Ferİa bint-i Malik şöyle anlatıyor: Resulullah'a (as), "kocam kendisine a-it olan kölelerini aramak üzere çıktı. Köleler eve dönerken ona yetişmiş ve o-nu öldürmüşler. Ben ana babamın yanına dönmek istiyorum. Zira kocam bana ne içinde oturacağım bir yer, ne de geçimimi temin edecek bir nafaka bıraktı" dedi. Resulullah (as), "evet, dönebilirsin" dedikten sonra Resulullah'ın (as) yanından ayrıldım. Kaldığım odaya ya da mescide ulaşmış*tım ki Resulullah (as) ya kendisi beni çağırdı ya da bana birini göndererek haber saldı. Yanına vardığım zaman bana, "ne demiştin?" diye sordu. Ben de daha Önce dediklerimi tekrar anlattım. Bana şöyle dedi: "Dul kalan kadınlar için belirlenen bekleme süresi sona erinceye kadar şu anda kaldığın beyinin evinde bekle". Ben, "ben 4 ay 10günlük bekleme süresini tamamladım", de*dim. Resulullah'ın (as) vefatından sonra Osman kendi döneminde bana ha*ber göndererek bu durumu sordu. Ben de ona olup biteni anlattım. Osman bu hadise tabi olup hükümler verdi.
Ehl-i Sünnet alimleri bu hadisi rivayet etmişlerdir.
Resulullah (as), Kays b. Şemas'ın hanımı ve Cemile bint-i Abdullah b. Ü-beyy için de şöyle bir fetva vermiştir: Cemile'nİn kocası kendisini boşaldığın*da Resulullah (as) O'na -kocasının evinde- bir hayız müddeti bekledikten sonra babasının evine dönmesini-emretti.
Bu hadisi îmam Nesaî rivayet etmiştir.
Ebu Davud ve Tirmizî'nin kitaplarında geçen ve İbn-i Abbas'tan rivayet olunan bir hadiste şöyle geçiyor: Kays b. Sabit karısını boşamıştı. Resulullah (as) O'na bir hayız müddeti beklemesini emretti.
Rebi bİntİ Muavvİz'den rivayet olunan ve yine îirmîzî'de yeralan bir ha*berde geçtiğine göre Rebi bint-i Muavviz kocasından boşanmıştı. Resuluilah (as) O'na bir hayız müddeti beklemesini emretti. Yahut Müslümanlar tarafın*dan böyle davranması emredildi. İmam Tirmizî şöyle diyor: "Rehi'in rivayet ettiği hadis sahihtir. Ona bir hayız müddeti beklemesi emredilmiştir".
İmam Nesaî ve îbn-i Mace, lafız kendisine ait olmak üzere Rebi'den ri*vayet etmişlerdir. Rebi şöyle diyor: Kocamdan boşanmıştım. Osman'ın yanına gittim ve O'na, "ne kadar müddet beklemem gerekiyor?" diye sordum Os*man, "daha önce de başına geldiği gibi biliyorsun ki yalnızca bir hayız (a-det) müddetinden başka beklemen gerekmez" dedi. Ben, "Resulullah'ın (as) bu konudaki hükmü yalnızca Meryem el-Müğaliye hakkında idi. Zira o za*man Sabit bin Kays'ın nikâhı altında bulunan o kadındı. Sonra Kays'tan boşandı"dedim.