. Çünkü Allah, âdil davrananlari sever.

5/8- Ey iman edenler! Allah için hakki titizlikle ayakta tutan, adalet ile sahitlik eden kimseler olun. Bir topluma olan kininiz sizi adaletsizlige itmesin. Adil olun. Bu, Allah’a karsi gelmekten sakinmaya daha yakindir. Allah’a karsi gelmekten sakinin. Süphesiz Allah yaptiklarinizdan hakkiyla haberdardir.

57/25- Andolsun, biz elçilerimizi açik mucizelerle gönderdik ve beraberlerinde kitabi ve mizani (ölçüyü) indirdik ki, insanlar adaleti yerine getirsinler. Kendisinde müthis bir güç ve insanlar için birçok faydalar bulunan demiri yarattik (ki insanlar ondan yararlansinlar). Allah da kendisine ve Resüllerine gayba inanarak yardim edecekleri bilsin. Süphesiz Allah kuvvetlidir, mutlak güç sahibidir.

6/115- Rabbinin kelimesi (Kur’an) dogruluk ve adalet bakimindan tamdir. Onun kelimelerini degistirebilecek yoktur. O, hakkiyla isitendir, hakkiyla bilendir. 60/8- Allah sizi, din konusunda sizinle savasmamis, sizi yurtlarinizdan da çikarmamis kimselere iyilik etmekten, onlara âdil davranmaktan men etmez. Süphesiz Allah âdil davrananlari sever.

7/181- Yarattiklarimizdan, hakka sarilarak dogru yolu gösteren ve hak ile adaleti gerçeklestiren bir topluluk vardir.

7/29- De ki: “Rabbim adaleti emretti. Her secde yerinde yüzlerinizi (ona) dogrultun. Dini Allah’a has kilarak ona ibadet edin. Sizi baslangiçta yarattigi gibi (yine ona) döneceksiniz.”

7/59- Andolsun, Nûh’u kendi kavmine peygamber olarak gönderdik de, “Ey kavmim! Allah’a kulluk edin. Sizin için O’ndan baska hiçbir ilah yoktur. Süphesiz ben sizin adiniza büyük bir günün azabindan korkuyorum” dedi.