Bismillahirrahmanirrahim

Mevla Teala muttaki kullara cennet hazırladığını buyurmuştu.Şu hadis-i kudsi de bu ayetimizi te'kid eder:
''Salih kullarım için göz görmedik, kulaklar işitmedik, hiçbir beşerin kalbine gelmeyen nimetler hazırladım.''

Şimdide kendilerine cennetler hazırlanan bu muttaki kullarının vasıflarını beyan ediyor.

(Ders ayeti)
''O muttaki kullar öyle kullardır ki, bollukta da, daelıkta da infakta bulunurlar.Öfkelerini yutarlar ve insanların kusurlarını affederler.Allah (-u Teala) ihsan edenleri sever.''

Bakın! Dikkat edin! Muttaki olmak için evvela infak (verme) huyun olacak.
Sure-i Ali İmran'ın şu ayeti kerimesinde de buyuruluyor ki;
''Sevdiğiniz şeylerden infak edinceye kadar asla takvaya nail olamazsınız ve her ne şey infak ederseniz şüphe yok ki Allah (-u Teala) hakkıyla bilir.''(Bakara 92)

Allah yoluna ver gitsin.Asıl verdiğin zaman onu koluna takmış olursun.O muttakilerin ikinci hususiyetide öfkelerini yutmalarıdır.Öfkelendiğinde onun esiri olmak kötü bir huydur.Müslümanlar kızdıkları zamanda da Allah'ın emrine göre hareket ederler.İçlerine kin ve gazap geldiğinde onu izhar edipte öç almaya çalışmazlar.Öfkelendikleri zaman nefislerine hakim olurlar, gazaplarını gidermeye çalışırlar.
O muttaki kullar öfkelerini yutmakla kalmaz, hemde insanları affederler.Zümer Suresinde Cenab-ı Hak buyuruyor ki:
''O kimseler ki, sözü dikkatle dinlerler, sonra en güzeline tabi olurlar.İşte onlar o kimselerdir ki, Allah onları hidayete erdirmiştir.Ve ancak onlar akıl sahipleridir.''(Zümer 18)

Neden? Çünkü onlar en güzele tabi olmuşlardır.
İslamda kahraman:Güçlü kuvvetli olan değil öfkesini yutandır.Bir kimse karşısındakine bir tokat atmış olsa bu seyyiedir.

Şura suresinde buyuruluyor ki:
''Bir kötülüğün cezası da onun misli bir kötülükledir.Fakat kim affeder ve islahta bulunursa artık onun mükafatı Allah'a aiddir.Şüphe yok ki O, zalimleri sevmez.''(Şura 40)

Yine Fussilet suresinde Mevla buyuruyor:
''İyilikte kötülükte musavi olamaz.Kötülüğü ol bir muamele ile defetki o en güzeldir.''(Fussilet 34)

Bakın ayette ''O güzeldir'' buyurulmadı, ''O en güzeldir'' buyuruldu.

Ayetlerimizden anlaşıldığı üzere yapılan bir kötülüğe aynı ile mukabele etmektense affetmek daha iyidir.Affetmenin de güzeli vardır.O da kötülük yapan kimseye ihsanda bulunmaktır.Bunuda ancak hakiki manada muttaki olanlar yaparlar.

Mesela birisi sana tokat attı eğer bir tokat da sen ona atarsan bu birinci dereceye girer.Affettim seni dersen bu ikinci dereceye girer.Sana tokat atan adamı döveceklerdi, sen gittin onu kurtardın bu da üçücü dereceye girer.Çünkü ne buyurulmuştu:
''Onlar öyle kimselerdir ki Kuran'ı Kerim'i dinliyorlar ve ve en güzeline tabi oluyorlar.''

Bunu yapabilirmisiniz? Size birisi bir fındık kadar kötülük yapsa siz bir ceviz kadar karşılık verirsiniz.Korkarım Türkiye cevizi size kafi gelmez.Hindistan cevizi kadar karşılık verirsiniz.Eğer en güzele tabi olmazsak dünyada bir iş göremeyiz.

Bir kimseye bir kötülük yapılsa, o hemen:''Allah seni kahretsin.'' ''Allah sana lanet etsin.'' gibi beddualarda bulunuyor.''Ya Rabbi bunu islah eyle, yola al.'' diye etmiyor.İçimizde değirmen dönüyor, demir tanesi öğütüyor.Bu arada zikirdende geri kalınıyor diğer ibadetlerden de...

Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve sellem) in torunu Hazreti Hasan (Radıyallahu anh) bir gün sofrada yemek yiyordu.Yanında misafirleride vardı.Hazreti Hasan'ın kölesi tencere ile Hazreti Hasan'ın yanından geçerken tencere elinden kaydı ve yemek Hazreti Hasan'ın üzerine döküldü.Köle onun kızacağı korkusuyla hemen:
''Öfkelerini yutarlar ve insanların kusurlarını affederler.'' ayetini okudu.Bunun üzerine Hazreti Hasan gazabını yuttu ve affettim seni dedi.Köle devamla:
''Allah ihsan edenleri sever.'' ayetini okuyunca Hazreti Hasan:''Seni azad ediyorum ve falanca kızla da evlendiriyorum.Bütün masraflarınızda bana ait olsun'' buyurdu.

Ne kadar güzel bir ahlak misali değil mi? Rabbim cümlemizi bu güzel ahlakla ahlaklanan kullarından eylesin.Amin.

Ders ayetimiz muttaki kulları anlatmaya devam ediyor.Daha kimlerdir o muttakiler:
''Ve (o takva sahipleri) bir günah işledikleri veya nefislerine zulum ettikleri zaman Allah'ı anarak hemen günahlarının bağışlanmasını isterler.Hemde onlar yaptıkları günaha bile bile ısrar etmezler.''

İşte muttaki kullar bunlardır.Bunların mükafatna gelince:
(Ders ayeti)
''İşte onların mükafatı Rabblerinden bir mağfiret ve altlarından nehirler akan cennetlerdir.Orada ebedi olarak kalacaklardır.Amel edenlerin mükafatı ne güzledir.''

Bu ayetlerle amel etmeye ve bu mükafatlara nail olmaya çalışalım.