Gül Ağacı - Gülün Yararları
Gül AğacıGülün Yararlarıgüldeki vitaminlergülşifalı bitkilergülün faydası



Birçok türü olan gül çiçeklerin sultanıdır denilebilir. Orta güneşli killi-kumlu ve kırmızı toprakları çok sever. Yediveren Bodur Sadberk Sarmaşıktır.

Güllerinin sürekli canlı olması için yanmış çiftlik gübresi ile diplerinin her ilkbaharda gübrelenmesi gerekir. Daldırma ya da çelikle üretilir. Bunları dikme zamanı hemen ilkbahar öncesinde ve don tehlikesinin ortadan kalktığı günlerde başlar. Ancak toprağın Sonbahar'da derin işlenmiş olması gerekir.

Fidanlar için 40 cm civarında derinlikte kazılacak çukurlar birbirinden 1 metre uzaklıkta olmalıdır. Fidan dikiminde çukur açarken üstten çıkan toprağa biraz yanmış gübre ile karıştırıp alta alttan çıkan toprağı da üste vererek yapılır hafif sıkıştırarak can suyu verilir. Güllerde en çok yaprakları ve gövdeyi pudralanmış sarmaya başlayan bir mantar hastalığıyla yapraklara dadanan afitlerin (yaprak biti) verdiği zararlar görülür.

Tarım ilaçları satılan yerlerde gerekli ilaçları bularak mücadele yapmak mümkündür. Şifası sağlıklı yetişen güllerin yaprakları dalları taze ya da gölgede kurutularak saklanan çiçekleridir.

Faydası : Ağız yaralarında; uygun bir kavanoza 1 litre su 50 gram taze gül çiçeği yaprağı konularak güneşte 1 hafta bekletilerek gerektiğinde kullanılabilecek çok yararlı bir gargara ilacı elde edilir. Çabuk kızaran ya da yorgunluktan yaşaran gözler için; gül fidanlarının taze yaprakları ve körpe dallarını aynı ölçüde suyla kaynatarak elde edilen sıvıyı bir pamuğa sürerek yapılan banyo iyi gelir. Bulantı için; taze ya da kurutulmuş 40 gram gül çiçeği yaprağı 1 litre suda haşlanır. Ara sıra birer kahve fincanı içilirse kişiyi rahatlatır. Öksürük için; bulantıdaki gibi hazırlanan çayın içilmesi kişiyi rahatlatır. Güzellik için; 1 ölçü vazelini hazır satılan 3 ölçü gül suyu ile iyice karıştırıp hazırlanacak losyon eldeki çatlakları giderir. Elleri güzelleştirir.