Ve Umer (R): Ben namazda iken ordumun mühimmatını hazırlar, tertîb ve tanzîm eylerim, demiştir .
25-.......Bana İbnu EbîMuleyke, Ukbe ibnu'l-Hâfis(R)'den ha*ber verdi. O şöyle demiştir: Ben Peygamber ile beraber ikindi nama*zını kıldım. Peygamber namazdan selâm verince, sür'atle kalktı; acele acele kadınlarından birinin yanına girdi. Sonra dışarı çıktı ve sür'at*le gitmesinden dolayı cemâatin yüzlerindeki hayretlerini gördü de: "Ben namazda iken bizde biraz altın bulunduğunu hatırladım. Ve bizim yanımızda akşama ulaşmasım-yâhud şöyle dedi: Bizim yanı*mızda gece geçirmesini- istemedim de, onun taksim edilip dağıtılma*sını emrettim" buyurdu .
26-.......Ebû Hureyre (R) şöyle dedi: Rasûlullah (S) şöyie bu*yurdu: "Namaz için ezan okunduğu vakit şeytân, ezanı işitmemek için (yâhud ezan sesini duymayacak yere kadar; yâhud ezanı duyma*sın diye) yüzgeri edip (telâşla) yellene yellene kaçar. Müezzin (ezam bitirip) sustuğu zaman, döner gelir. Namaz için ikaamet edilince, yi*ne arkasını dönüp kaçar. îkaameti bitirip susunca yine dönüp gelir. Artık devamlı insanla bulunur da ona: Namazdan evvel hiç aklında olmayan şeyleri hatırla, der durur. Tâ insan kaç rek'at kıldığını bil*mez oluncaya kadar"
Ebû Seleme ibnu Abdirrahmân: Sizden herhangi biriniz bunu yaptığı zaman oturur hâldeyken iki secde yapsın, dedi. Ve Ebû Sele*me bunu Ebû Hureyre(R)'den işitmiştir .
27-.......Bana ibnu EbîZi'b, Saîd el-Makburî'den haber verdi.
O şöyle demiştir: Ebû Hureyre şöyle dedi: İnsanlar, Ebû Hureyre Pey-gamber'den çok hadîs rivayet ediyor, deyip duruyorlardı. Bir adama kavuştum da ona:
— Rasûlullah (S) dün gece yatsı namazında ne okudu? Diye sordum.
O zât: :r
— (Ne okuduğunu) bilmiyorum, dedi.
Ben:
— Sen o namazda hâzır bulunmadın mı? dedim .
O:
— Evet, bulundum, dedi . (Ebû Hureyre dedi ki
— Lâkin ben Rasûlullah'ın o namazda şu ve şu süreleri okuduğu*nu bilmekteyim, dedi.