232. Câbir bin Abdullah (r.a.) rivayet ediyor:
Süleyman'ın (a.s.) annesi ona şöyle dedi: "Gece çok u-yuma. Çünkü çok uyku [gece ibâdet etmemek] insanı kıyamet günü fakir bırakır."
233. Abdullah bin Me'sud (r.a.) rivayet ediyor:
' Kim haksız yere bir malı elde etmek için bile bile kuvvetli bir şekilde yemin ederse, Allah'ın huzuruna Allah kendisine gazap etmiş olarak çıkar.
Müslim, îman: 220-224; Tirmizt, Büyü: 42.
Müslim'deki rivayet şöyledir:
Eş'as bin Kays (r.a.) rivayet ediyor:
Bir adamla aramızda Yemen'de münakaşalı bir yer vardı. Onu Resûlullaha (s.a.v.) dâva ettim.
,,, "Delilin var mı?" diye sordu. v "Hayır" dedim. {; "O halde hasmının yemin etmesi gerekir" buyurdu.
"Yemin istenildiğinde, o yemin etmekten çekinmez" dedim.
Şöyle buyurdu: "Her kim yalancı olduğu halde yemin ederek bir Müslü-manın malını elinden alırsa, Allah'ın gazabına uğrayarak İlâhî huzura çıkar."
Müslim deki bir başka rivayet ise şöyledir:
Resûlullah "Her kim yemini ile bir Müslümanm hakkını elinden alırsa, o kimseye Allah Cehennemi vacip kdmış, Cenneti de haram etmiş demektir1' buyurdu.
Bir zât, "Pek az bir şey olsada mı yâ Resûlullah?" dedi. Resûlullah "Misvak ağacından bir çubuk dahi olsa" buyurdu
Hadiste geçen "Bir Müslümanm hakkını elinden alırsa" ifâdesi, "Gayr-i müslimin hakkını elinden alanın" tehditin dışında kaldığı mânâsında anlaşılmamalıdır.