Sabit îbn-i Kays, Resulullah'a (as), karısının mallarından bazılarını alarak onunla ayrılmalarında herhangi bir mahzurun olup olmayacağını sorduğun*da, Resulullah (as), "evetyapabilirsin" dedi. Kays, "ben ona sadaka olarak i-ki bahçe verdim, şu anda onlar elinde" dediğinde, Resulullah (as), "bahçele*rini al ve onu boşa" buyurdu.
Bu hadisi Ebu Davud rivayet etmiştir.
Bir başka rivayette, Buharî'de geçtiği gibi kadın Resulullah'a (as) gelip şikayet etmişti. Eşinden ayrılmak istiyordu. Şöyle dedi: "Ey Allah'ın elçisi.'
Ben Kays'm ne dini ne de fiziksel görünümü hakkında herhangi hir suçla*ma getiremem, yalnızca İslam'a küfür -adetlerinin- sokulmasından nefret e-diyorum" dedi. Resulullah (as), "Kays'a bahçesini verdin mi?" diye sordu. Kadın, "evet" dedi. Resulullah (as) Kays'a hitaben, "bahçeni kabul et, geriye al ve kadım gerekliği gibi boşa" dedi.
îbn-i Mace'de ise kadının şöyle dediği kayıtlıdır; "Ben İslam'a sokulmuş küfürden nefret ediyorum; kin ve gazap olarak da ona güç yetiremiyorum". Bunun üzerine Resulullah (as), Kays'a bahçesini geri vererek nafaka verme*den kadını boşamasını emretti.
Nesaî'de Resulullah'ın (as) kadının bir hayız (adet) müddeti beklemesi*ne fetva verdiği geçmektedir.
Ebu Davud'ta ise, "Resulullah (as) kadına bir hayız müddeti beklemesi*ni emretti" şeklinde geçmekte ve hadisin diğer tarafları aktarılmaktadır.