''''İlimsiz Amelin Sonu''''
Bersisa isminde bir zatinzivaya çekilmiş
gece-gündüz vakti Allah'a ibadetle geçer ve hiçbir kötülükte bulunmazdı. Bu zatı şeytan kandırmak için türlü hilelere başvurdu. Fakat bir türlü kandıramadı. En sonunda şeytan işin kolayını bulmuştu. Çünkü Şeyh Bersisa
amil
züht ü takva sahibi bir zattı ama
alim değildi. Yani ilm-i zahiri yoktu. Ondan dolayı onu kandırmak kolay olacaktı.
Planını şöyle tatbik etti:
Şeytansırtında cübbesi
elinde asası
başında sarığı
elinde tesbihi olduğu halde bembeyaz sakalıyla Şeyh Bersisa'nın ibadet ettiği yere varıp kapısını çaldı. Şeyh Bersisa kapıyı açtıktan sonra
kim olup
nereden geldiğini ve niçin geldiğini sordu.
Şeytan ona şucevabı verdi:
- Ben dünya nimetlerinden uzakömrünü Allah'a ibadetle geçirmek isteyen bir kimseyim. Bir Allah dostu bulup kendime arkadaş edinmek için çok yer dolaştım
fakat sizden başka bir kimseye rastlamadım. Memleketine yaklaştığımda
sizin isminizi duydum. Sizin de bütün gayretiniz Allah'ın rızasını kazanmak olduğuna göre
beni de kabul buyur da
beraber ibadete devam edelim
dedi.
Şeyh Bersisaonun şeytan olduğunu ve kendisinin ayağını kaydırmak için geldiğini nereden bilecekti. Arkadaşlığı kabul etti... Beraber ibadete başladılar. Aradan zaman geçiyor
Şeyh Bersisa ibadet ediyor
yiyor içiyor ve diğer insanlar gibi yaşıyor
lakin Şeytan Allah'a öyle ibadet eder gözüküyor ki yemiyor - içmiyor
yatıp uyumuyor ve bütün zamanını ibadet ederek geçiriyordu.
Şeyh Bersisayeni dostuna hayran kalmıştı. Aradan- çok zaman geçmeden dayanamayarak:
- Ey Allah'ın salih kulusen bu mertebeye nasıl yetiştin. Ben senelerden beri ibadet ederim
yiyip içmekten kurtulamadım. Sense bütün zamanını ibadete ayırabiliyorsun. Ne olur
bunun sırrını bana da öğret de
ben de senin gibi olayım
dedi.
Şeytanın istediği doğmuştu...
- Bunun kolayı var! Evvela bir büyük günah işleyeceksonra da -ona samimiyetle tövbe edeceksin. Büyük bir günah işlemiş olduğundan Allah'tan daha fazla korkmaya başlayacak ve böylece de benim gibi
sen de her türlü insani kötü hasletlerden kurtulmuş olacaksın
dedi.
Şeyhmesela ne gibi bir günah işlemesi lazım geldiğini sordu. Şeytan
artık bayram ediyordu. Çünkü avını kandırmıştı.
- Zina edebilirsindedi. Şeyh:
- Yapamamdedi.
Bu sefer Şeytan:
- Adam öldür! dedi.
Bersisayine:
- Onu da yapamamdedi.
Şeytan:
- İçki içersindedi...
Bersisadüşündü taşındı
onu biraz hafif görmüştü:
- O oluryapabilirim
dedi.
Şeytan artık sevincinden havalarda uçuyordu. Bersisa doğru kasabadaki meyhanelerden birine gidip bir miktar içki istediiçkiyi sunan saki kadındı
içtikçe içti ve sonunda sarhoş olup kadına zina etmeyi düşünmeye başladı. Şeytan tabii ki boş durmuyor
adamın gözüne gözükmeden nefs yoluyla durma
böyle fırsat ele geçmez
hemen bu kadınla münasebet kur
diyordu.
Bersisatamamen sarhoş olduktan sonra
meyhaneci kadınla orada zina etti. Bu onun için çok kötü bir şeydi... Duyulursa ne derlerdi. En iyisi o kadını öldürüp gömmekti ve öyle yaptı. Kadını öldürüp meyhanenin arkasında bir yere gömdü. Fakat hadise duyulmakta ve yayılmakta gecikmedi. Bersisa'yı yakalayıp mahkemeye çıkardılar. Katil olduğu için kısasa kısas
ölümüne hükm olundu.
Bersisa idam sehpasına çıkmışartık ip boğazına geçirildikten sonra onu kurtaracak hiçbir kimse yoktu. Şeytan karşıda görüldü.
- Bu hal nedir ey dostumdedi. Bersisa:
- Görüyorsun ey Allah'ın sevgili kulu beni kurtardiye yalvarmaya başladı. Şeytan:
- Bir şartla seni kurtarırım. O da bana secde edeceksindedi. Bersisa:
- Görüyorsun ip boğazıma geçirilmiş nasıl secde edebilirimdeyince de:
- İşaretle secde edebilirsindedi.
Bersisa başıyla işaret ederek secde etti ve sandalye ayağının altından çekilince imansız olarak göçüp gitti.
İlimsiz amelininsanı nereye kadar götüreceğine güzel bir misal değil mi?