Herkesin kalın barsağında gaz üretilir. Aslında bütün gün rahatsızlık yaratır.







Barsak Gazının Bileşimi







Barsak gazı başlıca beş maddeden oluşur: Oksijen karbondioksit ve :-):-):-):-)n. Kötü koku genellikle bileşimde daha az miktarlarda bulunan hidrojen sülfid ve amonyak gibi diğer maddelerden kaynaklanır.







Azot ve oksijen soluduğumuz havada bulunur ve hava yutulduğunda barsak gazının içinde bulunabilirler. Karbondioksitin bir bölümü ince barsakta üretilir. Hidrojen kalın barsaktaki bakteriler tarafından fermantasyonuyla oluşur.







Barsak Gazına Neden Olan Gıdalar







Aşırı gaz oluşmasına neden olabilecek gıdalar arasında nohut ve fasulye mısır ve şalgam bulunmaktadır. Bir sindirim enzimi olan laktoz yetersizliği olanlarda süt ürünleri de sorun yaratabilir. Fazla lifli gıdalarla beslenme ve hacim oluşturucu müshillerin kullanımı da aşırı miktarda barsak gazına yol açabilir.







Önlemler







Bazen gazın kaynağı bir hastalık değildir.







Çok can sıkıcı olabilse de özellikle fasulye ve süt yemekten kaçınarak bu durumun düzeldiğini keşfederler.







Yutulmuş Hava







Yutulan hava barsak gazlarının küçük bir bölümünü oluşturur. Diğer taraftan yiyecek ve içeceklerle birlikte ya da başka nedenlerle yutulabilir. Çok hızlı yemek ya da sakız çiğnemek soruna katkıda bulunabilir. Geğirme ve karnın üst bölümündeki basınç hissi yutulmuş havanın bir sonucu olabilir. Hava yuttuğunuzun farkına varmayabilirsiniz. Gazlı içecekler midede karbondioksit açığa çıkararak gaz oluşmasına yol açabilir.







Yutulan havanın bir bölümü gıdalarla birlikte ince barsağın içinde ilerler. Bu havanın bir kısmı vücut sıvılarında çözünür ve sonuçta akciğerler yoluyla atılır.